Fost ambasador SUA: Acordul cu Iranul este “un München american”


Politicianul american republican John Bolton.
Politicianul american republican John Bolton. (Captură Foto)

John Bolton, fostul ambasador american la ONU, a etichetat acordul nuclear încheiat de administraţia Obama cu Iranul ca fiind un “München american”, avertizând că acordul va permite Iranului să devină un stat nuclear şi va duce la apariţia altor “şase state înarmate nuclear” pe cuprinsul Orientului Mijlociu, conform WND.

“Acest acord este un München american”, a declarat Bolton, făcând referire la Acordul de la München care a urmărit să liniştească Germania nazistă, permiţându-i acesteia să anexeze unele porţiuni ale fostei Cehoslovacii.

Bolton a continuat: “Barack Obama încearcă să facă pe placul oficialilor musulmani din Teheran făcând multe concesii. Rezultatul nu va fi doar un Iran nuclear, ci şi apariţia altor şase state înarmate nuclear în cea mai volatilă şi periculoasă regiune a lumii.”

Comentariile fostului ambasador american privind cursa înarmării nucleare sunt opuse remarcilor preşedintelui Obama făcute la o conferinţă de presă după încheierea acordului.

“Acest acord demonstrează că diplomaţia americană poate aduce schimbări reale şi imediate. ... Astăzi, deoarece America a negociat dintr-o poziţie de putere şi [pe bază de] principii, am oprit răspândirea armelor nucleare în această regiune”, a declarat Obama marţi.

Totuşi, există deja semne că regimuri moderate precum Arabia Saudită, Iordania, Egipt, Turcia şi altele urmăresc să obţină un program nuclear legal.

Într-un interviu cu CNN în luna martie, ambasadorul saudit la ONU nu a exclus posibilitatea ca saudiţii să construiască o armă nucleară pentru a contracara programul nuclear al Iranului.

Tot în luna martie, Rusia a semnat un acord în valoare de 10 miliarde de dolari pentru a construi prima centrală nucleară a Iordaniei, adaugă WND.

În februarie, Rusia a semnat un acord preliminar pentru a construi împreună cu Egiptul prima centrală nucleară a acestei ţări.

Emiratele Arabe Unite au semnat în 2009 un acord în valoare de 20 miliarde de dolari cu Korea Electric Power Corporation pentru construirea unei centrale nucleare, care se află în prezent în construcţie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe