Preţurile maxime pentru RCA, adoptate de Guvern

Tarifele maxime pentru poliţele de asigurare obligatorie civilă auto au fost adoptate astăzi de Guvern, printr-o Hotărâre, urmând să intre în vigoare la zece zile după publicarea în Monitorul Oficial.
Siglă Guvernul României, Palatul Victoria (Epoch Times România)
Loredana Diacu
02.11.2016

Guvernul a aprobat, miercuri, o hotărâre care fixează preţurile maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA). Hotărârea nu s-a regăsit pe ordinea de zi a şedinţei, ea fiind trecută pe lista suplimentară. Tarifele de primă maxime se vor aplica de către societăţile de asigurare pe o perioadă de şase luni de la intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern.

Potrivit News.ro, la hotărârea adoptată astăzi a fost adăugată o anexă care stabileşte preţurile poliţelor RCA şi în cazul autovehiculelor electrice.

Tarifele maxime au fost stabilite într-o şedinţă specială a conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) din data de 5 octombrie, şedinţă ce a fost prefigurată de numeroase proteste - inclusiv stradale - ale transportatorilor care au acuzat că preţurile mari ale poliţelor vor duce la falimentul firmelor de profil.

De asemenea, Guvernul a aprobat, recent, o Ordonanţă de Urgenţă care impune îngheţarea preţurilor RCA pentru şase luni, prin fixarea unor preţuri maxime de către ASF. Măsura este fără precedent după intrarea României în Uniunea Europeană.

Săptămâna trecută, Ministerul Finanţelor a publicat proiectul de Hotărâre de Guvern care fixează preţurile maxime pentru poliţele asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto (RCA), stabilite de către ASF în urma consultărilor cu asociaţiile transportatorilor şi cu societăţile de asigurări, proiectul fiind avizat de Consiliul Concurenţei.

Potrivit proiectului supus dezbaterii publice de Ministerul Finanţelor, prima maximă pentru autoturisme variază între 547 lei şi 3.087 lei, în funcţie de capacitatea cilindrică a maşinii şi vârsta şoferului, iar la autovehicule pentru transport de marfă prima este între 749 lei şi 2.979 lei, la persoane fizice. Pentru persoane juridice, prima maximă la autoturisme este cuprinsă între 885 lei şi 1.285 lei, iar la autovehicule de marfă între 943 lei şi 7.534 lei, arată Gândul.

Tariful cel mai mare pentru poliţele RCA este de 3.087 de lei pentru maşinile cu capacitatea cilindrică de peste 2.500 de cmc, conduse de şoferi a căror vârstă este sub 25 de ani, în timp ce, la pol opus, preţul cel mai scăzut este de 541 lei pentru maşinile cu capacitatea cilindrică cuprinsă între 1.200 şi 1.400 cmc, conduse de şoferi a căror vârstă depăşeşte 60 de ani.

Tarifele de primă maxime pot fi consultate aici şi se vor aplica de către societăţile de asigurare care practică asigurarea RCA o perioadă de 6 luni de la intrarea în vigoare a Hotărârii Guvernului şi, totodată, se vor aplica contractelor RCA ce se vor încheia după data intrării în vigoare a actului normativ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor