Criza RCA. Transportatorii cer demiterea lui Mişu Negriţoiu

Reprezentanţii transportatorilor îl acuză pe şeful ASF că a adus aproape de faliment industria transporturilor rutiere, industrie de care depind peste 500.000 de români.
Mişu Negriţoiu
Mişu Negriţoiu (Ioana Florea)

Pe fundalul protestelor vizând creşterea spectaculoasă a preţului poliţelor RCA, patronatele din transporturile rutiere cer Parlamentului demiterea de urgenţă a preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu, relatează Agerpres.

Potrivit patronatelor - UNTRR, COTAR, APTE 2002, FORT, ARTRI, APULUM - Negriţoiu a avut o atitudine de ignoranţă la adresa industriei transporturilor rutiere şi s-a dovedit incapabil să gestioneze situaţia, adâncind astfel criza RCA

"Mişu Negriţoiu ar trebui demis imediat, după ce în 2016 rata combinată a daunei a scăzut de la 130% la 100%, dar cu toate acestea tarifele RCA pentru transportatorii rutieri, la clasa B0, au crescut de la 3.500 euro în decembrie 2015, la 5.000 de euro în iulie 2016. În al doilea rând, sistemul bonus-malus a devenit complet nefuncţional în mandatul actualului Preşedinte ASF, chiar Autoritatea recunoscând că firmele de asigurări au vândut asigurări RCA la malus M1-M8 la preţ de 5.000 — 8.000 lei faţă de bonus B1-B8 la 16.000 — 20.000 lei. Trebuie ţinut cont că asigurarea RCA este obligatorie şi că metoda de calcul RCA trebuie să fie transparentă şi publică", se precizează în comunicatul remis de UNTRR Agerpres.

Transportatorii rutieri îl mai acuză pe Negriţoiu că a avut o atitudine de ignoranţă la adresa industriei transporturilor rutiere, care înglobează 5% din produsul intern brut şi de care depind peste 500.000 de români, aducând-o aproape de faliment, după ce în urma a zeci de întâlniri cu patronatele din transporturile rutiere nu a luat nicio decizie care să rezolve situaţia actuală.

Reamintim că din 2015 transportatorii protestează faţă de majorarea preţului poliţelor RCA. În ultimele săptămâni, nemulţumirile s-au acutizat, camioanele circulând cu viteze foarte mici pe şoselele de centură, ceea ce ce a dus la blocaje în trafic în toată ţara. Mai mult, în cursul zilei de mâine este anunţat un protest la nivel naţional. Protestul ar putea fi totuşi anulat dacă discuţiile şi negocierile ce au început astăzi dimineaţa între transportatorii rutieri şi reprezentanţii Guvernului şi cei ai Concurenţei Concurenţei vor avea succes.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne