Mega-protest al transportatorilor la Guvern. 6000 de autovehicule "parcate" în Piaţa Victoriei

COTAR anunţă un nou protest la Guvern, principala nemulţumire a taximetriştilor fiind pirateria în transportul rutier.
Loredana Diacu
24.10.2016

alte articole

Protest al transportatorilor (Epoch Times România)
Loredana Diacu
24.10.2016

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) anunţa un nou protest de amploare în faţa Guvernului. Protestul va avea loc în data de 2 octombrie iar transportatorii anunţă că vor aduce 6.000 de autovehicule.

"Mitingul de protest are 5 teme principale, de care Guvernul României este direct responsabil. Important de reţinut este că nu cerem subvenţii, nu cerem măriri de salariu, nu afectăm Bugetul Statului Român cu cerinţele noastre, ba din contră, cerem reglementări ale unor legi, prin Ordonanţă de Urgenţă, pentru a se stopa abuzurile unor grupuri de interese din Parlamentul României care au modificat legi pentru a permite ca activitatea de transport să fie piratată.", anunţă COTAR într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

Pirateria în transportul de persoane, care, potrivit COTAR, a devenit o activitate tolerată şi nesancţionată de autorităţile române.

"Lipsa de implicare a autorităţilor române a permis, în decursul ultimilor ani, dezvoltarea unui fenomen al transportului regulat de persoane fără licenţă, în mod ilegal, dar nesancţionat, cu orare afişate şi staţii de preluare a clienţilor, în mod clar stabilite. Astfel de firme care desfăşoară activităţi ilegale au ajuns să-şi promoveze serviciile şi prin reclame şi spoturi publicitare: “Peste 40.000 de clienţi şi mai mult de 2.000.000 Km anual parcurşi în siguranţă ne recomandă ca cea mai bună şi sigură companie de transport”. Lipsesc din această prezentare două cuvinte cheie, care ar trebui să preocupe serios autorităţile române: ilegal şi evazionist.", precizează COTAR.

Legea taximetriei

Potrivit transportatorilor, legea taximetriei conţine în mod deliberat formulări evazive şi incomplete, pentru a permite grupurilor de interese apropiate unor INTERESAŢI, să profite de o legislaţie lacunară şi făcută cu dedicaţie.

"Această lege a fost modificată astfel încât să le permită unor „grupări” să desfăşoare activităţi de taxi în alte localităţi, în afara zonei în care taximetriştii au licenţă de funcţionare. În prezent sunt mii de taxiuri cu licenţă în localităţile din jurul Bucureştiului, dar care, în realitate îşi desfăşoară activitatea în capitală.

Parlamentarii care au avut interese au modificat OUG 34/2010 prin legea 168/2010, chiar şi în acest an, făcând schimbări exact la acel articol care permitea organelor de control să elimine activitatea neautorizată, ilegală din această activitate, mai atrage atenţia COTAR, exprimându-şi nemulţumirea în special faţă de UBER.

Potrivit COTAR, cei care practică acest tip de transport neautorizat pot face victime printre clienţi, pentru că nimeni nu îi controlează.

"Victimele pot fi păcălite prin serviciile improprii care le sunt oferite şi pentru care nu pot depune plângere la o autoritate a statului, pentru că UBER nu intră sub incidenţa niciunei legi pentru protecţia consumatorului. Dar mai pot fi şi victime de tâlhărie, viol sau chiar omor, pentru că nimeni nu verifică identitatea şi activitatea anterioară a celor care intră în acest sistem. Astfel, activităţile gen UBER sunt servicii periculoase pentru populaţie, pe care parlamentarii le-au permis, în detrimentul siguranţei cetăţenilor. Toţi actorii din piaţa de transport persoane trebuie să se autorizeze conform legilor în vigoare, în caz contrar sunt „PIRATI”, scriu reprezentanţii COTAR.

Nu în ultimul rând, COTAR solicită, pentru utilizatorii de licenţe de taxi, dobândirea dreptului de proprietate a licenţei de taxi, la cerere, aşa cum se întâmplă în ţări civilizate.

COTAR mai acuză că apariţia OUG 69/2016, prin care se acordă facilităţi de transport elevilor, este o măsură pe care Guvernul României ar fi trebuit să o ia de mult timp, însă forma sub care a fost gândită duce la împovărarea transportatorului privat, care şi acum aşteaptă câte un an de zile să-i fie rambursată contravaloarea cupoanelor de transport pentru pensionari.

"COTAR propune transport gratuit pentru toţi elevii, iar transportatorii de persoane, prin curse regulate, să plătească 5% TVA, deductibil până la urmă. Guvernul are pârghiile necesare şi oameni supercalificaţi să facă toate calculele necesare privind încasarea de TVA şi plata parţială a abonamentelor şcolare, astfel încât va avea o mare surpriză când va constata, în urma calculelor, că propunerea noastră va deroga Bugetul României de o imensă sumă de bani, în timp ce contravaloarea integrală a biletelor va rămâne în bugetul familiilor elevilor. Vor fi 3 câştigători: STATUL, CETĂŢEANUL şi TRANSPORTATORUL!" susţin reprezentanţii confederaţiei.

Finalmente, COTAR cere Guvernului să emită Hotărârea prin care va plafona tarifele RCA pe o perioadă de 6 luni, anunţând că, în caz contrar, subiectul RCA va deveni un nou punct al protestului sau. Nu credem că Guvernul va intra în jocul electoral al marilor partide politice, astfel încât să întârzie această H.G., întârziere care va duce la protejarea intereselor financiare ale multinaţionalelor din asigurări, în dauna industriei de transport cu capital românesc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor