Legea RCA trece de Senat cu două zile înainte de protestul transportatorilor

Cu două zile înainte de protestul la nivel naţional anunţat de transportatori, senatorii au adoptat un proiect de lege vizând introducerea tarifului de referinţă pentru RCA.
Lucrări în Plenul Senatului
Lucrări în Plenul Senatului (Epoch Times România)

Senatul a adoptat, marţi, pe fundalul protestelor declanşate de transportatori, propunerea de lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule, relatează Agerpres. For decizional pe acest proiect va fi Camera Deputaţilor.

Propunerea de lege vizează, în principal, introducerea tarifului de referinţă şi înfiinţarea unei societăţi cu capital de stat care să asigure piaţa concurenţială. Sarcina stabilirii tarifului de referinţă pentru RCA revine ASF, iar toate firmele asigurătoare sunt nevoite să îl respecte.

"Principala modificare este acel tarif de referinţă, de acolo urmează mai multe modificări, modul cum se stabileşte tariful, sarcina dată ASF de a stabili un tarif de referinţă care duce la limitarea creşterilor la tariful RCA. A doua (modificare — n.r.) este o sarcină dată Guvernului de a se ocupa într-un anumit termen de înfiinţarea unei societăţi sau crearea unei activităţi în cadrul societăţilor de stat — cum este Eximbank — ca să încheie asemenea asigurări. Intrând pe piaţă, concurenţa va fi alta. Bineînţeles, cu asigurarea unui profit sau chiar fără profit, dar acoperirea costurilor, pentru că nu trebuie să facă societăţile de stat profit, trebuie să asigure bunăstarea populaţiei. Oricum, se ajunge la un mediu concurenţial mult mai sănătos. La ora actuală nu avem decât nişte operatori privaţi care sunt cam toţi străini, statul nu are", a declarat senatorul PSD, Viorel Arcaş, unul dintre iniţiatorii acestei legi.

Potrivit raportului comisiei de buget a Senatului, tariful de referinţă se calculează pe baza daunei medii determinate trimestrial şi comunicate public de către ASF, statistic, pentru fiecare categorie de vehicul în parte, pe baza plăţilor efective de daune achitate de către companiile de asigurări RCA din piaţă şi raportate la frecvenţa statistică a producerii evenimentelor pe categoria segmentelor de vehicule.

"În calculul tarifului de primă, asiguratorii RCA pot folosi numai criterii de risc, indicii de încărcare, coeficienţi de majorare şi/sau corecţie ori alte instrumente de ajustare a tarifelor fundamentate statistic, asigurându-se în acest fel o proporţionalitate între tarifele practicate în perioade succesive şi evoluţia daunalităţii pe segmentul respectiv de asiguraţi. Cheltuielile administrative şi de vânzare ale poliţei de asigurare, incluse în tariful de primă, nu pot depăşi cumulat 25% din tariful rezultat", se precizează într-unul dintre amendamentele aduse legii şi asumat de Senat.

Un alt criteriu pentru calcularea costului primei de asigurare poate fi istoricul daunelor plătite în ultimii cinci ani pentru accidente produse prin intermediul vehiculului asigurat.

Nu în ultimul rând, legea propune, totodată, eliminarea criteriului vârstei în calcularea preţului contractului, precum şi faptul că numai cei care părăsesc teritoriul României sunt obligaţi să plătească cartea verde.

De asemenea, legiuitorii mai propun ca asigurarea RCA să poată fi încheiată integral sau în rate, pe o perioadă cuprinsă între o lună şi un an.

Actul normativ mai prevede ca service-urile care refuză repararea unei maşini asigurate riscă să îşi piardă licenţa. La rândul lor, asiguratorii care nu vor plăti în termenul legal vor avea de suferit, inclusiv prin posibilitatea de a-şi pierde licenţa.

Iniţiativa legislativă mai vizează şi modul de soluţionare şi de stabilire a despăgubirii, plata acesteia, termenul de plată, desemnarea şi atribuţiile reprezentantului de despăgubiri, prevederi care acum sunt reglementate prin legislaţia secundară emisă de ASF.

Reamintim că această lege a fost adoptată de Senat în calitate de Primă Cameră pe fundalul amplelor proteste declanşate de transportatorii nemulţumiţi de creşterea spectaculoasă a RCA.

De altfel, în această dimineaţă, transportatorii rutieri au intrat la discuţii cu reprezentanţii Guvernului şi cu cei ai Consiliului Concurenţei pe legea RCA, cea mai importantă solicitare a acestora fiind legată de preţul de referinţă la asigurarea obligatorie de răspundere civilă.

În cazul în care cererea lor nu va fi luată în considerare, mâine va urma un protest la nivel naţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne