DNA "loveşte" din nou în Loterie

Misiunea de înnoire a parcului auto al Loteriei Române cu nu mai puţin de 182 de maşini i-a revenit unei firme care, prin "bunăvoinţa" unor oficiali recompensaţi de altfel cu o şpagă consistentă, a câştigat fără probleme licitaţia organizată în acest sens, reiese dintr-un nou dosar marca DNA.
Sigla DNA (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
17.09.2016

UPDATE. Judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a fostului şef al Serviciului Achiziţii din cadrul Loteriei, Ovidiu Rîpanu, şi cercetarea sub control judiciar a fostului director al instituţiei, Gheorghe Benea.

Decizia instanţei nu este însă definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

* * *

Fostul director general al Loteriei Românie, Gheorghe Benea, şi actualul şef al serviciului de achiziţii Ovidiu Rîpanu au fost puşi sub urmărire penală şi reţinuţi pentru 24 de ore într-un nou dosar marca DNA care vizează trucarea unei licitaţii pentru 182 de maşini, a anunţat vineri, în cadrul unui comunicat de presă, agenţia anticorupţie.

Benea Gheorghe şi Rîpanu Ovidiu - care au mai fost trimişi în judecată într-o altă cauză, tot pentru presupuse fapte comise de la înălţimea funcţiilor deţinute în cadrul Loteriei - urmează a fi prezentaţi, în cursul zilei de vineri, în faţa Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Procurorii DNA îl acuză pe fostul director al Loteriei de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, infracţiuni de care este vizat şi actualul şef al serviciului de achiziţii, doar că în cazul lui se adaugă şi spălarea de bani.

În acelaşi dosar sunt vizaţi alţi trei oficiali ai instituţiei - Cornelia Olaru, referent în cadrul Serviciului Achiziţii şi membru al comisiei de evaluare a ofertelor, Dan Gheorghiu, şef al Biroului de Transport, Leonard Remus Lăzăreanu, director executiv la data presupuselor fapte -, precum şi un grup de asociaţi şi administratori de firme.

Nu în ultimul rând, procurorii DNA au început urmărirea penală şi împotriva fiicei fostului şef al Loteriei, Laura Alexandra Benea, care este acuzată acum de complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

Dosarul Loteria, în viziunea DNA

"La data de 17 mai 2010, conducerea Companiei Naţionale Loteria Română (C.N.L.R) a atribuit unei societăţi comerciale cu activitate de comercializare autovehicule (dealer auto), administrată de suspectul Sorescu Nicolae Virgil, un contract de furnizare de 182 de autovehicule în sistem buy-back, în valoare de 13.386.378,73 lei pentru înlocuirea parcului auto al Loteriei Române. Contractul a fost iniţiat, fundamentat şi atribuit cu încălcarea prevederilor legale, prin licitaţie trucată anume pentru a favoriza respectiva societate comercială care a vândut astfel, Loteriei Române, autovehicule la un preţ substanţial mai mare decât preţul pieţei.

De exemplu, inculpaţii Benea Gheorghe, Rîpanu Ovidiu şi suspectul Lăzăreanu Remus au iniţiat procedura de achiziţie fără a estima valoarea contractului de achiziţie pe baza unor calcule care să aibă în vedere toate sumele plătibile; nu a fost întocmit un studiu de piaţă pentru determinarea valorii estimate a autovehiculelor noi achiziţionate; nu a fost determinată nici valoarea estimată a parcului auto vechi al C.N.L.R. care urma a fi predat în sistem buy-back; nu a luat în calcul pentru determinarea valorii estimate a achiziţiei cheltuielile suplimentare - cu RCA, Casco, mentenanţă – prevăzute în documente.

De asemenea, s-au preluat de la Sorescu Nicolae, reprezentantul dealerului auto, specificaţiile tehnice ale autoturismelor comercializate de această societate comercială – date care ulterior au fost introduse în caietul de sarcini, iar în fişa de date a achiziţiei s-a impus introducerea unor condiţii restrictive de participare, în scopul eliminării concurenţei.

Prin iniţierea, atribuirea şi derularea acestui contract a fost creat un prejudiciu în dauna Companiei Naţionale Loteria Română estimat la valoarea de 2.314.707 lei. În schimbul atribuirii contractului de schimbare a parcului auto al Loteriei Române, persoane din conducerea Loteriei române au primit sume de bani şi bunuri după cum urmează:

În calitate de şef Serviciu Achiziţii în cadrul C.N.L.R. şi în calitate membru în comisia de evaluare a ofertelor, inculpatul Rîpanu Ovidiu a pretins, la sfârşitul anului 2009 şi începutul anului 2010, pentru sine şi pentru alţii suma de 1.500.000 lei, 4 autovehicule noi, respectiv un autovehicul marca Cadillac; un autovehicul marca Hummer; un autovehicul marca Opel şi un autovehiculului marca BMW şi un număr de 182 de autovehicule second hand rezultate din contractul de înlocuire a parcului auto în sistem buy back, din care a primit:

- suma totală de 1.081.061,96 lei, în perioada iulie-septembrie 2010 (bani remişi din conturile societăţii administrate de Sorescu Nicolae Virgil în contul unei firme aparţinând lui Rîpanu Ovidiu;

- 4 autovehicule noi respectiv un autovehicul marca Cadillac în sumă de 160.682,99 lei; un autovehicul marca Hummer în valoare de 139.364,72 lei; un autovehicul marca Opel în valoare de 59.380,80 lei şi un autovehiculului marca BMW în valoare de 139.230 lei;

- autovehicule second hand în valoare de 1.179.029,68 lei, în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011.

Din cele patru autovehicule preluate de Rîpanu Ovidiu, în cursul lunii iulie 2010, Benea Gheorghe, director general al C.N.L.R. a primit, prin intermediul fiicei sale, suspecta Benea Laura şi pentru aceasta, autovehicul marca BMW în valoare de 139.230 lei. Din cele patru autovehicule preluate de Rîpanu Ovidiu, suspecta Olaru Cornelia, referent în cadrul C.N.L.R. şi membru al comisiei de evaluare a ofertelor, a primit, în cursul lunii septembrie 2010, un autovehicul marca Opel în valoare de 59.380,80 lei, pe care l-a înmatriculat pe numele unei persoane din familie. Anterior, aceasta acceptase promisiunea de a primi acest bun în schimbul consemnării unor date nereale în documentaţia legată de licitaţie.

Pentru a ascunde adevărata provenienţă a bunurilor/banilor ce fac obiectul infracţiunii de luare de mită, inculpatul Rîpanu Ovidiu, folosindu-se de două firme pe care le controla prin intermediul suspecţilor Niculae Iulian Cătălin şi Bran Marius, a preconstituit relaţii comerciale nereale, vizând prestării de servicii fictive.

În acest sens, Rîpanu Ovidiu în înţelegere Sorescu Nicolae Virgil, a creat în sarcina societăţii administrate de ultimul menţionat, beneficiară a contractului cu loteria, o "datorie" fictivă, prin întocmirea unor contracte care atestau operaţiuni nereale (efectuarea unor servicii IT care nu s-au executat). Astfel, s-a creat aparenţa că banii nu ar fi fost primiţi drept mită, ci în contul unor servicii IT, neprestate în realitate. În acelaşi mod s-a procedat şi cu mascarea mitei constând în cele patru autovehicule. Iniţial, o sumă echivalentă cu valoarea acestora a fost transferată în conturile dealerului auto, însă, după câteva zile, suma a fost restituită sub pretextul achitării unor servicii IT neefectuate.

În paralel, după preluarea autovehiculelor învechite de la C.N.L.R. (în baza contractului de buy-back), societatea dealer auto a emis către una din firmele controlate de Rîpanu Ovidiu un număr de 182 de facturi fiscale (câte una pentru fiecare autovehicul primit de la C.N.L.R. în sistem buy back) în valoare de 1.212.935 lei. Cu toate acestea, firma controlată de Rîpanu Ovidiu nu a achitat decât suma de 33.905 lei. Aşadar, conform înţelegerii, Sorescu Nicolae Virgil i-a remis lui Rîpanu Ovidiu, la o sumă simbolică, şi autovehiculele second-hand preluate în baza contractului buy-back. Apoi, a fost inventat un sistem de stingere a datoriei cu care firma lui Rîpanu Ovidiu figura în evidenţele contabile ale dealerului auto."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor