Veste bună pentru bucureşteni. Bătălia pentru cele şapte hectare din Parcul Herăstrău a fost câştigată

Bucureştiul şi-a recuperat cele şapte hectare din Parcul Herăstrău, teren pe care regele Carol I le-a lăsat moştenire. Curtea de Apel Bucureşti a decis marţi, în mod definitivă, că terenul, care ajunsese în posesia unei firme controlate de controversatul om de afaceri Bartolomeu Finiş, un apropiat al grupării Bittner-Petrache şi al lui Dorin Cocoş, în perioada guvernării Năstase, este domeniu public şi trebuie să revină în proprietatea municipalităţii Capitalei.
Wekeend în Parcul Herăstrău într-o zi însorită de primăvară (Epoch Times România)
Loredana Diacu
12.05.2015

Bucureştiul şi-a recuperat cele şapte hectare din Parcul Herăstrău, teren care a fost lăsat moştenire de regele Carol I. Curtea de Apel Bucureşti a decis marţi, în mod definitiv, că terenul, care ajunsese în posesia unei firme controlate de controversatul om de afaceri Bartolomeu Finiş, un apropiat al grupării Bittner-Petrache şi al lui Dorin Cocoş, în perioada guvernării Năstase, este domeniu public şi trebuie să revină în proprietatea municipalităţii Capitalei.

Soarta celor şapte hectare de teren din Parcul Herăstrău este pe rolul instanţelor de judecată încă din 2002, Clubul Sportiv Sportul Studenţesc, care îşi desfăşoară activitatea acolo, şi Primăria Capitalei luptând pentru salvarea acestora.

Terenul trecuse în proprietatea privată, în mod ilegal, în urma unui ordin de ministru dat în 1999 de Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS), condus la vremea respectivă de Crin Antonescu.

Potrivit agenţiei Mediafax, Curtea de Apel a anulat documentele prin care Biroul de Turism şi Tranzacţii S.A. (BTT) a primit un certificat de proprietate asupra terenului. Magistraţii au constatat "nulitatea absolută a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor seria M 15 numărul 0053/ 22 decembrie 1999 emis de către Ministerul Tineretului şi Sportului".

Totodată, instanţa a constatat şi "nulitatea absolută a contractului de vânzare cumpărare autentificat sub nr. 2152/ 28 iulie 2003 de către notarul public Marincă Eugen încheiat între SC Biroul de Turism pentru Tineret SA şi SC Domino 94 Impex SRL cu privire la imobilul teren din Şoseaua Nordului numărul 7-9, sector 1".

Încrengătura duce la Bartolomeu Finiş

Odată împroprietărit de fostul preşedinte PNL, BTT s-a asociat cu firma Domino 94 Impex SRL pentru exploatarea bazei sportive şi "realizarea unor investiţii". După un scurt timp, Domino 94 Impex SRL a dat în judecată BTT pe motiv că acesta nu şi-ar fi respectat obligaţiile luate în cadrul asocierii şi a cerut instanţei să oblige BTT să-şi vândă activele şi terenul.

BTT nu s-a prezentat însă la proces, scrie Hotnews citând surse apropiate cazului, astfel că instanţa a dat câştig de cauză firmei conduse de Finiş şi a obligat BTT să vândă clădirile pentru 100.000 de dolari, iar terenul de circa şapte hectare pentru 1,5 milioane de dolari (mult sub preţul pieţei). Acţionarii firmei Domino 94 Impex SRL sunt: Ion Petre (5%), Olimpia Ulrich (45%) şi Mihaela Carmen Finiş (50%), soţia lui Bartolomeu Finiş.

Terenul respectiv are alocat la adresa "Şoseaua Nordului 7-9". Potrivit investigatiicenzurate.wordpress.com, la aceeaşi adresă regăsim şi firma "Trei Cocoşi Internaţional" (unde acţionari au fost pe rând Gabriel Oprea precum şi Dorin Cocoş, Elena Udrea şi sora lui Dorin Cocoş, Anca Dinu). După ce a intrat în posesia terenului din Herăstrău, Domino Impex ‘94 "a tocmit ca cenzor firma "Dana Management SRL", aparţinând familiei lui Dan Radu Ruşanu, fostul preşedinte ASF, trimis în judecată pentru fapte de corupţie.

În 2002, reprezentanţii Clubului Sportiv Sportul Studenţesc, secţia de Yachting, (club în subordinea Ministerului Educaţiei, care îşi desfăşura activitatea sportivă pe respectivul teren), au dat în judecată BTT şi Ministerul Tineretului şi Sportului, susţinând că înstrăinarea terenului s-a făcut ilegal, având în vedere că terenul nu a aparţinut niciodată MTS.

La sfârşitul anului 2008, Tribunalul Bucureşti - Secţia a IV-a civilă a constatat nulitatea absolută a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, emis de Ministerul Tineretului, precum şi nulitatea contractului de vânzare-cumpărare încheiat între BTT şi SC Domino 94 Impex SRL. Atât BTT cât şi firma controlată de Finiş au făcut recurs.

În 2009, Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a intrat în proces alături de Clubul Sportiv Sportul Studenţesc. Potrivit PMB, terenul aparţine municipalităţii de pe vremea regelui Carol I, cel care a înfiinţat Parcul Herăstrău şi care, la vremea respectivă a despăgubit toate persoanele care deţineau terenuri în zonă, parcul fiind trecut în domeniul public al statului.

În 2010, Curtea de Apel Bucureşti-Secţia III-civilă a admis recursurile făcute de Ministerul Tineretului şi Sportului, BTT şi SC Domino 94 Impex SRL. Decizia a fost casată iar cauza a fost trimisă spre rejudecare la Tribunalul Bucureşti.

În 2014, Tribunalul Bucureşti a decis ca cele şapte hectare nu fac parte din Parcul Herăstrău. PMB şi Clubul Sportiv Sportul Studenţesc au atacat sentinţa la Curtea de Apel Bucureşti, marţi, 17 februarie 2015, urmând, cel mai probabil, să aibă loc ultimul termen de judecată.

În ciuda tuturor dificultăţilor, reprezentanţii Clubului Sportiv Sportul Studenţesc au încercat să desfăşoare în toată această perioadă activitatea pe terenul care le aparţine încă din 1932, mai arată Hotnews.

Bartolomeu Finiş

Bartolomeu Finiş este considerat un apropiat al grupării Bittner-Petrache şi al lui Dorin Cocoş, în perioada guvernării Năstase. Potrivit investigatiicenzurate, Finiş a fost asociat cu Alexandru Bittner şi Adrian Petrache, în Dobrovin SA.

Bartolomeu Finiş e partener de afaceri şi cu Mircea Sandu (în Visit SRL). Bartolomeu Finiş a fost partener şi cu cumnatul Andreei Paul (fostă Vass), Paul Dan Viorel (în "Parcul Turistic şi de Agrement Snagov SA").

De asemenea, afaceristul a fost acţionar şi în F.C. NATIONAL, împreună cu actualul premier Victor Ponta şi Vlad Soare (unul din oamenii de încredere ai lui SOV din schema FNI) şi cu Mircea Ursache, care a ocupat funcţia de director general al BTT (Biroul de Turism şi Tranzacţii).

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor