Preşedintele şi vicele CJ Hunedoara, arestaţi la domiciliu

Preşedinte CJ Hunedoara, Mircea Moloţ, adus la DNA.
Preşedinte CJ Hunedoara, Mircea Moloţ, adus la DNA. (captură.)
Loredana Diacu
10.12.2014

Preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Moloţ, fostul vicepreşedinte CJ Tiberiu Balint, ginerele lui Moloţ, Roberto Patrik Venter, şi oamenii de afaceri Vasile Axinte şi Emanoil Milică Pup, cercetaţi sub control judiciar pentru corupţie, vor fi arestaţi la domiciliu, informează Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat, marţi, pentru sursa citată că instanţa a admis contestaţia formulată de DNA Alba Iulia la hotărârea Tribunalului Alba prin care preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara şi ceilalţi patru inculpaţi cercetaţi în dosarul de corupţie au fost puşi sub măsura controlului judiciar, dispunând ca toţi cei cinci inculpaţi să fie arestaţi la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile.

Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia este definitivă. Instanţa a anunţat Poliţia Judeţeană Hunedoara pentru a pune în executare măsura arestului la domiciliu.

Reamintim că cei cinci au fost reţinuţi, în 3 decembrie, pentru fapte de corupţie iar o zi mai târziu Tribunalul Alba a decis ca aceştia să fie cercetaţi sub control judiciar până în 15 februarie, însă decizia nu era definitivă.

Mircea Moloţ este acuzat de trafic de influenţă, în formă continuată (2 acte materiale), luare de mită, în formă continuată (21 acte materiale), luare de mită în formă continuată (3 acte materiale), folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, spălare de bani, în forma instigării (2 infracţiuni), conflict de interese şi deţinerea fără drept a unui document ce conţine informaţii secrete de stat.

Vicepreşedintele CJ, Balint este acuzat de luare de mită, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (4 acte materiale), spălare de bani, în forma instigării, în timp ce Venter este acuzat de complicitate la luare de mită, în formă continuată (21 acte materiale), complicitate la luare de mită, în formă continuată (3 acte materiale), spălare de bani (2 infracţiuni) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Conform referatului DNA, obţinut de Agerpres, Moloţ a instituit în judeţul pe care îl conducea regula "întoarcerii" către familia sa a unui procent din suma finanţată de la bugetul judeţului. Mita primită de Moloţ prin instituirea acestui sistem se ridică la peste 9,6 milioane de lei, relatează Agerpres.

Odată ajuns la conducerea instituţiei publice, Moloţ ar fi înţeles că orice alocare bugetară din partea CJ Hunedoara se poate constitui într-o sursă de venit pentru sine, baronul PNL acţionând ''fără nicio rezervă'' în acest sens.

"De-a lungul mandatului său, acesta şi-a perfecţionat sistemul de obţinere a foloaselor ilicite de la ofertanţii declaraţi câştigători în urma derulării procedurilor de achiziţie publică, concomitent cu atenţia permanentă acordată evitării depunerii semnăturilor pe înscrisurile care implicau aprobări sau avizări în favoarea acestora, dar prin manifestarea unei atenţii sporite asupra situaţiilor centralizatoare referitoare la prioritizarea plăţilor în favoarea acestor parteneri. Aceştia din urmă acceptau 'relaţii comerciale' cu firmele familiei Moloţ, respectiv plata unor servicii sau lucrări care, pe de-o parte, nu erau justificate raportat la îndeplinirea criteriilor de calificare iar pe de altă parte, nu erau justificate datorită lipsei capacităţii tehnice şi/sau profesionale a firmelor familiei Moloţ", se arată în documentul citat de Agerpres.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor