Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a demisionat din funcţia de lider al partidului de guvernământ

Aleksandar Vucic (Presedinte al Serbiei),
Aleksandar Vucic (Presedinte al Serbiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a demisionat sâmbătă de la conducerea Partidului Progresist Sârb (SNS), aflat la guvernare, în cadrul unui congres al partidului, afirmând că este nevoie de o nouă abordare pentru a unifica ţara, dar a menţionat că va rămâne şef al statului.

Potrivit Reuters, decizia a fost luată la o zi după ce zeci de mii de persoane din întreaga Serbie şi din ţările vecine Kosovo, Muntenegru şi Bosnia s-au adunat în centrul Belgradului în semn de susţinere pentru Vucic, în urma marilor proteste antiguvernamentale declanşate de atacurile armate care au ucis 18 persoane la începutul acestei luni.

Liderii SNS au acceptat demisia lui Vucic la congresul partidului de la Kragujevac, în centrul Serbiei, şi l-au numit pe ministrul Apărării, Milos Vucevic, pentru a-l înlocui, aşa cum propusese Vucic.

Vucic a declarat la congres că "este nevoie de o abordare puţin diferită pentru a uni un număr mai mare dintre cei care vor să lupte pentru victoria Serbiei patriotice ... o Serbie de succes care se va concentra pe cetăţenii săi, pentru o ţară care nu va căuta motive de divizare, ci de unificare şi de uniune".

Partidele de opoziţie şi organismele pentru supravegherea drepturilor l-au acuzat de mult timp pe Vucic şi SNS de autocraţie, de înăbuşirea libertăţii presei, de violenţă împotriva oponenţilor politici, corupţie şi legături cu crima organizată. Vucic şi aliaţii săi neagă acuzaţiile.

În cadrul congresului, Vucic a menţionat că va rămâne şef de stat şi membru de partid. După numirea sa, Milos Vucevic a confirmat că SNS se va alătura unei organizaţii politice umbrelă pe care Vucic intenţionează să o creeze la 28 iunie.

"Dacă Vucic este o locomotivă a acestei mişcări, primul vagon va fi SNS", a declarat Milos Vucevic reporterilor.

Vucic a anunţat în luna martie noua mişcare pentru SNS şi aliaţii săi, numită neoficial Mişcarea Populară pentru Stat.

Vucic a devenit preşedinte al SNS în 2012, înlocuindu-l pe Tomislav Nikolic, care a deţinut această funcţie din 2008, când partidul a fost format ca o ramură a Partidului Radical Sârb ultranaţionalist.

El a ocupat mai întâi funcţia de viceprim-ministru şi prim-ministru, apoi a fost ales preşedinte în 2017 şi în 2022. Al doilea şi ultimul său mandat expiră în 2027. Împreună cu aliaţii săi, SNS deţine o majoritate de 164 de locuri în parlamentul de 250 de membri.

Un naţionalist înflăcărat în timpul războaielor din anii 1990, Vucic a îmbrăţişat ulterior politicile proeuropene, proclamând ca obiectiv strategic aderarea Serbiei la Uniunea Europeană. Cu toate acestea însă, el ţine legături strânse cu Rusia şi China.