Preşedintele Pro Democraţia: Nicăieri în lume revizuirea Constituţiei nu presupune participarea mass-mediei şi a ONG-urilor la discuţii deschise
alte articole
Preşedintele Forumului Constituţional, Cristian Pîrvulescu a declarat, pentru publicaţia Epoch Times că scrisoarea deschisă trimisă către Parlament de douăsprezece organizaţii guvernamentale în care acestea solicită accesul la şedinţele Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, “este o viziune despre transparenţă care este una particulară”.
Totodată, Cristian Pîrvulescu, care este şi preşedintele Asociaţiei “Pro Democraţia”, a precizat că “nicăieri în lume revizuirea Constituţiei nu presupune participarea mass-mediei şi a ONG-urilor la discuţii deschise”.
“Aceea este problema acelor ONG-uri. N-are nicio legătură cu Forumul. Este o viziune despre transparenţă care este una particulară, pentru că nicăieri în lume revizuirea Constituţiei nu presupune participarea mass-mediei şi a ONG-urilor la discuţii deschise. Există dezbaterea care se face pe un text, dar nu pe formularea textului. De obicei sunt echipe de experţi. Formula propusă de Forumul Constituţional este una cât se poate de deschisă din punctul acesta de vedere. Altfel spus, se formulează diferite poziţii, ele sunt după aceea preluate într-un raport. Raportul este prezentat Comisie parlamentare care, în conformitate cu normele constituţionale, o preia”, a afirmat, pentru Epoch Times, conferenţiarul universitar doctor la Facultatea de Ştiinţe Politice, Cristian Pîrvulescu.
De asemenea, preşedintele „Pro Democraţia” a adăugat că majoritatea acestor organizaţii nonguvernamentale participă la la Forumul Constituţional.
“Aşa cum se întâmplă peste tot, organizaţiile interesate pot milita pentru aspectele pe care le consideră importante. Deci aici este o perspectivă a unor organizaţii neguvernamentale care participă la Forum, multe dintre ele vă pot spune, asta fără niciun fel de discuţie, dar care au aderat la acea scrisoare pentru că şi-ar dori probabil să interfereze şi cu Comisia, însă acest lucru, cum vă spuneam, nu se întâmplă nicăieri în lume”, a mai menţionat Cristian Pîrvulescu.
Pe de altă parte, junalistul Mircea Toma, preşedintele Agenţiei de Monitorizare a Presei – ActiveWatch, unul dintre ONG-urile care a semnat scrisoarea deschisă, a precizat, într-un interviu acordat publicaţiei noastre, că interzicerea accesului la şedinţele Comisiei face ca revizuirea Constituţiei să fie “mai puţin transparentă decât o lege ordinară”.
În plus, preşedintele ActiveWatch consideră "că este vorba despre o lege mai importantă decât legile pe care le votează de obicei parlamentarii şi că, în condiţiile acestea, faţă de Comisiile obişnuite permanente unde presa are acces, unde reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale sau alţi cetăţeni doresc să participe şi au acceptul Comisie, deci este o invitaţie, este o formalitate, dar putem intra".
De asemenea, Mircea Toma a mai menţionat că în comunicatul transmis Parlamentului de către organizaţiile neguvernamentale a fost adăugat faptul că acestea vor să iasă “în întâmpinarea eforturilor parlamentarilor de a face din acest proces o reuşită, nu numai în conţinutul modificărilor Constituţiei, dar şi în atingerea pragului cvorumului pentru votul la Constituţie”.
Jurnalistul a mai afirmat că membrii Comisiei de revizuire a Constituţiei trebuie să înţeleagă că reprezentanţii societăţii civile nu sunt adversarii lor, mai ales că “Agenţia de Monitorizare a Presei şi încă două, trei organizaţii, suntem implicaţi în Forumul Constituţional ca organizatori”.
Referitor la declaraţia lui Crin Antonescu conform căreia acesta consideră că “nu este cazul să participe şi presa la lucrările Comisiei”, Mircea Toma este de părere că acestea “sunt nişte forme de comunicare nedemne” şi că liderul PNL “face ruşine funcţiei pe care o ocupă”, cea de preşedinte al Comisiei.
Douăsprezece organizaţii nonguvernamentale, printre care ActiveWatch, Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe), Fundaţia Soros România, Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni, au trimis Parlamentului o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Comisiei de revizuire a Constituţiei, Crin Antonescu, în care au cerut să le fie permis accesul la şedinţe.
Semnatarii scrisorii consideră că "participarea cât mai largă a cetăţenilor nu trebuie să vizeze doar etapă referendumului în procesul de revizuire a Constituţiei, ci să constituie punctul de central atât al activităţii Forumului Constituţional, cât şi al întregului demers de revizuire".
Totodată, reprezentanţii ONG-urilor sunt de părere că este necesar ca "etapele în care care se vor desfăşura consultările (teritorială, tematică şi academică) să plece de la consultarea publică a cetăţenilor şi să includă opiniile acestora", iar "procesul de consultare a cetăţenilor trebuie continuat şi ulterior concretizării activităţii Forumului Constituţional".
În replică, liberalul Tudor Chiuariu, şeful Comisiei juridice a Senatului, a afirmat, joi, la postul RFI România, după ce mai multe organizaţii neguvernamentale au solicitat să aibă acces la lucrările Comisiei de revizuire a Constituţiei, că dacă li se va permite acest lucru, va apărea “o anumită tentaţie de a face circ, în loc să facem ce trebuie să facem şi anume o nouă Constituţie”.
Crin Antonescu: Nu cred că e cazul să participe presa
Crin Antonescu, preşedintele Comisiei pentru revizuirea Constituţiei a afirmat pe 19 februarie, la prima şedinţă a comisiei, că membrii acesteia au decis, "conform tradiţiei", ca reprezentanţii presei să aibă acces doar în primele minute la lucrările comisiei, după care dezbaterile să continue în spatele uşilor închise, potrivit postului B1 TV.
În 2003, când a fost demarat un proces de revizuire a Constituţiei, lucrările comisiilor nu s-au desfăşurat în spatele uşilor închise, presa având acces complet pe toată durata acestora.
"Modificarea Constituţiei este o lucrare de natură politică, nu de tehnică juridică. Comisia este formată din parlamentari, aleşi de partidele politice. Nu este cazul să participe şi presa la lucrările Comisiei, nici eu nu particip la şedinţele voastre din redacţie. Nu va fi niciun secret, informaţiile vor fi făcute publice. Fiţi pe pace", a declarat Crin Antonescu jurnaliştilor prezenţi atunci la Palatul Parlamentului.