Dacă în Constituţie nu se respectă cel din 2009, şeful statului le cere românilor să nu meargă la referendum

Parlamentul României, vot secret cu bile. În imagine un grup USL de parlamentari
Parlamentul României, vot secret cu bile. În imagine un grup USL de parlamentari (Epoch Times România)

Dacă în Constituţia modificată nu se va respecta rezultatul referendumului din 2009 privind Parlamentul unicameral cu 300 de aleşi, atunci le va cere românilor să nu se prezinte la referendumul de validare, a declarat miercuri preşedintele Traian Băsescu.

"Dacă nu se respectă, eu voi fi unul dintre cei care îi vor îndemna pe români să nu se ducă la vot", a precizat Băsescu la B1TV.

Dacă nu ar face acest lucru, ar însemna să se dezică personal de referendumul din 2009 pe care chiar el l-a iniţiat a adăugat preşedintele, precizând că oricum nu crede că românii vor accepta să voteze o lege fundamentală fără Parlament unicameral cu 300 de parlamentari.

Modificarea Constituţiei trebuie să fie făcută din motive corespunzătoare, nefiind "justificată" o revizuire "doar pentru ca la Consiliul European să meargă premierul" şi să nu mai meargă preşedintele sau pentru a se introduce şi regiunea ca unitate administrativă, a argumentat Traian Băsescu.

Şeful statului a mai susţinut că nu crede că legea privind modificarea Constituţiei va trece de Curtea Constituţională fără aplicarea referendumului din 2009, întrucât Curtea va trebui să ţină cont de articolul 2 şi articolul 95 din actuala Lege fundamentală, potrivit cărora voinţa poporului este suverană, iar respectarea rezultatelor referendumului este obligatorie.

Proiectul de modificare a Constituţiei iniţiat de Guvernul Boc în 2010 - pe care Preşedinţia l-a preluat şi l-a susţinut în 2011 - răspunde cerinţelor privind modernizarea şi revizuirea legii fundamentale, iar acesta ar trebui să fie punct de plecare în acest sens şi în prezent, a mai declarat preşedintele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne