Tudor Chiuariu: Dacă lăsăm societatea civilă la şedinţele Comisiei de revizuire a Constituţiei, apare o anumită tentaţie de a face circ

Congresul PNL, 22-23 Februarie 2013, Bucureşti, România. În imagine, Tudor Chiuariu
Congresul PNL, 22-23 Februarie 2013, Bucureşti, România. În imagine, Tudor Chiuariu (Epoch Times România)

Liberalul Tudor Chiuariu, şeful Comisiei juridice a Senatului, a afirmat, joi, la postul RFI România, după ce mai multe organizaţii neguvernamentale au solicitat să aibă acces la lucrările Comisiei de revizuire a Constituţiei, că dacă li se va permite acest lucru, va apărea “o anumită tentaţie de a face circ, în loc să facem ce trebuie să facem şi anume o nouă Constituţie".

“Există o anumită tentaţie de a face circ, în loc să facem ce trebuie să facem şi anume o nouă Constituţie. (...) Eu aşa cred. Ştiţi, e un echilibru just între nevoia publicului de informare, pe care noi o înţelegem şi o respectăm şi necesitatea ca lucrările acestei comisii să fie eficiente", a declarat Tudor Chiuariu.

În ceea ce priveşte scrisoarea deschisă formulată de douăsprezece ONG-uri către preşdintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, în care cer transparenţă în activitatea comisie, cât şi o metodologie şi un calendar de acţiune, Chiuariu a comentat că este nefondată speculaţia conform căreia nu va exista transparenţă în procesul de modificare a Legii Fundamentale.

"Deocamdată, un calendar până pe 15 mai există, în sensul că am hotărât ca această comisie să nu bruieze, să nu facă lucrări în paralel cu Forumul Constituţional. Am învestit Forumul Constituţional cu această misiune, de a consulta societatea civilă şi nu mai putem, până nu suntem înapoi sesizaţi cu un raport al acestor dezbateri, care să vină de la Forumul Constituţional înapoi la comisie, noi de principiu nu vom mai avea lucrări. Deci un calendar până pe 15 mai există în sensul ăsta şi a existat şi până acum. Tot timpul s-a comunicat ce vrem să facem, într-un mod transparent", a mai adăugat liberalul.

Douăsprezece organizaţii nonguvernamentale, printre care ActiveWatch, Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe), Fundaţia Soros România, Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni, au trimis Parlamentului o scrisoare deschisă în care cereau, printre altele, să le fie permis accesul la şedinţele Comisiei de revizuire a Constituţiei.

“Vă solicităm, domnule preşedinte, elaborarea unui calendar de consultări şi a unei metodologii de consultare care să ia în calcul o participare cât mai lărgită a cetăţenilor la acest proces. Realizarea revizuirii Constituţiei printr-un proces transparent şi în baza unei consultări publice extinse facilitează perceperea corectă a valorii Legii Fundamentale şi asigură acesteia durabilitate. Totodată, consultarea cetăţenilor cu privire la recomandările de modificare a Constituţiei are rolul de a oferi acestora cunoştinţele necesare privind felul în care funcţionarea şi relaţiile dintre instituţiile fundamentale au impact asupra vieţii de zi cu zi a cetăţenilor, creându-se astfel premisele unei mai bune înţelegeri şi implicări a publicului în bunul mers al statului", se arată în scrisoarea deschisă adresată lui Crin Antonescu, preşedintele Comisiei de modificare a Constituţiei.

Semnatarii scrisorii consideră că "participarea cât mai largă a cetăţenilor nu trebuie să vizeze doar etapă referendumului în procesul de revizuire a Constituţiei, ci să constituie punctul de central atât al activităţii Forumului Constituţional, cât şi al întregului demers de revizuire".

Totodată, reprezentanţii ONG-urilor sunt de părere că este necesar ca "etapele în care care se vor desfăşura consultările (teritorială, tematică şi academică) să plece de la consultarea publică a cetăţenilor şi să includă opiniile acestora", iar "procesul de consultare a cetăţenilor trebuie continuat şi ulterior concretizării activităţii Forumului Constituţional".

Crin Antonescu: Nu cred că e cazul să participe presa

Crin Antonescu, preşedintele Comisiei pentru revizuirea Constituţiei a afirmat pe 19 februarie, la prima şedinţă a comisiei, că membrii acesteia au decis, "conform tradiţiei", ca reprezentanţii presei să aibă acces doar în primele minute la lucrările comisiei, după care dezbaterile să continue în spatele uşilor închise, notează B1 TV.

În 2003, când a fost demarat un proces de revizuire a Constituţiei, lucrările comisiilor nu s-au desfăşurat în spatele uşilor închise, presa având acces complet pe toată durata acestora.

"Modificarea Constituţiei este o lucrare de natură politică, nu de tehnică juridică. Comisia este formată din parlamentari, aleşi de partidele politice. Nu este cazul să participe şi presa la lucrările Comisiei, nici eu nu particip la şedinţele voastre din redacţie. Nu va fi niciun secret, informaţiile vor fi făcute publice. Fiţi pe pace", a declarat Crin Antonescu jurnaliştilor prezenţi atunci la Palatul Parlamentului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne