Ce propunere a făcut Chiuariu pentru modificarea Constituţiei

Congresul PNL, 22-23 Februarie 2013, Bucureşti, România. În imagine, Tudor Chiuariu
Congresul PNL, 22-23 Februarie 2013, Bucureşti, România. În imagine, Tudor Chiuariu (Epoch Times România)

La hotărârile luate de Curtea Constituţională ar trebui să existe posibilitatea de a se face recurs, a apreciat Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei. Liberalul a propus ca această măsură să fie trecută în proiectul de revizuire a Constituţiei.

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului a precizat că are mai multe propuneri de modificare a legii fundamentale a statului, dar cea mai importantă este cea referitoare la Curtea Constituţională.

"Una dintre propunerile mele este să nu mai avem la Curtea Constituţională o singură etapă jurisdicţională. Cred că e bine să avem o procedură de recurs şi să avem o judecată în primă instanţă şi una în recurs, pentru că astfel se pot evita erori care s-au făcut şi pe care nu aş vrea să le mai amintesc aici", a afirmat senatorul PNL.

Rolul Curţii Constituţionale nu ar mai trebui să fie acela de a arbitra şi tranşa orice conflict politic, este de părere Chiuariu.

"E bine să ne gândim dacă vrem în continuare ca orice conflict politic dintre autorităţile statului să fie arbitrat şi tranşat de CC sau putem crea prin actuala Constituţie un sistem politic mai consensual care îşi rezolvă singur, în interior, prin dialog şi persuasiune, disensiunile", a precizat Chiuariu.

Pe de altă parte, fostul ministru nu consideră necesară desfiinţarea Curţii Constituţionale, ci doar metode prin care să ne putem asigura că membrii CC sunt "competenţi şi independenţi".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne