Comisia de la Veneţia dă verdictul privind Parlamentul României

Manifestant cu Constituţia României în mână
Manifestant cu Constituţia României în mână (Epoch Times România)

Decizia privind Parlamentul României – dacă el va fi uni sau bicameral, plus componenţa numerică a acestuia - se va lua în funcţie de punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia, de la începutul lunii mai, privind revizuirea Constituţiei, spune preşedintele Forumului constituţional, Cristian Pârvulescu. El susţine că au existat o serie de discuţii legate de teme privind regionalizarea, migraţia politică şi consultarea Comisiei de la Veneţia în chestiunea revizuirii legii fundamentale.

"Au apărut deja o serie de probleme în dezbaterile pe care le-am avut, nu foarte multe, care pun în discuţie pe de o parte realizarea unei dezbateri privind regionalizarea, pentru că este nevoie de un capitol special privind regiunile în Constituţie, în ceea ce priveşte măcar politicile care vor funcţiona la nivel regional. Am discutat, pe de altă parte, despre sprijinul pe care autorităţile locale îl pot da Forumului constituţional pentru organizarea dezbaterilor teritoriale şi am avea nevoie de sprijin din partea primarilor, prefecţilor, preşedinţilor de consilii judeţene, logistic, în ceea ce priveşte sălile", a declarat Pârvulescu.

El a precizat că un alt subiect de discuţie a vizat limitarea migraţiei politice şi soluţiile care ar putea fi găsite, soluţia propusă de Asociaţia Pro Democraţia fiind aceea a revocării celor care îşi schimbă partidul printr-un referendum în colegiul uninominal.

"Nu există un acord, însă reprezentanţii partidelor politice au înţeles subiectul şi sunt conştienţi că trebuie să rezolve această problemă. (...) Chestiunile sunt legate mai degrabă de propunerea şi discuţiile pe care le-au avut privind un sistem proporţional pe listă, ori în momentul în care vor exista liste judeţene nu se va mai putea realiza revocarea şi, din punctul meu de vedere, nu se va putea rezolva această problemă strict românească, migraţia politică", a susţinut preşedintele Forumului constituţional.

În ceea ce priveşte opţiunea pentru parlamentul unicameral sau bicameral, el a menţionat că decizia va aparţine Parlamentului, însă ambele variante se vor regăsi în raportul final.

"Este o soluţie pe care Parlamentul o va găsi, ştiţi foarte bine că este o controversă, a existat referendumul din 2009, există două decizii ale Curţii Constituţionale contradictorii, cred că cel mai important va fi avizul Comisiei de la Veneţia, sperăm ca pe 8-9 mai să putem obţine şi un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia pe această temă", a precizat Pârvulescu, coordonatorul Forumului constituţional.