Premierul Ponta dă un pas înapoi şi decide adoptarea unui OUG pentru a rezolva problema controlului judiciar

Premierul Victor Ponta a anunţat că va aproba miercuri un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru a rezolva problema controlului judiciar semnalată acum câteva zile de judecătorii Curţii Constituţionale. Deşi iniţial vroia să adopte un proiect de lege în acest sens, în urma reacţiilor critice privind riscurile unei astfel de tergiversări, premierul Ponta şi-a schimbat abordarea.
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
10.12.2014

UPDATE - Toate măsurile de control judiciar aflate în executare vor fi menţinute, iar în cel mult 60 de zile vor fi verificate din oficiu, urmând să se stabilească dacă vor fi prelungite sau revocate, reiese din Ordonanţa de Urgenţă adoptate miercuri de Guvern, relatează Mediafax.

"Potrivit acestui act normativ, toate măsurile preventive de control judiciar şi/sau control judiciar pe cauţiune, aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, continuă şi se menţin, iar în termen de cel mult 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, procurorul, în cauzele aflate în cursul urmăririi penale, judecătorul de cameră preliminară, în procedura de cameră preliminară, şi instanţa, în cursul judecăţii, verifică, din oficiu, dacă subzistă temeiurile care au determinat luarea măsurii preventive a controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauţiune ori dacă există temeiuri noi care justifică una dintre aceste măsuri preventive, dispunând, după caz, prelungirea, menţinerea sau revocarea măsurii preventive", se arată într-un comunicatul al Ministerului Justiţiei.

Ce prevede ordonanţa

Ordonanţa adoptată de Guvernul Ponta prevede că, în cursul urmăririi penale, măsura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauţiune se poate dispune de către procuror pe o durată de cel mult 60 de zile, arată Ministerul Justiţiei, într-un comunicat de presă remis agenţiei Mediafax.

Controlul judiciar sau controlul judiciar pe cauţiune poate fi prelungit de către procuror, prin ordonanţă, dacă se menţin temeiurile care au determinat luarea măsurii sau au apărut temeiuri noi care să justifice prelungirea acestuia, fiecare prelungire neputând să depăşească 60 de zile, potrivit OUG.

Actul normativ mai prevede că inculpatul poate face plângere la judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în fond.

În cursul urmăririi penale, durata măsurii controlului judiciar sau controlului judiciar pe cauţiune nu poate să depăşească un an, dacă pedeapsa prevăzută de lege este amenda sau închisoarea de cel mult cinci ani, respectiv doi ani, dacă pedeapsa prevăzută de lege este detenţiunea pe viaţă sau închisoarea mai mare de cinci ani, conform modificărilor aduse Codul de procedură penală prin OUG.

Totodată, în cursul etapei camerei preliminare şi al fazei de judecată, măsura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauţiune se poate dispune de către judecător pe o perioadă de cel mult 60 de zile, cu obligaţia judecătorului de a verifica periodic din oficiu, dar nu mai târziu de 60 de zile, dacă subzistă temeiurile care au determinat menţinerea măsurii controlului judiciar sau controlul judiciar pe cauţiune ori dacă au apărut temeiuri noi, care să justifice luarea acestei măsuri.

În cursul judecării în primă instanţă, durata totală a controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauţiune nu poate depăşi un termen rezonabil şi, în toate cazurile, nu poate depăşi cini ani", potrivit actului normativ adoptat de Guvern.

***

Premierul Victor Ponta a anunţat că va aproba miercuri un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru a rezolva problema controlului judiciar semnalată acum câteva zile de judecătorii Curţii Constituţionale. Deşi iniţial vroia să adopte un proiect de lege în acest sens, în urma reacţiilor critice privind riscurile unei astfel de tergiversări, premierul Ponta şi-a schimbat abordarea.

"Domnul ministru Cazanciuc a prezentat proiectul sub formă de ordonanţă de urgenţă, ca să nu intrăm în vacanţă parlamentară, privind modificarea Codului de procedură penală în urma deciziei Curţii Constituţionale referitoare la controlul judiciar. O adoptăm astăzi, intră în vigoare şi nu mai este niciun fel de problemă", a declarat Victor Ponta, la începutul şedinţei de Guvern, potrivit hotnews.ro.

La rândul său, ministrul Justiţiei a explicat că, în urma întâlnirii pe care a avut-o ieri cu reprezentanţii CSM, Înaltei Curţi şi Ministerului Public a ajuns la concluzia că soluţia ar fi ordonanţă de urgenţă. "Am primit azi dimineaţă (n.red. miercuri) şi avizul CSM-ului, suntem în perfectă legalitate", a adăugat Robert Cazanciuc.

De asemenea, premierul Ponta şi Robert Cazanciuc au avut marţi o întrevedere pe acest subiect şi cu însărcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson.

Anterior, premierul Ponta susţinea că nu va armoniza legislaţia cu decizia CCR printr-o ordonanţă de urgenţă, ci printr-un proiect de lege normal, pentru că este o problemă a Parlamentului în ansamblu.

"Nu cred că este o problemă a majorităţii parlamentare, cred că este o problemă a Parlamentului în ansamblu, pentru că acel articol a fost adoptat de către Parlament. Curtea Constituţională a solicitat modificarea, am discutat cu ministrul Justiţiei ca mâine să vină în Guvern cu modificarea, după care Parlamentul are timpul necesar în această sesiune să o şi adopte", declara premierul Ponta, citat de Mediafax.

DNA pune presiune

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a trimis vineri o scrisoare deschisă ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, în care susţine necesitatea unei intervenţii legislative urgente care să modifice dispoziţiile din Codul de procedură penală privind controlul judiciar şi controlul judiciar pe cauţiune şi să reglementeze durata pentru care pot fi dispuse aceste măsuri, procedura şi durata maximă pentru care pot fi prelungite.

Cu o zi în urmă, CCR a stabilit că măsura controlului judiciar este neconstituţională, argumentând că nu este prevăzută durata de aplicare a acestei măsuri, fapt care contravine prevederilor din Constituţie referitoare la restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale cu raportare la libertatea individuală, la libera circulaţie şi la viaţa intimă, familială şi privată.

În viziunea DNA, controlul judiciar ar trebui să fie dispus pentru o perioadă de 60 de zile şi prelungit succesiv pentru aceeaşi perioadă, iar durata totală a măsurii preventive să nu depăşească doi ani.

Kovesi a subliniat că adoptarea recentei decizii poate da naştere unor vulnerabilităţi în cauzele penale aflate în curs şi în care s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar. În aceste condiţii, există mai multe persoane publice suspectate de săvârşirea unor infracţiuni grave care s-ar putea sustrage de la răspundea penală iar unii inculpaţi a căror libertate de mişcare a fost restrânsă ar putea să părăsească teritoriul ţării, îngreunând astfel desfăşurarea procesului penal.

"Având în vedere că pe rolul DNA există mai multe asemenea cauze care privesc persoane publice suspectate de săvârşirea unor infracţiuni grave şi care beneficiază de resurse materiale semnificative, materializarea acestui risc poate crea în rândul publicului impresia că inacţiunea autorităţilor a facilitat acestor persoane sustragerea de la răspunderea penală", se arată în comunicatul DNA.

În acest context, şefa DNA a apreciat că modificările ar trebui adoptate printr-o ordonanţă de urgenţă care să intre în vigoare anterior publicării deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor