Prejudiciul din dosarul ICA, greu de recuperat. DNA intră pe fir şi deschide dosar penal

După un an şi jumătate de la sentinţa definitivă de condamnare şi confiscare, statul român a reuşit să recupereze doar 1 la sută din prejudiciul de 60 de milioane de euro din dosarul ICA - dosar în care patronul Antenelor, Dan Voiculescu, a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare.
Andrei Pricopie
02.02.2016

alte articole

Dan Voiculescu şi Avocatul Gheorghiţă Mateuţ la Curtea de Apel (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
02.02.2016

Procurorii DNA s-au autosesizat în legătură cu neexecutarea sentinţei de recuperare a uriaşului prejudiciu din dosarul lui Voiculescu, astfel că urmează să se stabilească cine este vinovat pentru această situaţie.

Într-un răspuns pentru România Liberă, agenţia anticorupţie a dezvăluit că s-a început urmărirea penală pentru infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul şi nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, de către funcţionari publici din cadrul ANAF, al altor instituţii şi de către persoane condamnate la pedepse privative de libertate.

Acest nou dosar penal "s-a constituit în condiţiile în care hotărâri judecătoreşti definitive nu au fost executate sub aspectul recuperării prejudiciului cauzat bugetului de stat. În acest context, o adresă care conţine documente referitoare la o executare silită a fost primită şi înregistrată la DNA, urmând a fi luată în considerare în dosarul penal sus menţionat".

Între timp, judecătoarea Camelia Bogdan de la Curtea de Apel Bucureşti, cea care a şi pronunţat decizia de condamnare şi confiscare în dosarul ICA, a urmărit executarea propriei sentinţe. Cum lucrurile nu au mers cum ar fi trebuit a trimis o adresă la DNA în care a semnalat problemele observate, scrie România Curată.

Camelia Bogdan, pe care Voiculescu a încercat în zadar să o recuze, este nemulţumită că magistraţii de la Tribunalul Bucureşti – instanţa de executare a deciziei definitive – au dispus verificări în străinătate doar pentru identificarea averii persoanelor fizice Dan, Camelia şi Corina Voiculescu, NU şi a averii firmelor al căror beneficiar real ar putea fi familia magnatului.

Potrivit judecătoarei, colegii ei de la Tribunal nu au cerut autorităţilor din Cipru identificarea "bunurilor mobile, imobile, conturilor, activelor, acţiunilor" firmelor asociate cu familia Voiculescu. În plus, Camelia Bogdan este nemulţumită că răspunsul autorităţilor din Cipru (aşa incomplet cum ar fi fost cerut) a fost comunicat de Tribunal mogulului.

Potrivit surselor publicaţiei citate, sesizarea depusă de Camelia Bogdan la DNA priveşte presupusa săvârşire de către judecătorii Biroului de executări penale de la Tribunalul Bucureşti a infracţiunilor de abuz în serviciu şi favorizarea infractorului, în timp ce preşedintele şi purtătorul de cuvânt al instanţei respective, judecătoarea Laura Andrei, este vizată de săvârşirea acuzaţiei de divulgare de informaţii nedestinate publicităţii. Detalii aici.

În tot acest timp, mogulul Antenelor şi televiziunile sale au deschis o sumedenie de procese în instanţele civile de la Tribunalul Bucureşti prin care încearcă să blocheze procesul de recuperare. Mai nou, Antena 3 a pus la cale un nou tertip: a acuzat statul că vrea să îmbogăţească "fără justă cauză". Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor