Predoiu iese la lumină în plin scandal: Vrea prag de 9.000 de lei pentru abuzul în serviciu

Ministerul Justiţiei condus de Cătălin Predoiu a anunţat, miercuri, în cadrul unui comunicat oficial, că va propune un prag de 9.000 de lei pentru abuzul în serviciu.
Reacţia lui Predoiu vine după ce majoritatea PSD-PNL-UDMR din Senat a dat undă verde unui amendament la un proiect de lege care prevede introducerea unui prag de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu, adică exact ce au încercat Liviu Dragnea şi Florin Iordache pe vremuri, doar că atunci pragul propus era de 200.000 de lei.
Acest demers a stârnit indignare atât în societatea civilă, cât şi în rândurile opoziţiei. USR a sesizat deja Comisia Europeană în acest caz.
Practic, fapta prin care un funcţionar public producea cu intenţie un prejudiciu mai mic de 250.000 lei nu ar mai fi fost considerată infracţiune.
For decizional în cazul acestui proiect este însă Camera Deputaţilor.
Redăm mai jos comunicatul lui Predoiu:
În legătură cu proiectele legilor de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură penală pentru implementarea în aceste două legi a deciziilor Curţii Constituţionale a României, proiecte elaborate de Ministerul Justiţiei în anul 2022 şi aprobate de Guvern la 28.12.2022, Ministerul Justiţiei face următoarele precizări:
1. În legătură cu infracţiunea de abuz în serviciu prevăzută de art.297 din Codul penal, Decizia Curţii Constituţionale a României nr.392/2017 prevede:
a) paragraful 55 – „(…) Curtea, fiind ţinută de obligaţia de a interpreta o dispoziţie legală în sensul de a produce efecte şi pentru a da, astfel, un sens constituţional acesteia [a se vedea în acest sens Decizia nr. 223 din 13 martie 2012], consideră necesară instituirea unui prag al pagubei şi circumstanţierea vătămării produse prin comiterea faptei, elemente în funcţie de care să se aprecieze incidenţa sau nu a legii penale”;
b) paragraful 56 – „(…) Curtea subliniază că legiuitorul are obligaţia de a reglementa pragul valoric al pagubei şi intensitatea vătămării dreptului sau interesului legitim rezultate din comiterea faptei în cuprinsul normelor penale referitoare la infracţiunea de abuz în serviciu, pasivitatea acestuia fiind de natură să determine apariţia unor situaţii de incoerenţă şi instabilitate, contrare principiului securităţii raporturilor juridice în componenta sa referitoare la claritatea şi previzibilitatea legii.”
2. Nu există nicio referinţă concretă în deciziile Curţii Constituţionale a României sau în avizele Comisiei de la Veneţia cu privire la valoarea economică sau financiară a unui astfel de prag valoric pentru infracţiunea de abuz în serviciu.
3. Pentru dezbaterile din Camera Deputaţilor asupra proiectului de lege privind nivelul pragului la infracţiunea de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul penal, Ministerul Justiţiei va susţine adoptarea de către Camera Deputaţilor a unui prag de 9.000 de lei.