Preda, despre naţionalismul etnico-religios al lui Ponta şi Funar
alte articole
Europarlamentarul PMP Cristian Preda a declarat duminică, pe blogul personal, că naţionalismul etnico-religios revine pe scenă cu ocazia alegerilor prezidenţiale din noiembrie, exponenţii acestui curent fiind premierul Victor Ponta şi Gheorghe Funar.
„Candidatura socialistului Victor Ponta la prezidenţiale a fost definită în termeni etnici şi religioşi, nu ca un proiect de stânga pentru România. Nu cred că premierul e atât de ignorant încât să creadă că există o singură majoritate ortodoxă şi vorbitoare de română în rândul votanţilor. Există, evident, mai multe, inclusiv una anti-socialistă şi vreo două-trei tolerante. De aceea, 'sunt mândru că sunt român ortodox' e doar o formă de incitare la ură ce-l vizează pe principalul său contracandidat din acest moment, Klaus Iohannis, român de origine germană şi luteran”, a precizat Cristian Preda.
Premierul Ponta a atras o serie de critici dure după declaraţiile referitoare la religie făcute în cadrul discursului său de la evenimentul de lansare a candidaturii sale la prezidenţiale. Liderul PSD a susţinut atunci că nu îşi doreşte să fie acuzat de nimeni că este român sau ortodox în ţara sa, aluzie la posibilul său contracandidat, liberalul Klaus Iohannis.
„Încurajat de revenirea pasiunii naţionaliste în forma ei etnico-religioasă, Gheorghe Funar şi-a anunţat şi el dorinţa de a candida la Cotroceni. Platforma sa politică e ceva mai populistă decât a premierului, incluzând, între altele, salariu minim de 1.500 de lei şi pensie minimă de 1.000 de lei pe lună, TVA la alimente de 3 la sută etc. Dar propunerea principală e scoaterea în afara legii a UDMR, prin interzicerea asocierii politice pe criterii etnice”, a remarcat Cristian Preda.
Candidatura socialistului Victor Ponta la prezidenţiale a fost definită în termeni etnici şi religioşi, nu ca un proiect de stânga pentru România
Reprezentantul PMP susţine că dezbaterea prezidenţială revine astfel la ceea ce era în urmă cu două decenii, atunci Funar era „o vedetă”. După ce a fost ales primar al Clujului de trei ori la rând, Funar şi-a încercat şansa şi la prezidenţiale.
„În 1992, a obţinut 1.294.388 de voturi, pentru ca patru ani mai târziu să adune 407.828 de sufragii. Intrând apoi în PRM, Funar a susţinut candidaturile lui Vadim Tudor, inclusiv cea din 2000, când acesta a ajuns în turul al doilea. Funar şi Vadim Tudor sunt în conflict de vreun an încoace, aşa că probabil îi vom vedea pe amândoi în cursa pentru Cotroceni. Să sperăm că nu vor fi arbitrii competiţiei pentru cea mai înaltă demnitate din stat”, a adăugat Preda.