Predoiu: Nu religia lui Iohannis e problema, ci mentalitatea înapoiată a lui Ponta

Catalin Predoiu
Catalin Predoiu (Epoch Times România)

Prezidenţiabilul PDL Cătălin Predoiu a criticat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Constanţa, declaraţiile referitoare la religie făcute de premierul Victor Ponta în discursul său de la Craiova, argumentând că în cursa pentru Cotroceni nu religia lui Klaus Iohannis este problema, ci mai degrabă "mentalitatea înapoiată" a lui Ponta, "un tânăr înapoiat în gândire şi stimulează negativ discriminări şi resentimente", relatează Mediafax.

"Nu sunt suporterul unei astfel de abordări, eu respect toţi cetăţenii români indiferent de religie şi cred că drumul pe care a început să meargă domnul Ponta arată cât de mic este la minte. Pentru că nu-i vorba aici doar de a câştiga voturi, e vorba şi de a merge mai departe. Ce o să le spui dacă ajungi preşedinte celor care sunt de altă religie decât a ta? Că nu-i respecţi? Noi ne gândim doar până la momentul alegerilor. Există o zi după alegeri şi un şir lung de zile de mandat, pare că nimeni nu se gândeşte la ziua de după şi nu este valabil doar pe acest subiect. E valabil şi pentru calităţile viitorului preşedintele, e important să aduni voturi, să stai bine în sondaje, dar e esenţial pentru români ca cel care ajunge acolo să ştie despre ce-i vorba, să fi apăsat măcar o dată pe butoanele statului, să înceapă să lucreze din prima zi, nu să aşteptăm să bâjbâie doi ani până înţelege pe unde se deschid uşile în Palatul Cotroceni”, a precizat Cătălin Predoiu.

Prim-vicepreşedintele PDL a subliniat că dezavuează declaraţia premierului Victor Ponta despre religie argumentând că aceasta se află la limita discriminării.

"Dezavuez total această declaraţie a domnului Ponta legată de religie. E la limita discriminării şi provoacă o discuţie periculoasă în societate. Societatea noastră este tolerantă, situaţia drepturilor omului aici este rezolvată, egalitatea între cetăţeni e un fapt real, să nu atenteze domnul Ponta din interes electoral la acest echilibru fin câştigat cu greu în anii ‘90 şi consolidat în anii 2000", a menţionat Predoiu.

Prezidenţiabilul PDL îşi exprimă speranţa că premierul Ponta nu va aduce producă pagube şi echilibrului social, după ce a afectat negativ justiţia şi economia din ţară.

"Vreau să închid această problemă cu următoarea frază: nu religia domnului Iohannis este problema, ci mentalitatea înapoiată a domnului Ponta. E un tânăr înapoiat în gândire şi stimulează negativ discriminări şi resentimente. Avem pace socială în România, avem toleranţă religioasă, etnică, avem egalitate între sexe, să le păstrăm. Adică, domnul Ponta nu poate face nimic bun pentru România, asta e clar, măcar să nu producă pagube în continuare, cum a produs economiei până acum, cum a produs justiţiei până acum, să nu producă pagube şi echilibrului social, domnul Ponta, cu aberaţiile lui”, a explicat Cătălin Predoiu.

Premierul Victor Ponta a declarat marţi, la evenimentul de lansare a candidaturii sale la prezidenţiale, că nu îşi doreşte să fie acuzat de nimeni că este român sau ortodox în ţara sa, aluzie la posibilul său contracandidat, liberalul Klaus Iohannis.

"Nu cred că un candidat la funcţia de preşedinte al României are o problemă dacă nu este ortodox sau nu e de etnie română. Cred că are exact aceleaşi drepturi cu mine. Dar vreau un lucru şi îl spun de fiecare dată: nu vreau să mă acuze nimeni sau să spună că e un defect faptul că sunt român sau ortodox în ţara mea. Aşa m-am născut, aşa o să mor, sunt mândru de asta, cred că trebuie să fiu respectat pentru acest lucru", a precizat Victor Ponta, citat de Mediafax.

Cu o altă ocazie, într-un interviu recent pentru Adevărul, premierul Ponta susţinea: „Ştiu că nu va fi o temă a mea de atac, nu e nimic de reproşat că e etnic german, dar nici mie nu trebuie să-mi fie reproşat că sunt român. Sunt în România şi mă mândresc că sunt român. La fel e discuţia despre religie, nu e nimic rău că e protestant, dar eu sunt ortodox. Nu cred că va fi un subiect, dar nici nu vreau să creăm un anumit complex – să vină cineva din afară, că noi nu suntem în stare. Avem resursele noastre, ca ţară, de a ne dezvolta. Nu cred că e un defect pentru Iohannis că e german, dar să nu-mi reproşeze mie cineva că sunt român sau că sunt ortodox”.

Şi fostul consilier Sebastian Lăzăroiu a criticat aluziile repetate la chestiunea etniei şi religiei făcute de Victor Ponta pe care le-a catalogat ca fiind jenante şi chiar periculoase pentru că România nu trebuie să devină o ţară în care prezidenţialele se câştigă după criterii de etnie şi religie.

„Jenante aluziile repetate pe care le face Ponta la adresa contracandidatului Iohannis. Cele referitoare la etnie şi religie. Şi chiar periculoase, dacă mă gândesc bine. Pentru că mă aştept să fie un crescendo. Azi nişte mici aluzii nevinovate, până în ziua alegerilor adevărate înfierări din amvon. România nu e o ţară în care alegerile se câştigă după criterii de etnie şi religie. Sau n-a fost până acum. Ar fi trist să se întâmple asta după 25 de ani de când tot zicem că învăţăm democraţia. Nu orice trebuie să justifice victoria în alegeri. Altfel, faptul că Ponta e român şi ortodox nu-l face mai puţin corupt şi mincinos. Iar faptul că Iohannis e luteran şi etnic german e infinit mai puţin important decât problema de incompatibilitate pe care o are la Primăria Sibiului”, a subliniat Sebastian Lăzăroiu.