"Poziţia Copilului" la Oscar
alte articole
Deşi mai este aproape o jumătate de an până la Oscaruri, primele informaţii despre competiţie au început să apară deja. Academia de Arte şi Ştiinţe Cinematografice a anunţat un număr record de ţări înscrise în competiţia pentru cel mai bun film străin. Nu mai puţin de 76 de naţiuni şi-au înscris filmele în concurs şi speră la un strop de glorie pe covorul roşu sau, de ce nu, chiar la una dintre faimoasele statuete aurii.
Lista celor 76 de filme înscrise în competiţie a fost făcută publică luni. Comitetului de selecţie îi revine dificila sarcină de a reduce lista la zece candidaţi din care, ulterior, se vor alege cele cinci filme finaliste.
Pe lângă ţări cu cinematografie consacrată, precum Franţa, la cea de a 86-a ceremonie a Oscarurilor din martie 2014 s-au înscris şi nou veniţi precum Republica Moldova, Arabia Saudită sau Muntenegru, informează AFP.
Republica Moldova se prezintă pentru prima dată la Oscaruri cu pelicula "Toţi copiii Domnului" (All God's Children) în regia românului Adrian Popovici. Filmul, realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei din România, este o coproducţie a studioului „Moldova – Film”- „Artis film” din România şi prezintă emoţionanta poveste a unui copil care-şi caută mamă plecată peste hotare. Între timp, mama băiatului, întoarsă în ţară după ce a scăpat din mâna unei reţelei de proxeneţi, îşi caută şi ea copilul, pentru a îl vinde unor potenţiali clienţi.
"E pe de o parte o frumoasă poveste despre dragoste, speranţă, sacrificiu şi, pe de altă parte, partea urâtă a lucrurilor un nou tip de sclavagism sexual. E vorba de copii care sunt duşi peste hotare, femei abandonate", şi-a prezentat pe scurt filmul regizorul Adrian Popovici.
Ţara noastră va fi reprezentată la Oscar de pelicula lui Călin Peter Netzer, "Poziţia Copilului". Filmul este o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie, văzute de la nivel micro, individual, până la nivel macro, endemic, de boală ce afectează întregul sistem socio-economic din România de azi. Premiera filmului a avut loc în cadrul celei de-a 63-a ediţii Festivalului Internaţional de Film de la Berlin (7 - 17 februarie 2013), unde a şi câştigat mult râvnitul trofeu, Ursul de Aur.
Oscarurile promit multe surprize. Pe lângă pelicula ale regizorilor consacraţi precum The Grand Master al regizorului Wong Kar-wai, pe care românii l-au putut viziona în cadrul festivalului de film "Anonimul," în competiţia pentru Oscar apar nume noi, care însă promit regaluri cinematografice. Haifaa Al Mansour din Arabia Saudită s-a înscris în competiţie cu "Wadjda," un film care a primit numeroase premii în circuitul festivalurilor de film, iar iranianul Asghar Farhadi, care a câştigat Oscarul în 2011 cu "A Separation"şi-a înscris în competiţie un nou film care promite: "Trecutul".
O surpriză pentru cinefili aduce şi Franţa de la care toată lumea se aştepta să intre în competiţie cu pelicula ce a luat Palme d'Or-ul la Cannes, "La vie d'Adele." Franţa însă speră să culeagă laurii şi statueta cu "Renoir", un film de Gilles Bourdos ce reconstituie ultimii ani din viaţa pictorului, interpretat de Michel Bouquet.
Academia de film îi va anunţa pe cei 5 aleşi din întreagă pleiada de filme înscrise în concurs pe 16 ianuarie 2014. A 86-a ceremonie a Oscarurilor va avea loc pe 2 martie la Dolby Theatre din Hollywood.