Seria de furturi de la Cannes afectează imaginea celebrului oraş francez

Panorama oraşului balnear Cannes
Panorama oraşului balnear Cannes (VALERY HACHE / AFP / Getty Images)

Imaginea "glamour" a oraşului balnear Cannes începe să dispară: furturile de bijuterii au devenit un lucru obişnuit pentru profilul de marcă al celebrului oraş francez, notează luni ziarul El Pais.

Daniel Rémy, fondatorul unei agenţii de securitate, care îi poartă numele şi având 35 de ani de experienţă, consideră că 'este scandalos şi cu adevărat grotesc' ceea ce se întâmplă. Hoţi cu mănuşi albe sau pungaşi mărunţi şi-au înmulţi atacurile asupra hotelurilor şi magazinelor de bijuterii pentru a pune mâna pe o pradă substanţială. O serie spaţiată, dar succesivă, de infracţiuni au întinat ultima ediţie a festivalului de film de la Cannes.

Duminică, 28 iulie, s-a ajuns la un record: spectaculosul jaf de la hotelul Carlton a devenit cel mai mare din analele poliţiei franceze, cu peste 100 de milioane de euro în bijuterii furate.

Cu trei luni înainte a fost rândul ceasornicăriei de lux Kronometry, aflată la câţiva paşi de palatul festivalului de pe Croazetă. 'Ne pare rău dar suntem în criză', a strigat sarcastic unul dintre jefuitori. Era deja al doilea furt de la magazinul de ceasuri: aproape 2 milioane şi jumătate de euro s-au evaporat în decurs de şase luni.

Sunt scene desprinse parcă dintr-un film. Mai ales cele de la marea lovitură dată la Carlton: un hotel legendar prin care s-a plimbat Hitchcock, când a filmat 'To Catch a Thief'.

Hoţul a pus mâna pe cea mai mare pradă din istoria Franţei, în timp ce victima relativ necunoscută de marele public este Lev Leviev, supranumit de revista Forbes Regele Diamantelor. Leviev este un miliardar israelian care trăieşte într-un palat de 47 de milioane de euro la Londra alături de soţie şi de cei 9 copii.

Potrivit lui Daniel Rémy, în aceste cazuri există mai multe elemente care trebuie avute în vedere. Primul este incompetenţa flagrantă din punct de vedere al securităţii. Al doilea este legat de complicităţile interne. Iar al treilea, spune el vorbind în general, este posibilitatea unei fraude sigure. 'Cu asemenea grad de incompetenţă eşti obligat imediat să ai în vedere ultimele două elemente', a subliniat el.

Pentru Remy, jaful nu a fost o mare surpriză. De mulţi ani sindicatele cer să se pună capăt organizării de expoziţii de lux. Toată lumea îşi aduce aminte de anul 1994, când în timpul unui atac similar a fost rănit grav unul dintre agenţii de pază. La acestea se adaugă şi faptul că, de mulţi ani, conducerea hotelului nu avertizează poliţia despre asemenea expoziţii, lucru care, deşi nu este obligatoriu, ar trebui să devină un obicei.

Aceste evenimente au ştirbit în străinătate imaginea oraşului francez. În timpul precedentului festival de film, numărul doi al celei mai mari case de producţie de film din China a găsit uşa reşedinţei pe care o închiriase larg deschisă. Bagajele sale dispăruseră. El a denunţat furtul la agenţia de închiriere a vilelor şi a acuzat lipsa de securitate generalizată în Franţa, cu riscul de a provoca un incident diplomatic.

Autorităţile locale au decis până la urmă să reacţioneze. La 8 august este prevăzută o întâlnire cu marile firme de pază pentru a spori securitatea. Până atunci, prefectura a anunţat o întărire a mijloacelor de prevenire. Începând de săptămâna aceasta vor exista cinci agenţi de pază în plus pentru a patrula pe aleile celebrei Croazete. Între timp, marile expoziţii de lux continuă în hoteluri. La renumitul Carlton sunt programate alte două de acest gen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură