Povestiri din estul sălbatic - interviu cu George Simion despre prezentul şi viitorul Basarabiei (video)

Republica Moldova - ţară unde domneşte de ani buni un sistem cleptocratic extrem de rapace - se apropie de sfârşitul ei ca entitate statală iar unirea cu România este acum singura soluţie care-i poate asigura un viitor mai bun, susţine unionistul George Simion.
George Simion (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
13.02.2016
Se încarcă player-ul...

Într-un amplu interviu acordat Epoch Times, preşedintele platformei unioniste Acţiunea 2012, George Simion, a vorbit despre prezentul şi viitorul Basarabiei. În viziunea acestuia, unirea dintre cele două state româneşti nu este numai o datorie morală ci şi o decizie cât se poate de pragmatică.

„Practic Republica Moldova se apropie de sfârşitul ei ca entitate statală. E un stat care, fără să se întâmple ceva extraordinar, o să intre în faliment - structurile statului se află în disoluţie, salariile nu s-au mai plătit la nivel de bugetari din decembrie - fără implicarea şi ajutorul României pentru a salva situaţia. Noi sperăm să salveze oamenii de acolo din R. Moldova şi în niciun caz oligarhia locală şi toate sferele de influenţă care există la Chişinău. O să asistăm la mari convulsii sociale.

Au fost şi în 2015, era previzibil din moment ce s-a furat 1 miliard din băncile R. Moldova - care reprezintă un sfert din buget - că o să existe probleme financiare şi bineînţeles că o să existe revolte stradale. Astea le-a văzut toată lumea. Experţii pe R. Moldova au şi anunţat această intrare în default a ţării. În R. Moldova există o cleptocraţie care trăieşte pe spatele oamenilor şi are propriul stat. Au vorbit despre mitul integrării europene al R. Moldova, despre progresele pe care le face ţara către un progres glorios când de fapt ei nu se ocupau decât de furturi, de şpăgi şi de devalizarea statului” a declarat George Simion.

Situaţia din Republica Moldova este complexă. Ieşirea oamenilor în stradă este, în opinia lui George Simion, lăudabilă şi trebuie încurajată, fiind o expresie a democraţiei. Pe de altă parte, unionistul susţine că „mulţi au încercat să profite de aceste convulsii sociale pentru a-şi face propriile interese în R. Moldova”.

„Ce mă îngrijorează este un scenariu de tip Maidan de la Kiev, de tip Donbas. Am văzut oameni de la Tiraspol, organizaţii inventate vorbind despre moldoveni în limba rusă, care au fost implicaţi în acele violenţe de la Parlamentul din Chişinău, ori dacă am spus la începutul interviului că protestele trebuie susţinute şi sunt o formă democratică de exprimare a voinţei populaţiei, violenţele nu trebuiesc acceptate pentru că se fac pe socoteala noastră a oamenilor din stradă”, a atras atenţia George Simion.

Unirea - singura soluţie

„Toţi experţii, dacă îi întrebi, atât americani cât şi europeni şi cei din România care se uită către R. Moldova, nu văd o ieşire din această gaură neagră şi trebuie, dacă oamenii sunt sinceri, dacă Maia Sandu este sinceră, dacă Andrei Năstase va fi un om politic care se va adresa maselor, trebuie să zică suficient de clar şi răspicat: Singura soluţie este Unirea”, a continuat liderul platformei unioniste Acţiunea 2012.

Dincolo de argumentul istoric şi dincolo de sufletul nostru de români, de datoria morală pe care o avem, trebuie, potrivit lui George Simion, să privim Unirea ca soluţie pragmatică.

Singura posibilitate ca România să ajungă la o creştere economică de peste 5% este prin viitoarea reunificare cu Republica Moldova. Mai mult, ţara noastră nu poate avea la graniţele sale „un focar de instabilitate, pentru că graniţa asta de la Prut nu este foarte sigură şi, după cum remarca şi generalul Degeratu, linia naturală de apărare a României a fost dintotdeauna pe Nistru”.

„O ţară mai mare este una mai puternică, studiile economice desfăşurate de Fundaţia Universitară a Mării Negre arată că există anumite costuri pentru reunificare dar că aceste costuri sunt amortizare şi încep să aducă profit după 8 ani, unind capacitatea foarte bună a Basarabiei din punct de vedere alimentar cu ceea ce avem în momentul acesta în România, cu politica agricolă a UE, putem da naştere unui nou proiect de ţară. Putem să aducem în sfârşit România în locul unde se cuvine, pentru că aşa prin compromisuri, uitând de fapt cine suntem, lăsând la o parte nenorocirile prin care am trecut de-a lungul timpului şi neavând dorinţa de face dreptate nu o să ajungem departe, o să ne pierdem şi noi prin istorie.

Trebuie să avem responsabilitatea şi simţul datoriei pe care conducătorii noştri din secolele trecute le-au avut, au ştiut să facă ceea ce trebuie şi cred că în acest moment pâinea şi cuţitul se află la Bucureşti, se află la preşedintele României, la premierul României, care au fost giraţi şi România a fost girată să ocupe prima linie în bătălia pentru Basarabia. Trebuie să ştim cum să o facem şi adevărul este că şi europenii şi ruşii se uită cu totul în altă parte, au alte războaie de dus şi alte meciuri de jucat. Acum să vedem dacă suntem noi în stare să ne prezentăm, să intrăm pe teren şi să facem ceea ce trebuie pentru Basarabia”, a explicat George Simion.

Tot mai mulţi oameni înţeleg că singura soluţie este Unirea şi cred că Guvernul Cioloş a făcut primul pas, doar că acum e nevoie să facă rapid şi paşii următori „pentru că dacă nu, riscăm să pierdem această fereastră de oportunitate”, în contextul în care „Moscova are alte probleme acum cu Crimeea, cu Siria, au războiul din Ucraina - grijile lor în momentul acesta sunt altele şi nu cred că îi avem opozanţi în proiectul reunificării noastre, aşa mi se pare mie. Singurii noştri opozanţi suntem noi”.

„Depinde cu ce vor să rămână în istorie Klaus Iohannis, Dacian Cioloş. Dacă îşi închipuie că o să îşi aducă cineva aminte de ei că au mărit pensiile, sau că au scăzut TVA de la 24 la 20 la sută se înşeală. Peste timp nu o să îşi mai aducă nimeni aminte de aceste măsuri”, a adăugat unionistul.

Cum arată viitorul?

„O să urmeze mari convulsii sociale, alegerea preşedintelui o să fie un hop care o să scoată iar lumea în stradă. Cred şi sper să dea dovadă elitele de la Chişinău, Plahotniuc, Ghimpu, cei aflaţi în Opoziţie, să dea dovadă de inteligenţă. Eu nici nu prea sunt interesat de ei. Pentru mine grija sunt cetăţenii R. Moldova şi felul în care ei pot să se alinieze măcar la nivelul de trai care există în România şi împreună să ne construim un viitor.

Asta cred că ar trebui să fie preocuparea noastră de bază. Studiile, planul privind reunificarea, ce facem anii ăştia, ce facem după, foaia de parcurs până la momentul reunificării, o majoritate acolo la Chişinău care să susţină viitorul nostru comun, astea sunt grijile care ar trebui să ne preocupe. De Plahotniuc şi de alţii suntem sătui şi e clar că nu e direcţia în care trebuie să mergem.

Noi chiar elaborăm o foaie de parcurs a Unirii. Strict constituţional este evident cum se va realiza. Parlamentul dintr-o parte şi din cealaltă a Prutului o să voteze Unirea sau populaţiile de pe cele două maluri ale Prutului or să voteze Unirea, preferabil, am dori noi, într-un singur exerciţiu care să cuprindă întreaga naţiune română, să nu fim divizaţi pe un mal şi pe altul. După ce voinţa politică se exprimă putem face acest exerciţiu.

Poate părea fantasmagoric ca actualele Parlamente să voteze Unirea, nu o să fie la fel cu situaţia de peste 3 luni. O să vedem că situaţia din R. Moldova din păcate o să se deterioreze rău. Ar fi o mare prostie din partea noastră să facem în continuare ce s-a făcut până acum – să girăm practic statul R. Moldova. Nu putem ca banii mei, ai părinţilor mei să-i băgăm într-o gaură neagră. Trebuie să luăm taurul de coarne iar Bucureştiul trebuie să facă o ofertă Unirii. Aşa o vedem noi. Românii, în momentele cruciale au ştiut să-şi adune energiile neamului şi să conveargă către acelaşi interes naţional.”

Vă invităm să urmăriţi integral interviul video acordat publicaţiei noastre de George Simion.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor