Igor Boţan: ”Guvernarea actuală nu doreşte unirea”
alte articole
„Mişcarea unionistă în Republica Moldova este eterogenă, avem unioniştii romantici care, drept instrumentar, au doar sensibilizarea opiniei publice aici, în Republica Moldova, şi peste hotare prin tot felul de mesaje către liderii mondiali ca să ajute Republica Moldova şi România să depăşească consecinţele pactului Ribbentrop-Molotov. Avem unioniştii oscilanţi şi mă refer, în primul rând, la domnul Mihai Ghimpu, care spune că unirea nu aduce voturi, de aceea, când e momentul oportun, invocă necesitatea unirii; atunci când lucrurile sunt mai calme, uită de unire. Şi avem noua generaţie de unionişti, care se desfăşoară pe dimensiunea civică”, a declarat Boţan, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.
El susţine că liberalii vorbesc astăzi atât de mult despre unire deoarece partidul lor se află într-o gravă criză de credibilitate. „Domnul Valeriu Munteanu este un tânăr politician foarte abil şi care exploatează noile oportunităţi, a văzut rezultatele sondajului – 20% dintre moldoveni pledează pentru unire, iar situaţia în care se află inclusiv partidul domniei sale este una foarte proastă. Ei şi-au erodat imaginea şi acum îmbrăţişează de o manieră ostentativă, aproape, ideea unirii”, a menţionat analistul politic.
Boţan s-a referit şi la relaţia dintre Partidul Democrat şi tematica unionistă. „Democraţii conduşi de Vladimir Plahotniuc reprezintă o enigmă în sine, pentru că, oficial cel puţin, ceea ce spune Marian Lupu este: limba moldovenească, independenţa Republicii Moldova, nici vorbă de unire. Pe de altă parte, vedem din surse mai ascunse că unul dintre liderii liberalilor, Veaceslav Untilă, a declarat la o întâlnire cu staff-ul Partidului Liberal din Cahul, chiar zilele acestea, că democraţii îi asigură pe liberali că ei vor fi cei care vor forja în viitor unirea. Deci, există tot felul de mesaje care lasă mai multă ceaţă în această problemă a unirii”, a afirmat preşedintele Asociaţiei pentru Democraţie Participativă de la Chişinău.
În opinia sa, unirea este un proiect care se poate realiza, dar doar dacă va exista o foaie de parcurs, iar puterea de la Bucureşti îşi va asuma iniţiativa.
„Noi ştim cum s-a făcut unirea, de exemplu, a Germaniei. Noi ştim cum Rusia şi-a luat Crimeea. În primul rând, dacă e să vorbim serios şi să ne referim la o eventuală foaie de parcurs, e nevoie de două elemente de bază, cel puţin, ca să începem să lucrăm la o foaie de parcurs. Unu, România trebuie să-şi insereze în Constituţie clauza privind unirea teritoriilor, aşa cum a fost în Constituţia Germaniei, aşa cum este în Constituţia Coreii de Sud şi aşa cum a fost în Constituţia Federaţiei Ruse. Dacă pentru România este necesar să-şi bage clauza în Constituţie, pentru noi, cei din Republica Moldova, ca să ştim că guvernanţii pot coparticipa la o foaie de parcurs în vederea unirii, cel puţin ar trebui să facă un efort pentru eliminarea din Constituţia Republicii Moldova a cerinţelor de depunere a jurământului de a servi suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova”, a explicat Boţan.
Întrebat dacă actuala guvernare susţine unirea, Boţan a răspuns: „Eu nu cred că această guvernare este pe bune interesată de proiectul unirii. Dar, aşa cum spuneam, această guvernare prinsă la colţ acceptă şi unionismul, parcă îl acceptă, şi pretind că sunt pro-europeni, deşi au furat, aşa cum menţionam, cu miliardele”.
”Trebuie să fie foarte clar pentru toată lumea că această idee a unirii nu a avut şi nu are, deocamdată, o foaie de parcurs. De aceea există acest evantai de opinii – vrem unirea acum, vrem unire imediat. Au existat idei interesante, de exemplu, cum a fost acum zece ani de zile ideea statului comun – Republica Moldova-România. Dar cei care au lansat ideea nu au avut grijă să dezvolte şi să ne spună ce înseamnă stat comun”, a mai spus analistul moldovean.