Povestea "noaptea, ca hoţii" ia sfârşit. Dosarul OUG 13, clasat
alte articole
Parchetul General a dispus clasarea dosarului privind adoptarea de către Guvern a Ordonanţei 13, cercetările vizând acuzaţii precum favorizarea făptuitorului, distrugere de probe şi fals intelectual. Potrivit digi24.ro, procurorii au ajuns la concluzia că nu există probe concludente în acest dosar.
Decizia vine la puţin peste două luni după ce ancheta a fost preluată de Parchetul General de la DNA. Printre cei audiaţi în calitate de martor a fost şi Florin Iordache, fostul ministru al Justiţiei, responsabil de adoptarea ordonanţei prin care codurile penale erau modificate în favoarea corupţilor.
Iniţial, dosarul a fost constituit pe rolul DNA, care a clasat în februarie o parte din dosar, restul fiind declinat la Parchetul General, având indicii că unele avize pentru adoptarea OUG 13/2017 au fost distruse ori sustrase la Ministerul Justiţiei, iar alte documente au fost ''plăsmuite''.
DNA susţinea la momentul respectiv că primul aviz transmis prin fax de la Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul către Ministerul Justiţiei în data de 31 ianuarie ar fi fost distrus, iar originalul acestui document ce a fost predat reprezentanţilor MJ a fost sustras. Procurorii au mai susţinut că au fost constatate atestări ale unor date nereale în cuprinsul condicii de predare — primire de la Cabinetul ministrului, precum şi indicii privind întocmirea altor documente care să ateste nereal respectivele menţiuni.
Nu în ultimul rând, DNA a mai constatat că avizul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul a fost finalizat în jurul orei 20,00, fiind asumat de ministrul de resort care l-a semnat. După înregistrare, semnare şi ştampilare, avizul a fost transmis prin fax, ajungând la Ministerul Justiţiei în jurul orei 20,00, faxul fiind înregistrat cu ştampilă şi număr de înregistrare, conform metodologiei, astfel că a devenit, la rândul său, un act oficial. Procurorii spun că, ulterior, avizul MRP a fost modificat, fiind emis un alt aviz, care era favorabil.
Ulterior preluării, Parchetul General a dispus investigarea mai multor fapte, respectiv: sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, fals intelectual, favorizarea făptuitorului, prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte Parlamentului sau preşedintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârşirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului, sustragerea sau distrugerea de probe sau înscrisuri.
După preluarea dosarului de către Parchet, Curtea Constituţională a stabilit, în mod surprinzător, că DNA "a perturbat buna activitate a Guvernului" prin ancheta "OUG 13". Ulterior, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că va discuta cu procurorul general Augustin Lazăr şi, separat, cu procurorul general al DNA, Laura Codruţa Kovesi, despre ancheta privind OUG 13, după care a anunţat că va face o analiză a activităţii Ministerului Public în următoarele două săptămâni, urmând ca apoi să ia o decizie finală inclusiv cu privire la revocarea lui Lazăr şi Kovesi.
La finele evaluării, Tudorel Toader a ţinut un lung discurs din care a reieşit că, deşi anchetarea OUG 13 este o greşeală gravă, nu se va cere revocarea lui Kovesi şi Lazăr din funcţii, însă aceştia vor fi puşi sub monitorizarea sa personală.