Potrivit unui nou studiu, civilizaţia chineză ar putea fi mult mai veche decât se credea

Cultura Hongshan
Cultura Hongshan (YouTube)

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California, Santa Barbara, arată că civilizaţia chineză are rădăcini mult mai vechi decât se credea până acum. Suntem gata pentru a rescrie cărţile de istorie?

În clişeele contemporane, majoritatea cercetătorilor afirmă că primele civilizaţii umane au apărut în Mesopotamia în urmă cu aproximativ 6.000 de ani, aşa-numita "Semilună Fertilă", în Irakul modern.

Cu toate acestea, noi descoperiri indică într-un mod tot mai insistent că civilizaţia umană nu a apărut dintr-un singur centru şi apoi s-a răspândit în întreaga lume, ci a avut mai multe centre iniţiale.

Descoperirea unei piramide circulare în Cajamarca, Peru, a arătat că prima civilizaţie sud-americană este la fel de veche ca cea sumeriană, într-o perioadă plasată în al cincilea mileniu î.Hr.

În ceea ce priveşte civilizaţiile din Extremul Orient o veste extraordinară vine de la un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California, Santa Barbara, şi publicat în revista Proceedings of Naţional Academy of Sciences. Concluziile prezentate de cercetători arată că civilizaţia chineză are rădăcini mult mai vechi - cultura Hongshan a apărut cu cel puţin 2.400 de ani mai devreme decât se credea anterior.

Rezultatele studiului ar putea constrânge revizuirea cronologiei civilizaţiei apărute în Extremul Orient, luând în considerare faptul că civilizaţia sumeriană, peruviană şi Hongshan sunt contemporane.

Cultura Hongshan este cunoscută mai ales pentru sculpturile sale realizate în jad şi rezultatele remarcabile în domeniul arhitecturii, lucrări semnificativ mai elevate comparativ cu alte culturi, şi totuşi, mult mai antice.

Se presupune că una dintre primele sculpturi reprezentând efigia dragonului, atât de dragă culturii chineze, a fost realizată de Honshan. Acestei culturi i se datorează cea mai veche formă de turnare a metalului. Prin urmare, dovezile par să indice faptul că, în mod semnificativ, cultura Hongshan era mai avansată.

Cultura Hongshan, descoperită în 1908, s-a dezvoltat mai ales în nord-estul Chinei, într-o zonă ce se extinde la nord de munţii Yan, în Hebei, de o parte şi de alta a cursului superior al râurilor Daling şi Xiliao în Liaoning şi Mongolia Interioară.

Conform informaţiilor adunate până în prezent, era vorba de o comunitate mică, izolată, cu o influenţă redusă asupra dezvoltării istorice a Chinei.

Recentul studiu contestă acest fapt: „Se pare că avem suficiente dovezi pentru a afirma că Hongshan a fost mult mai importantă pentru începutul culturii chineze, mult mai mult decât se credea”, a declarat dr Luigi Scuderi, co-autor al studiului. Aşa cum se arată în studiu, există dovezi ale unei deşertificări masive care a avut loc în urmă cu aproximativ 6.500 de ani tocmai în zonele ocupate de populaţia Hongshan, forţându-o să migreze spre sud. Consecinţa a fost o influenţă semnificativă asupra dezvoltării civilizaţiei chineze.

Au jucat ei într-adevăr un rol crucial în dezvoltarea culturii chineze?

Încă mai trebuie aduse dovezi în aceste sens, dar aceasta ar putea însemna că rădăcinile Chinei sunt mult mai vechi, cel puţin la fel ca cele mesopotamiane, factor care ar putea constrânge istoricii şi arheologii să rescrie începuturile civilizaţiei umane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură