Legendele Hopi şi „Scuturile Zburătoare”

Tribul Hopi
Tribul Hopi (hopifoundation.org)

Nativii americani din tribul Hopituh Shi-nu-mu (Hopi) sunt descendenţii populaţiei antice Pueblo care a trăit în zona de Sud-Vest a Statelor Unite, denumită astăzi Four Corners (între Arizona, Colorado, New Mexico şi Utah). Unul dintre grupurile populaţiei Pueblo au fost misterioşii Anasazi, "Cei Antici", care au trăit între anii 550 şi 1300 d.Hr.

Istoria Hopi este veche de mii de ani, grupul având una dintre cele mai vechi culturi din lume.

Numele original al poporului Hopi - Hopituh Shi-Nu-mu - înseamnă "oameni paşnici". Conceptele de moralitate şi etică sunt adânc înrădăcinate în tradiţiile Hopi, iar acest lucru implică respectul pentru toate fiinţele vii. În mod tradiţional, ei au trăit în conformitate cu legile Creatorului, pe nume Maasau.

Potrivit hopifoundation.org., Hopi sunt oameni profund religioşi care preţuiesc pacea şi bunăvoinţa, cunoaşterea spirituală şi responsabilitatea în calitate de administratori ai Pământului. În cultura Hopi se pune accentul pe coeziunea familiei, stabilitate şi generozitate, modestie şi respect, precum şi pe onorarea nevoilor întregii comunităţi. Pentru acest popor, ajutorul oferit celorlaţi este încorporat în ceremonile spirituale şi culturale, precum şi în rutina normală a vieţii de zi cu zi. Oamenii se ajută unii pe alţii pentru că asta ajută comunitatea să fie mai puternică.

Hopi cred că Zeii au plecat de pe pământ, spre deosebire de alte mitologii potrivit cărora zeii au venit din cer. Mitologia lor sugerează că Poporul Ant a locuit în inima Pământului.

În tradiţiile Hopi există cicluri temporale - similar cu mitologia aztecă, precum şi cu multe alte mitologii. Ei credeau că "zeii" reveneau la sfârşitul fiecărui ciclu. În prezent, aceştia susţin că trecem prin al patrulea ciclu de pe Pământ. Această lume din al patrulea ciclu a realizat o civilizaţie avansată, care a fost distrusă în cele din urmă de către Zeul Sotuknang - nepot al Creatorului - cu inundaţii mari, după cum a fost descris într-un mod similar şi în alte culturi.

Remarcăm un detaliu interesant în al treilea ciclu, când Hopi au vorbit despre "Scuturi zburătoare" (patuwvotas). Descriind cât de avansată a fost a treia lume, Hopi susţineau că au fost create aceste "scuturi zburătoare" avansate, care aveau capacitatea de a ataca oraşe care se aflau în depărtare şi de a călători rapid între diferitele locuri ale lumii. Similaritatea cu ceea ce noi considerăm astăzi ca farfurii zburătoare sau chiar avioane avansate este cel puţin stranie.

Potrivit unei lucrări despre înţelepciunea nativilor americani, intitulată "Hopi, urmând calea păcii", aceste cuvinte au fost rostite de Sotuknang la începutul celei de-a patra lumi:

„Vedeţi, am spălat chiar şi urmele apariţiei voastre, treptele pe care le-am lăsat pentru voi. Jos, pe fundul mării se află toate cetăţile faimoase, patuwvotas [scuturile] zburătoare, şi comorile lumeşti corupte de rău, şi toţi acei oameni care nu au găsit timp să cânte laude Creatorului de pe vârful dealurilor lor. Dar va veni ziua, dacă veţi păstra memoria şi sensul apariţiei voastre, când aceste trepte vor apărea din nou pentru a demonstra adevărul pe care îl vorbiţi".

Steaua albastră Kachina, conform mitologiei Hopi, este un spirit care semnifică sosirea începutului unei noi lumi. Spiritul apare sub forma unei stele albastre. Acela este al nouălea şi ultimul semn înainte de "Ziua purificării" - ziua în care lumea veche este distrusă şi începe o nouă lume. Aceste nouă semne au fost descrise de către un bătrân Hopi în 1958.

Mai mult decât atât, tradiţiile Hopi afirmă că supravieţuitorii potopului lumii anterioare s-au răspândit în diferite locuri, sub îndrumarea lui Maasau, urmând semnul său din ceruri. Când Maasau a coborât, el a desenat pe piatră o femeie care călătorea pe o "navă fără aripi" în formă de cupolă. Acest desen simboliza ziua purificării, atunci când adevăraţii Hopi vor zbura pe alte planete în acele nave fără aripi.

Republicată cu permisiunea Ancient-Origins.net