Potirul otrăvit al lui Putin la summit-ul G20: Stick-uri USB cu bug-uri
alte articole
Alarma s-a declanşat câteva zile mai târziu. Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy - care a revenit la Bruxelles după ce a participat la summit-ul G20 de la Sankt Petersburg, în septembrie - a predat unele gadget-uri oficialilor de securitate, care la rândul lor au cerut sfatul serviciilor secrete germane.
Răspunsul tehnic care a sosit imediat de la Bonn a alertat diplomaţiile şi serviciile de informaţii secrete din întreaga lume. Conform unei prime analize tehnice, de fapt, cheile USB şi sursa de alimentare prin cablu USB pentru celulare primite cadou de la ruşi – gadget-rile în cauză - erau doi "trojan horse", sau mai bine spus două instrumente pentru captarea datelor din calculator şi din celular.
Împotriva ţărilor participante la G20 - europene, sudamericane, arabe şi asiatice – s-a declanşat o operaţiune de spionaj care face mult mai grea atmosfera între diferitele servicii secrete şi diplomaţii.
Summit-ul a avut loc la 5 septembrie. Toţi Şefii lumii se aflau la 10 kilometri de Sankt Petersburg, în Strelna, în Palatul lui Constantin, într-un climat tensionat ca şi relaţiile dintre Moscova şi Washington. Scandalul Datagate explodase la începutul lunii iunie. În luna august Moscova acorda o viză temporară spionului Edward Snowden, protagonistul poveştii. Iritarea americanilor devine maximă, astfel încât Casa Albă şterge ideea acordului bilateral între Putin şi Obama. Chiar şi problema siriană, unde criza este la apogeu şi unde suflă vânturile de război nu ajutau la reducerea tensiunii. Mulţi diplomaţi occidentali adoptaseră poziţii diferite de ale lui Putin în privinţa războiului împotriva lui Assad.
Deci, summit-ul în care trebuia să se discute despre lupta împotriva paradisurilor fiscale, instabilitatea financiară şi şomaj este în cele din urmă afectat de Datagate şi situaţia din Damasc. Pentru a încălzi atmosfera summit-ului şi a pune în dificultate Washingtonul apare şi vestea că "urechile" de la Washington ar fi ascultat comunicările preşedinţilor din Brazilia şi Mexic, Enrique Pena Nieto şi Dilma Rousseff.
Şi iată cum, în acest context, descoperirea „gadget-urilor” modificate, primite în dar de la ruşi de oficiali din 20 de ţări, marchează revenirea oficială a unui conflict între serviciile secrete din întreaga lume.
Şi iată cum, în acest context, descoperirea „gadget-urilor” modificate, primite în dar de la ruşi de oficiali din 20 de ţări, marchează revenirea oficială a unui conflict între serviciile secrete din întreaga lume.
Ancheta tehnică încredinţată germanilor este încă în curs de desfăşurare. Nu se ştie dacă toţi participanţii la summit, şefii de stat şi de guvern din cele 20 de cele mai importante ţări cât şi liderii UE, au avut aceleaşi gadget-uri „modificate”. Este de la sine înţeles că cea mai mare preocupare este că aceste chei USB au fost deja folosite de către unii membri ai celor 26 de delegaţii ale ţărilor participante la summit-ul rusesc.
Descoperirea serviciile secrete germane despre operaţiunile de spionaj făcute de ruşi în Sankt Petersburg are loc în mijlocul noii furtuni Datagate, poveste care nu pare să se termine şi promite noi răsturnări de situaţie.