S.U.A. se pregăteşte să răspundă noilor acuzaţii de spionaj

În timp ce Germania se pregăteşte să trimită o delegaţie la Washington pentru a discuta pe tema operaţiunilor de spionaj şi a interceptărilor telefonice întreprinse de serviciile secrete americane, Guvernul Statelor Unite se străduieşte să risipească îngrijorarea statelor europene, aşteptându-se în acelaşi timp ca noi acuze să iasă la suprafaţă în viitor.
Protestatari ţin pancarde care îl înfăţişează pe Barack Obama cu căşti, purtând textul „Stasi 2.0” făcând aluzie la practicile de spionaj şi monitorizare ale fostei poliţii secrete est germane „Stasi”, 18 iunie 2013, la Berlin, unde Obama este aşteptat în vizită. (JOHANNES EISELE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
26.10.2013

În timp ce Germania se pregăteşte să trimită o delegaţie la Washington pentru a discuta pe tema operaţiunilor de spionaj şi a interceptărilor telefonice întreprinse de serviciile secrete americane, Guvernul Statelor Unite se străduieşte să risipească îngrijorarea statelor europene, aşteptându-se în acelaşi timp ca noi acuze să iasă la suprafaţă în viitor.

La sfârşitul primei zile a summitului Uniunii Europene de la Bruxelles, Germania şi Franţa au anunţat că intenţionează să convingă Statele Unite să semneze un acord care să interzică spionajul între cele trei ţări.

Departamentul de Stat al SUA informează însă că nu a luat nicio decizie în ceea ce priveşte propunerile informale ale ţărilor membre UE privitoare la programele de ascultare telefonică şi interceptări electronice ale agenţiei americane de securitate naţională, NSA.

Publicarea anumitor informaţii „clasificate şi neautorizate” a creat o serie de dificultăţi în relaţia Statelor Unite cu ţările membre UE, a admis purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, referindu-se la dezvăluirile lui Snowden despre spionajul american.

Însă, a subliniat dna Psaki, informaţiile colectate de către NSA sunt partajate cu aliaţii Washingtonului şi servesc, de asemenea, şi interesului acestora de a asigura securitatea ţărilor lor.

"În viitor, vom continua în mod natural să colectăm informaţiile de care avem nevoie pentru a asigura atât securitatea noastră cât şi pe cea a aliaţilor noştri” a declarat Jennifer Psaki. „Vom ţine, desigur, cont de părerile prietenilor şi partenerilor noştri de dialog şi vom continua să căutăm un echilibru între asigurarea securităţii şi respectarea dreptului la confidenţialitatea vieţii private. Ne aşteptăm să iasă la suprafaţă mai multe acuzaţii din cauza numărului mare de informaţii sensibile divulgate de domnul Snowden", a concluzionat Jennifer Psaki.

Germania va trimite în Statele Unite ale Americii o delegaţie formată din principalii oficiali ai agenţiilor de informaţii în contextul unor noi acuzaţii de spionaj legate de interceptarea telefonului mobil al Angela Merkel de către NSA.
Deşi Obama a încercat personal să o convingă pe dna Merkel că telefonul nu i-a fost ascultat, explicaţiile nu au convins. Astfel, lucrările Consiliului European au demarat joi sub auspiciul acestui scandal. Sosirea Angelei Merkel la summit a fost precedată de un comunicat dat de purtătorul său de cuvânt din care reieşea că ”Guvernul federal a primit informaţii ce afirmă că telefonul mobil al cancelarului ar fi putut fi spionat de serviciile americane."

Cancelarul Germaniei Angela Merkel, una dintre cele mai influente voci ale Europei, a declarat că "spionajul între prieteni nu se face."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor