David Cameron vorbeşte la Summitul G20 despre ajutor umanitar în Siria

Primul ministru britanic David Cameron a vorbit la summit-ul G20, în cadrul unei conferinţe de presă, despre asistenţă umanitară pentru Siria şi despre economia globală.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, prim-ministrul David Cameron şi preşedintele american Barack Obama, la 18 iunie 2013 în Enniskillen, Irlanda de Nord (Matt Cardy / Getty Images)
Epoch Times România
07.09.2013

Primul ministru britanic David Cameron a vorbit la summit-ul G20, în cadrul unei conferinţe de presă, despre asistenţă umanitară pentru Siria şi despre economia globală.

Pentru Marea Britanie scopul summit-ului nu era ajungerea la o înţelegere despre ce acţiune militară este necesară împotriva Siriei.

Mai jos prezentăm principalele declaraţii ale premierului britanic:

"Punctul de vedere al acelor ţări care cred că trebuie să pună piciorul în prag împotriva utilizării de arme chimice, a fost, cred eu, extrem de puternic. Preşedintele Obama a deschis acest subiect din nou în cadrul summit-ului şi eu îi voi susţine eforturile împotriva armelor chimice.

Marea Britanie a făcut disponibile la acest summit probe de haine şi pământ, care reliefează imaginea copleşitoare a unei crime de război. Cred că aveam dreptate atunci când am luat o poziţie foarte hotărâtă privind armele chimice şi am enunţat asta în Parlamentul Britanic. Dar, înţeleg de asemenea şi respect ceea ce a hotărât Parlamentul Marii Britanii. Deci, Marea Britanie nu va face parte din nicio acţiune militară.

Pentru că nu am fi ajuns niciodată la o înţelegere la acest summit, m-am decis să mă concentrez la ceva ce putem face: să construim cel mai mare angajament internaţional posibil cu privire la ajutoarele umanitare.

Înăuntrul Siriei, 6.8 milioane de oameni au nevoie de asistenţă umanitară.

60% din spitale şi 4.000 de şcoli au fost afectate sau distruse.

4 milioane de oameni se zbat să se hrănească.

În acelaşi timp, convoaiele cu ajutoare pur si simplu nu pot ajunge în zonele aflate sub asediu din cauza luptelor şi a faptului că majoritatea drumurilor mari sunt prea nesigure pentru a fi folosite.

Aşa că, în această dimineaţă am organizat o şedinţă specială cu Secretarul General al ONU, Uniunea Europeană, Japonia, Turcia, Canada, Franţa, Australia, Italia, Arabia Saudită şi America.

Am căzut de acord să colaborăm împreună prin intermediul ONU pentru a securiza accesul nelimitat pentru ajutoare umanitare în Siria.

Asta include rute securizate care să asigure trecerea în siguranţă a convoaielor astfel încât ajutoarele să ajungă în zonele cele mai grav afectate, iar cei bolnavi şi răniţi să poată fi evacuaţi în siguranţă. De asemenea trebuie să fie înlăturate obstacolele birocratice din cauza cărora angajaţilor de la asistenţă umanitară le este greu să-şi îndeplinească misiunea.

Am făcut apel, de asemenea, la întregul glob să răspundă apelului ONU astfel încât să recuperăm deficitul în asistenţă umanitară până la adunarea Ansamblului Naţional General al Naţiunilor Unite din New York, care va avea loc mai târziu luna aceasta.

Noi am început prin a fi un exemplu şi am început astăzi bătutul tobelor către acea întâlnire. Noi am înţeles, de asemenea, să creştem atenţia cu privire la faptul că este necesară asistenţă umanitară pentru a ajuta la eliminarea efectului îngrozitor al armelor chimice – inclusiv medicamente, corturi de decontaminare şi cursuri pentru a răspunde la urgenţe medicale.

Ca parte a acestui efort Marea Britanie anunţă deci un surplus de încă 52 de milioane lire.

Canada s-a angajat cu 45 de milioane de dolari.

Italia cu încă 50 de milioane de dolari.

Qatar a spus deja că va egala contribuţia Marii Britanii.

Marea Britanie este mândră de istoria sa în ajutorul umanitar şi astăzi o formidabilă coaliţie de ţări au fost alături de noi pentru a trimite un mesaj puternic către lume, respectiv că noi nu putem doar sta pe margine în timp ce poporul sirian suferă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor