G20: Putin redeschide războiul rece

Preşedintele SUA, Barack Obama nu a cedat în faţa presiunilor liderilor mondiali de a renunţa la proiectul de atac aerian împotriva Siriei, lăsând diviziuni profunde la finalul summit-ului G20. Eforturile de a revigora economia mondială au ajuns pe locul doi.
G20: Preşedintele Barack Obama, Septembrie 6, 2013 (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
07.09.2013

Preşedintele SUA, Barack Obama nu a cedat în faţa presiunilor liderilor mondiali de a renunţa la proiectul de atac aerian împotriva Siriei, lăsând diviziuni profunde la finalul summit-ului G20. Eforturile de a revigora economia mondială au ajuns pe locul doi.

„Suntem împărţiţi în două", a declarat Vladimir Putin. Există incapacitatea de a găsi o cale comună, nici măcar printr-o politică de mediere comună, aşa cum a fost solicitat din mai multe părţi.

La sfârşitul summit-ului G20 mult-aşteptata întâlnire faţă-în-faţa între Putin şi Obama a avut loc. O discuţie de 20 de minute, dar care s-a încheiat cu un impas. Nu există poziţii care converg, a declarat liderul rus la conferinţa de presă de la sfârşitul summit-ului. În cazul unui atac în Siria, Moscova este gata să apere Siria: „De fapt, ajutăm deja, trimitem arme, cooperăm în domeniul economic şi sperăm să se extindă această colaborare în domeniul umanitar, care include trimiterea de ajutor umanitar şi sprijinul persoanelor şi civililor".

Argumentele pro şi contra

„Aplicarea forţei împotriva unui stat suveran este posibilă doar pentru auto-apărare şi cu mandat ONU, iar acum nu este cazul. După cum s-a menţionat deja, cine acţionează în mod unilateral încalcă legea internaţională", a declarat preşedintele rus făcând lista ţărilor care s-au opus intervenţiei: China, Argentina, Italia şi Brazilia, în plus India şi Indonezia. Putin a inclus, într-un fel, chiar şi Vaticanul, printre cei care se opun la atac. În favoarea acţiunii militare, a adăugat şeful de la Kremlin, s-au exprimat SUA , Canada, Turcia şi Coreea de Sud. Cei doi preşedinţi antagonişti sunt de acord să continue negocierile prin intermediul miniştrilor de externe.

„Vom fi mai eficienţi şi mai puternici"cu Congresul favorabil

Preşedintele SUA, Barack Obama, vorbind la reuniunea G20 de la Sankt Petersburg, a comentat : „Vom fi mai eficienţi şi mai puternici" în cazul în care Congresul va autoriza intervenţia în Siria. Obama a subliniat că înţelege scepticismul poporului american cu privire la intervenţie, dar este încrezător că poate convinge americanii că utilizarea armelor chimice de către regimul lui Bashar Assad necesită un răspuns militar.

„Acest tip de acţiune este întotdeauna nepopular, deoarece aceştia sunt departe, la distanţă (de SUA), a adăugat Obama. Face parte din muncă mea de a explica nevoia unei acţiuni în Siria, deoarece cred că este un lucru bun, chiar dacă nu sunt dornic de a acţiona militar".

Pentru a explica lipsa de popularitate a acestor alegeri, Obama a reamintit Ruanda: „Când oamenii spun că [Ruanda] a lăsat o pată teribilă pentru noi toţi... imaginaţi-vă dacă [genocidul din ţara africană] ar fi încă în curs de desfăşurare". Statele Unite, la acel moment, sub preşedenţia lui Bill Clinton, au fost acuzate de inacţiune. Revenind la Siria, Obama a spus că „utilizarea de arme chimice împotriva copiilor este ceva care noi [întreaga lumea] nu facem".

Acum, se aşteaptă doar votul Congresului, care va avea loc săptămâna viitoare.

11 ţări condamnă Siria

Într-o declaraţie lansată de Casa Albă la sfârşitul summit-ului G20, 11 ţări ( Australia, Canada, Franţa, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Arabia Saudită, Spania, Turcia, Marea Britanie şi Statele Unite), „condamnă atacul chimic care a avut loc la Damasc pe 21 august şi reţine că responsabilul este regimul lui Assad".

„Folosirea armelor chimice, reglementate de norme „de durată şi universale" scade siguranţa persoanelor de „pretutindeni". Dacă nu este contracarată această acţiune „creşte riscul unei utilizării ulterioare a acestor arme şi a proliferării lor". De asemenea, se cere Organizaţiei Naţiunilor Unite să prezinte „cât mai curând posibil" rezultatele investigaţiilor efectuate de inspectorii săi în Siria şi se cere Consiliul de Securitate „să acţioneze în consecinţă".

În documentul - redactat pe marginea summit-ului G20 de la St Petersburg - este „condamnat categoric atacul oribil" efectuat folosind gaze nocive (pe 21 august) la porţile capitalei siriene Damasc.

„Dovezile indică faptul că guvernul sirian (condus de preşedintele Bashar al-Assad ) este responsabil de acest masacru". Liderii ţărilor semnatare fac apel pentru un răspuns internaţional puternic la această încălcare gravă a regulilor".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor