Delegaţia rusă la Washington: calul troian al lui Putin
alte articole
Vladimir Putin a iniţiat o mişcare surpriză la Washington.
Congresmanul republican John Boehner, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, a respins cererea Ambasadei Ruse pentru o întâlnire în care să discute criza siriană. Rusia anunţase la 2 septembrie măsura extraordinară a trimiterii unei delegaţii pentru a exercita presiuni simultan cu dezbaterea din Congres privind acţiunea militară împotriva regimului sirian.
"Preşedintele Boehner a refuzat solicitarea Ambasadei Ruse", a fost declaraţia lui purtătorului său de cuvânt, Michael Steel. Surse ale misiunii diplomatice, citate de postul de televiziune CNN, au confirmat că, totuşi, vizita delegaţilor ruşi în Statele Unite rămâne în grafic şi că va avea loc „săptămâna viitoare".
Delegaţia rusă, care cuprinde membri din Duma şi din Consiliul Federaţiei, va încerca să se întâlnească atât cu reprezentanţi republicani cât şi democraţi. Iniţiativa, sponsorizată de preşedintele rus, Vladimir Putin, pare destinată exercitării presiunii asupra congresmenilor americani, astfel încât să boicoteze cererea lui Barack Obama de a autoriza o operaţiune militară „limitată" împotriva regimului lui Bashar al-Assad.
Acum trei zile preşedinta Consiliului Federaţiei (Senatul rus), Valentina Matviyenko, a anticipat că delegaţia va încerca să ajungă la Washington, înainte de 9 septembrie, atunci când Congresul îşi va relua activitatea după vacanţa de vară, iar în calendar va avea dezbaterea privind intervenţia în Siria, urmată de vot.
Vestea vine în contextul în care presedintele SUA, Barack Obama apare joi la summitul G20 de la Saint Petersburg unde va sta la tratative cu cel mai înverşunat adversar al unui atac militar contra Siriei, Vladimir Putin. Liderii celor mai puternice naţiuni din lume se întâlnesc joi şi vineri în oraşul natal al lui Putin. Summitul G20, umbrit de situaţia din Siria, va pune în plan secund problemele economice discutate în mod obişnuit la reuniune.
Pe agenda summit-ului nu este planificată nicio întâlnire Obama-Putin. Cu toate acestea un purtător de cuvânt al Kremlinului a dat asigurări că Putin îl va întâmpina pe preşedintele SUA şi "îi va strânge mâna".
Senatul american a elaborat un document care limitează o eventuală acţiune militară în Siria la 60 de zile şi interzice desfăşurarea de soldaţi americani la sol.
Textul, redactat de senatorul democrat Robert Menendez, preşedintele comisiei, şi de republicanul Bob Corker, limitează orice intervenţie în Siria la 60 de zile, cu posibilitatea unei extinderi la 90 de zile. Interzice preşedintelui să desfăşoare soldaţi americani 'în scopul unor operaţiuni de luptă' în Siria, un vocabular care lasă posibilitatea lansării unor operaţiuni de ajutorare a piloţilor americani, de exemplu.
Joi, Obama a primit primul aviz pozitiv pentru declanşarea atacului, iar în extremis a colectat şi sprijinul lui John McCain. La sfârşitul unei zile lungi, pline de tensiune, cu răsturnări de situaţie şi transformări constante, Comisia pentru Relaţii Externe a Senatului a aprobat intervenţia armată, deşi cu doar 10 voturi în favoarea atacului, 7 contra şi nici o abţinere.
Acum jocul se mută săptămâna viitoare, în Senat. Acolo, cei în favoarea unei acţiuni militare trebuie să treacă de cota de 60 de voturi în favoarea atacului pentru a evita riscul de obstrucţie.
Conform estimărilor iniţiale, aproximativ 80% dintre republicanii de la Cameră sunt împotriva atacului. Nu este întâmplător că, de ieri, site-ul ziarului Washington Post a început să publice un fel de abac pentru a păstra actualizat, din oră în oră, numărul celor care sunt în favoarea sau împotriva atacului din cei 535 de deputaţi de la Capitol Hill.