G20: Tensiune şi răceală între Obama şi Putin
alte articole
Siria este în centrul atenţiei la summit-ul G20 de la Sankt-Petersburg. Sesiunea s-a ţinut joi seară, la palatul Konstantinovsky din Strena, în Rusia.
În cadrul întrevederii a fost confirmată divizarea clară între SUA şi Rusia cu privire la dosarul Siria. Barack Obama şi Vladimir Putin nu vor avea întrevederi bilaterale la primul G20, ţinut sub preşedinţia Rusiei. Surse diplomatice au raportat că Europa a încercat să vorbească cu o singură voce, dar Franţa şi-a menţinut poziţia alături de Statele Unite ale Americii. Liderii din ţările UE, prezente la G20, s-au întâlnit separat, înainte de cină.
Înainte de începerea summit-ului au existat o serie de întâlniri bilaterale, dar întâlnirea dintre Putin şi Obama nu a mai avut loc, aceasta fiind a doua oară când o întrevedere între cei doi lideri este anulată, prima a fost pentru scandalul Snowden. Este evidentă răceala între cele două mari puteri, dincolo de o strângere de mână şi un zâmbet printre dinţi, Obama pare să-l ţină cu sufletul la gură pe Vladimir Putin. Putin a primit toţi oaspeţii, întâmpinându-i în persoană, la uşa măreţului palat Konstantinovsky.
Chiar şi cina, în timpul căreia subiectul de discuţie a fost posibilitatea unui atac „de pedepsire" a regimului de la Damasc, a dezvăluit alte noduri. Statele Unite şi Franţa au fost în favoarea intervenţiei, în timp ce alte ţări, începând cu cele din Europa, şi-au exprimat sprijinul pentru o negociere. „Rusia continuă să ţină ostatic Consiliului de Securitate al ONU", a declarat ambasadorul SUA la ONU, Samantha Power, în timp ce continuă activitatea de convingere întreprinsă de diplomaţia americană.
În acelaşi timp Enrico Letta, prim-ministrul italian, a pus în evidenţă scrisoarea pe care Papa Francis i-a trimis-o lui Vladimir Putin, cerând marilor lumii de a găsi o soluţie care ar putea „evita un masacru". Prim-ministrul italian, la rândul său, a reiterat poziţia ţării sale: „Nu vom participa la nicio acţiune militară fără aprobarea Organizaţiei Naţiunilor Unite”, în timp ce declară că înţelege poziţia Statelor Unite şi a Franţei. Letta a negat că există o atmosferă de răceală cu Washingtonul, dar a insistat că trebuie găsită o soluţie politică comună.
Tensiunile privind poziţia care trebuie luată în problema Siriei continuă. Ceea ce se întâmplă în Siria este „inacceptabil” şi cere „un răspuns militar internaţional” a declarat Casa Albă, după o întâlnire între preşedintele Barack Obama şi premierul japonez Shinzo Abe, în paralel cu G20.
Cancelarul german Angela Merkel este sceptică cu privire la ajungerea la o înţelegere comună, pentru că, a explicat aceasta, nu s-a ajuns la niciun acord cu privire la cine a fost responsabil de atacul cu arme chimice efectuat pe 21 august lângă Damasc (deşi Cameron a raportat că este în posesia unor noi probe). „Misiunea” Statelor Unite şi a Franţei de a obţine sprijinul comunităţii internaţionale pentru intervenţia militară pare chiar mai dificilă.