Cum e văzut Călin Georgescu în presa internaţională
Un populist de extremă dreapta, puţin cunoscut, a preluat conducerea în alegerile prezidenţiale din România, arată datele electorale, şi se va confrunta probabil cu premierul de stânga Marcel Ciolacu într-un tur de scrutin peste două săptămâni, un rezultat care a zguduit peisajul politic al ţării, relatează AP.
La rândul său, ziarul britanic The Guardian a publicat un articol cu titlul “Şoc în România: Călin Georgescu, criticul de extremă dreaptă al NATO, preia conducerea în alegerile prezidenţiale”.
Călin Georgescu, care a candidat independent, conduce în sondaje cu aproximativ 22% din voturi, în timp ce Ciolacu a rămas în urmă cu 20%, fiind urmat la foarte mică distanţă de Elena Lasconi, în timp ce George Simion, liderul AUR ocupă poziţia a 4-a, cu mult în urma primilor trei.
După închiderea urnelor, 9,4 milioane de persoane - aproximativ 52,4% din cei cu drept de vot - votaseră, potrivit Biroului Electoral Central. Al doilea tur de scrutin va avea loc pe 8 decembrie.
Treisprezece candidaţi s-au duelat pentru funcţia de preşedinte al României, ţară membră a Uniunii Europene şi a NATO. Preşedintele are un mandat de cinci ani şi are puteri decizionale semnificative în domenii precum securitatea naţională, politica externă şi numirile în justiţie.
Georgescu, 62 de ani, a candidat independent şi nu era foarte cunoscut. El a depăşit majoritatea sondajelor locale, provocând o undă de şoc în sistemul politic din România, pe măsură ce a urcat în sondaje.
După ce şi-a exprimat votul duminică, Georgescu a declarat într-o postare pe Facebook că a votat "pentru cei nedreptăţiţi, pentru cei umiliţi, pentru cei care simt că nu contează şi de fapt contează cel mai mult ... votul este o rugăciune pentru naţiune".
Cristian Andrei, un consultant politic stabilit în Bucureşti, a declarat pentru The Associated Press că performanţa neaşteptată a lui Georgescu în sondaje pare a fi un "mare protest sau revoltă împotriva establishmentului".
"Partidele politice mainstream au pierdut legătura cu românii obişnuiţi", a spus el. "Nu aveţi candidaţi puternici sau lideri puternici ... există candidaţi slabi, lideri slabi, iar partidele în general sunt destul de deconectate".
Georgescu nu are un program, a adăugat Andrei, şi are un manifest vag şi populist cu poziţii care sunt "dincolo de discursul normal".
Poziţiile sale includ sprijinirea fermierilor români, reducerea dependenţei de importuri şi creşterea producţiei de energie şi alimente.
Potrivit site-ului său, Georgescu deţine un doctorat în pedologie, o ramură a ştiinţei solului, şi a deţinut diferite funcţii în cadrul Ministerului Mediului din România în anii 1990. Între 1999 şi 2012, el a fost reprezentant al României în comitetul naţional al Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu.
Videoclipurile postate pe popularul său cont TikTok, unde a adunat 1,6 milioane de aprecieri, îl prezintă mergând la biserică, făcând judo, alergând pe o pistă ovală şi vorbind despre podcasturi.
Înainte de votul de duminică, mulţi se aşteptau să-l vadă pe Simion, un susţinător vocal al preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, înfruntându-l pe Ciolacu în turul doi.
Simion a făcut campanie pentru reunificarea cu Moldova, care i-a reînnoit anul acesta interdicţia de cinci ani de a intra în ţară din motive de securitate, şi are interdicţie din acelaşi motiv de a intra în Ucraina vecină.
În timp ce buletinele de vot erau încă numărate, Simion a declarat că l-a felicitat pe Georgescu şi că este "foarte fericit că aproximativ 40% din voturile românilor s-au îndreptat către opţiunea suverană" şi că va fi în turul al doilea.
Andrei, consultantul politic, a declarat că deficitul bugetar mare al României, inflaţia ridicată şi o încetinire economică ar putea împinge mai mulţi candidaţi mainstream să se îndrepte către poziţii populiste pe fondul nemulţumirii generalizate.
Ciolacu a declarat pentru AP înainte de votul din primul tur că unul dintre cele mai mari obiective ale sale a fost "să convingă românii că merită să rămână acasă sau să se întoarcă" în România, care are o diasporă masivă răspândită în toate ţările UE.
Printre ceilalţi candidaţi s-au numărat fostul secretar general adjunct al NATO Mircea Geoană, care a candidat independent şi a obţinut aproximativ 6%. În ceea ce îl priveşte pe liderul PNL Nicolae Ciucă, fost general de armată care se află în prezent într-o coaliţie tensionată cu PSD, s-a situat la aproape 9%.
Geoană, fost ministru de externe şi ambasador în Statele Unite, a declarat pentru AP înainte de votul de duminică că el crede că experienţa sa internaţională îl va califica peste ceilalţi candidaţi.
Lasconi, fostă jurnalistă şi actuala şefă a USR, a declarat că vede corupţia drept una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă România şi că susţine creşterea cheltuielilor pentru apărare şi continuarea ajutorului pentru Ucraina.