Cum a jucat Kremlinul la alegerile din România? Cunoscut jurnalist moldovean, despre operaţiunea "Călin Georgescu"
Există încă români care se uită cu oarece condescendenţă la Moldova de peste Prut, ca la o rudă mai săracă şi niţeluş rămasă în urmă. Aceasta, cu toate că la alegerile lor prezidenţiale, Moldova a fost un exemplu de discernământ şi determinare. Deşi aflaţi între „fălcile” Rusiei, care a pompat sume imense în influenţarea alegerilor, moldovenii au votat o preşedintă pro-UE, pe Maia Sandu. În România, în schimb, pe primul loc după primul tur de scrutin este un candidat considerat pro-rus.
Ce s-a întâmplat la noi la acest prim tur de scrutin va fi, însă, o lecţie din care moldovenii vor învăţa. Întrebarea este dacă vom învăţa şi noi...
"Eu sunt absolut convins că s-a aplicat un algoritm pe această reţea chinezească (TikTok), mână în mână cu Rusia, pentru a influenţa rezultatele alegerilor din România", a opinat jurnalistul basarabean Vitalie Călugăreanu (Deutsche Welle şi JurnalTV.md) într-un interviu acordat Epoch Times.
Redăm interviul acordat de Vitalie Călugăreanu:
Reporter: Crezi că a fost mâna Rusiei în ce s-a întâmplat în România? Am văzut pe pagina ta de Facebook comentarii pe tema asta.
Vitalie Călugăreanu: Eu sunt absolut convins că s-a aplicat un algoritm pe această reţea chinezească, mână în mână cu Rusia, pentru a influenţa rezultatele alegerilor din România.
Nu este posibil ca atâtea conturi, într-o perioadă atât de scurtă, să-l propulseze pe Georgescu atât de mult în mediul online doar datorită acestei reţele. E clar că această reţea a funcţionat în interes rusesc în alegerile din România şi e important ca serviciile din România să spună ce s-a întâmplat. Pentru că serviciile din România, cu siguranţă, ştiu ce s-a întâmplat la aceste alegeri.
Reporter: Concluzia pe care ai tras-o tu după ce ai urmărit ce s-a întâmplat la aceste alegeri care este?
Vitalie Călugăreanu: Că instituţiile statului trebuie să funcţioneze în interesul statului, nu în interesul anumitor grupări externe, şi că ar trebui creat un mecanism astfel încât instituţiile să se controleze reciproc.
Pentru că, întotdeauna, în cadrul acestor instituţii, apar trădători, inclusiv trădători de ţară, care admit utilizarea instituţiilor pe care le conduc în interes străin.
Şi asta s-a întâmplat la noi, în Republica Moldova, la alegerile prezidenţiale şi referendum, şi exact asta am sesizat că s-a întâmplat acum în România.
E important ca autorităţile să tragă concluzii şi să identifice vulnerabilităţile din instituţiile statului, pentru că acolo este problema.
Reporter: Ce lecţie aţi învăţat voi din ceea ce s-a întâmplat la noi?
Vitalie Călugăreanu: Lecţia legată de TikTok şi tot ce s-a văzut că a funcţionat din strategia rusească în România. E clar că trebuie să facem ceva până la alegerile parlamentare cu această reţea TikTok, pentru că ea câştigă teren în Moldova, mai ales după ce noi am observat că s-au închis cele vreo 12 televiziuni pe care Rusia le crease aici, pentru a transmite semnalele televiziunilor din Rusia: propagandă de război şi justificarea războiului şi aşa mai departe.
Toată lumea asta s-a mutat pe TikTok. Şi e important ca Consiliul Audiovizualului şi Serviciul de Informaţie şi Securitate să întreprindă măsuri până la alegerile parlamentare, pentru că, dacă lucrurile vor fi lăsate aşa, vom avea aceleaşi probleme pe care le-a avut acum acest scrutin în România.
Noi am văzut deja efectul TikTok-ului la alegerile prezidenţiale, care ne-au arătat că glonţul a trecut pe lângă ureche.