Cum a crescut Călin Georgescu în sondaje? Politica pe TikTok-ul românesc [Analiză EFOR]
Rezultate parţiale oficiale ale primului tur de scrutin pentru Cotroceni, după numărătoarea a 99.83% dintre voturi, o plasează pe Elena Lasconi pe locul 2, după Călin Georgescu, care conduce neaşteptat de detaşat.
Marea întrebare pentru mulţi români, şi care este dezbătută inclusiv în presa internaţională, este cum de a reuşit independentul Georgescu să iasă în faţa tuturor celorlalţi candidaţi cu un scor atât de mare.
Din septembrie 2024 până în prezent, hashtag-urile politice au fost constant în TOP trending pe România. În urma monitorizării noastre online ne-a fost clar că invazia de conţinut politic vine dintr-un val de conturi care susţin majoritar postări despre candidaţii la alegerile prezidenţiale, susţine Expert Forum (EFOR) într-o analiză.
Poziţia oficială a TikTok este că platforma nu acceptă reclame politice plătite, dar acest exerciţiu de PR al lor e contrazis de realitatea în care majoritatea covârşitoare a conţinutului rămâne nemarcat. Mai mult decât atât, conturile sunt verificate superficial: ele se declară de divertisment dar fac propagandă politică la vedere. Aceasta rămâne principala problemă pentru toate conturile cu conţinut politic analizate: nu au nicio trasabilitate în viaţa reală dar creează conţinut cu sute de milioane de vizualizări.
Potrivit EFOR, ar fi chiar absurd să-ţi declari singur postarea drept politică, din moment ce TikTok nu permite reclamele politice deci conţinutul ar fi dat jos. Această interdicţie inoperantă nu a dus nicidecum la depolitizarea spaţiului online, ci doar o absolvire de vină a platformei în ceea ce priveşte moderarea şi transparenţa conţinutului politic.
Un exemplu în acest sens e întreg scandalul de luna trecută cu Alexandr Stoianoglo, candidat la prezidenţiale în Republica Moldova, pentru promovarea căruia s-au plătit influenceri din România iar conţinutul nu s-a marcat în niciun fel. Pe TikTok teoria legală rămâne complet paralelă cu realitatea conţinutului care circulă pe platformă: există nenumărate pagini care fac în mod explicit reclamă unui partid politic dar care pretind că sunt conturi informative sau educaţionale. În spaţiul românesc iată mai jos topul conţinutului politic devenit viral din septembrie 2024 până în prezent, direct corelat cu hashtag-urile candidaţilor la prezidenţiale, susţine analiza.
Conform EFOR, personajele politice virale constant pe TikTok sunt George Simion cu 589.800 de urmăritori şi 240,6 milioane de vizualizări de conţinut pe principalele hashtag-uri; Marcel Ciolacu cu 208,9 milioane de vizualizări, majoritar din conţinut creat de alte conturi, cel oficial al său având doar 38.900 de urmăritori. Elena Lasconi a avut o creştere constantă, organică din august până în prezent, ajungând la 123 milioane de vizualizări ale conţinutului cu hashtag-urile asociate ei. În principal sunt conturi ale USR Tineret şi altele similare de promovare, din nou, contul oficial având doar 73 400 de urmăritori.
În afară ce cei de mai sus, a apărut surpriza Călin Georgescu, care a realizat în ultimele două luni viralitatea construită de primii trei candidaţi în 11 luni.
Cum a reuşit Călin Georgescu să invadeze obsesiv feed-urile alegătorilor? Potrivit analizei, pe scurt e vorba de o reţea coordonată de conturi de promovare directă, plus un grup de influenceri care promovează indirect politicianul, fără a marca în vreun fel publicitatea plătită.
Un exemplu în reprezintă campania #echilibruşiverticalitate cu 2,4 milioane vizualizări, unde influenceri îl descriu după un script copy-paste pe Călin Georgescu, fără a-l nominaliza, dar folosind caracterizările pe care şi le face chiar el.