Pop (ANAF): Rezultatele de până acum pot fi îmbunătăţite, vom prezenta o analiză premierului

Epoch Times România
23.04.2012

Noul şef al ANAF. Şerban Pop, a declarat luni că administraţia fiscală va fi adaptată astfel încât să răspundă obiectivelor care vor fi stabilite de către primul-ministru în urma analizei pe care instituţia o va prezenta în cursul acestei săptămâni şi că rezultatele de până acum pot fi îmbunătăţite.

“Am început o evaluare a instituţiei şi pot spune că rezultatele de până acum pot fi cu siguranţă îmbunătăţite. Vom adapta administraţia fiscală astfel încât să răspundă obiectivelor care vor fi stabilite de către primul-ministru în urma analizei pe care ANAF i-o va prezenta în cursul acestei săptămâni”, a araătat preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Şerban Pop.

Prioritatea instituţiei este lupta cu grupuri evazioniste puternice, care au capacitatea de a influenţa decizii la nivelul administraţiei fiscale, a precizat preşedintele instituţiei.

”Există grupuri evazioniste cu o capacitate financiară importantă, care pot susţine sisteme relaţionale capabile să atingă cel mai înalt nivel al administraţiei fiscale. Aceste grupuri se vor opune prin toate mijloacele unei reforme a ANAF şi unei aplicări corecte a legii, bazându-se pe posibilităţile financiare şi de influenţă pe care le au. Indiferent căror atacuri vom fi supuşi, vom continua măsurile de reformă în ANAF pentru a asigura respectarea legii. Lupta cu aceste grupuri este o prioritate, vom restructura agenţia astfel încât să facă faţă acestor provocari”, a afirmat Pop.

ANAF va aplica un program de măsuri cu acţiuni pe termen scurt, mediu şi lung.

Pe termen scurt, activitatea ANAF pe domeniile economice cunoscute ca având un grad ridicat de evaziune, respectiv comerţul cu produse supuse accizării (tutun, alcool, produse petroliere) şi comerţul cu legume si fructe, va viza în special măsurile de natură preventivă şi de descurajare a iniţiativelor evazioniste.

“Activitatea de combatere a eva ziunii fiscale trebuie să aibă ca rezultat încasarea unor sume la buget, nu efectuarea unor controale care stabilesc prejudicii cu şanse reduse de recuperare, care să devină arierate fiscale pe care statul să le urmărească fără succes, consumând resurse în mod inutil. Calea de acţiune directă este urmărirea circuitului banilor, iar aici trebuie îmbunătăţită colaborarea cu alte instituţii inclusiv din domeniul bancar şi cel judiciar”, a completat oficialul ANAF.

În opinia acestuia, este necesar să se elimine ” subiectivismul din actul de control, iar restructurarea Agenţiei să se axeze pe transferul funcţiilor din activităţile de suport către cele operaţionale”.

”Există un grad ridicat de subiectivism în actul de control, pentru că procedurile au permis ca deciziile de a verifica un contribuabil sau un altul să fie lăsate la latitudinea unor oameni, fără să fie stabilite criterii foarte clare, care să oblige reprezentanţii fiscului să se îndrepte către contribuabili în funcţie de gradul de risc”, a aprciat Pop.

Preşedintele ANAF a subliniat că este foarte importantă activitatea de tip preventiv, pentru ca agenţii economici să aibă un partener de lucru în ANAF, care să le asigure o relaţie corectă şi puţin consumatoare de timp şi resurse pentru respectarea obligaţiilor fiscale, dar în acelaşi timp să ştie că ANAF aplică legea şi nu tolerează evaziunea fiscală, întrucât trebuie să asigure un mediu de afaceri corect şi echitabil.

”Agenţia a mai trecut prin procese de restructurare, inclusiv anul trecut, şi au existat anumite rezultate în sensul creşterii veniturilor bugetare. Însă o mare parte a personalului este implicată în activităţi de suport, care pot fi înlocuite în mare măsură cu sisteme IT, iar oamenii respectivi să fie transferaţi către direcţiile operaţionale”, a menţionat preşedintele ANAF.

Acţiunile pe termen lung au în vedere restructurarea ANAF în cadrul programului cu Banca Mondială.

Programul urmăreşte creşterea gradului de conformare voluntară p rin îmbunătăţirea relaţiilor cu contribuabilii şi prin simplificarea procedurilor de declarare şi plată a obligaţiilor bugetare.

“Pentru contribuabili va fi mai uşor să îşi plătească obligaţiile fiscale, ceea ce se traduce la autoritatea fiscală atât în creşterea veniturilor bugetare cât şi în reducerea costurilor de colectare. Aplicarea de amenzi şi efectuarea de controale sunt măsuri care aduc venituri temporare la buget, iar costurile sunt ridicate. Pentru a creşte ponderea veniturilor bugetare către media europeană, administraţia fiscală trebuie să asigure atât informarea contribuabililor cât şi un sistem simplu de depunere a declaraţiilor, de obţinere a documentelor şi de efectuare a plătilor”, a mai spus Şerban Pop.

Primul-ministru Mihai-Răzvan Ungureanu a semnat marţi, 17 aprilie, decizia de revocare a lui Sorin Blejnar din funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi l-a numit pe acest post pe Şerban Pop.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor