"Ponta şi ruşii" - analiză marca Lăzăroiu

Premierul Victor Ponta nu s-a dus chiar întâmplător la deschiderea Jocurilor Europene de la Baku unde a fost fotografiat în spatele preşedintele rus Vladimir Putin, ci a vrut să dea un semnal liderilor occidentali ca, dacă nu-l mai susţin el, îşi poate găsi uşor un protector mai spre est, este ideea care reiese din ultima analiză publicată de fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu.
Sebastian Lăzăroiu (reportervirtual.ro)
Andrei Pricopie
13.06.2015

Premierul Victor Ponta nu s-a dus chiar întâmplător la deschiderea Jocurilor Europene de la Baku unde a fost fotografiat în spatele preşedintelui rus Vladimir Putin, ci a vrut să dea un semnal liderilor occidentali ca, dacă nu-l mai susţin, îşi poate găsi uşor un protector mai spre est, este ideea care reiese din ultima analiză publicată de fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu.

"Trebuie analizat cu maximă atenţie gestul lui Ponta de a merge la deschiderea Jocurilor Europene de la Baku, alături de Vladimir Putin. Presa titrează "o gafă diplomatică", dar nu e nici pe departe aşa ceva. Nu vorbim de un novice, venit în funcţie ieri, ci de un prim-ministru vechi de trei ani. Atenţie, nu au mai fost alţi lideri europeni prezenţi la ceremonie, ceea ce înseamnă că a fost o coordonare a acestora. Ponta a încălcat evident consemnul şi n-a făcut-o întâmplător.

Ca să înţelegem gestul, trebuie să-l punem în context. În ciuda fricţiunilor pe care le-a avut în timp cu Occidentul, şeful PSD s-a străduit să menţină o anumită linie "corectă" în justiţie şi economie. Pe de o parte, în afară de vara lui 2012 (dar şi atunci a dat destul de repede înapoi), Ponta nu a avut acţiuni de subminare a justiţiei şi statului de drept.

A dat declaraţii, a vorbit împotriva procurorilor şi judecătorilor, dar n-a sprijinit iniţiative legislative care atacau justiţia şi s-a ferit el însuşi să semneze acte normative dedicate castrării justiţiei. A fost de acord să o propună pe Laura Kovesi la DNA, deşi ştia că o să-şi pună partidul în cap. A fost un fel de tampon între instinctele naturale ale partidului de sugrumare a sistemului judiciar şi cerinţele partenerilor occidentali de prezervare a independenţei justiţiei.

În economie a fost la fel de disciplinat. A menţinut acordul cu FMI şi UE, a dus o politică fiscală echilibrată, deşi alegătorii USL se aşteptau la râuri de lapte şi miere. A evitat populismul excesiv. De fapt, a ţinut în limite corecte indicatorii macro, chiar dacă în economie a preferat asistenţialismul în dauna investiţiilor, a preferat să mărească taxele decât să reducă cheltuielile. Dar asta e deja o chestiune de opţiune politică.

Acum se vede în situaţia de a fi devenit el însuşi subiect al sistemului judiciar prin începerea urmăririi penale într-un dosar mai vechi, din vremea când era avocat şi deputat. Evident că el se aştepta să fie protejat de justiţie, în condiţiile în care a jucat pe linia occidentală corectă. Cumva acum se simte trădat. Uitaţi-vă la toate zbaterile din ultima săptămână cu ambasadele occidentale. Le-a scris epistole, le-a explicat, însă reacţiile lor au fost cele standard pentru toate celelalte cazuri în care Parlamentul a refuzat încuviinţarea urmăririi penale.

Ce face Ponta? Ponta ia lucrurile foarte personal, îşi dezbracă haina de bărbat de stat (care oricum a fost întotdeauna prea strâmtă pentru el) şi se comportă ca un băieţel supărat. "Adică eu v-am ţinut spatele, mi-am pus în cap partidul şi Antena3, mi-am ratat promisiunile electorale şi voi mă aruncaţi în groapa cu lei?" pare să spună Ponta, ostentativ aşezat în spatele lui Putin, cât pentru o poză, în incursiunea "surprinzătoare" de ieri de la Baku.

Mai adăugaţi că, ieri, Radu Magdin, consilierul pe politică externă al premierului, un om ataşat valorilor transatlantice, a demisionat din funcţie şi puteţi să vă imaginaţi frustrările unui om, nu prea matur, rămas singur, gata să dea foc ţării, pentru că, în mintea lui, înţelesese altceva din relaţia cu Occidentul", scrie Sebastian Lăzăroiu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor