Lăzăroiu: În confruntarea dintre justiţie şi politicieni, pierderile de imagine sunt de ambele părţi

Cazul Marianei Rarinca, femeia acuzată de şantaj de şefa Curţii Supreme, Livia Stanciu, dar achitată ulterior de instanţă după şase luni de arest preventiv, evidenţiază riscurile de imagine pe care şi le asumă justiţia în febrila campanie anticorupţie, a declarat miercuri analistul politic Sebastian Lăzăroiu.
Sebastian Lazaroiu (poza de arhivă) (www.gov.ro)
Andrei Pricopie
27.05.2015

Cazul Marianei Rarinca, femeia acuzată de şantaj de şefa Curţii Supreme, Livia Stanciu, dar achitată ulterior de instanţă după şase luni de arest preventiv, evidenţiază riscurile de imagine pe care şi le asumă justiţia în febrila campanie anticorupţie, a declarat miercuri analistul politic Sebastian Lăzăroiu.

"Am citit şi eu povestea cu acea doamnă care a fost achitată definitiv de o instanţă, după ce a stat 6 luni (parcă) în arest preventiv. Nu vreau să trec sub tăcere episodul. El arată riscurile de imagine pe care şi le asumă justiţia în febrila campanie anticorupţie. E ceea ce am mai spus. În această confruntare între justiţie şi clasa politică, pierderile de imagine sunt de ambele părţi.

S-a spus de multe ori că politicienii, din cauza faptului că sunt arătaţi în cătuşe (lucru care şi mie mi se pare în neregulă), suferă de etichetarea negativă a publicului. Dar şi procurorii şi judecătorii au aceleaşi costuri, chiar dacă nu imediat. Pentru că toate cazurile mediatizate acum, în situaţia în care intervine achitarea, se întorc ca un bumerang împotriva celor care au dat mandate de arestare, dar şi împotriva celor care nu au avut un dosar suficient de solid pentru a demonstra vinovăţia", a precizat Sebastian Lăzăroiu.

În opinia analistului, achitările sunt normale într-o anumită limită, nu asta e problema, ci supra-mediatizarea cazurilor - cu cât se face mai mult tam-tam asupra unui dosar/nume, cu atât e mai riscant pentru sistemul judiciar la capătul drumului, pentru că, în final, contează ca oamenilor să nu li se încalce libertăţile şi drepturile, dar şi ca justiţia să rămână credibilă.

"Bine, asta nu înseamnă că Tăriceanu, politician de meserie, trebuie să-şi bage nasul în treburile justiţiei. Pentru că în momentul asta există mecanisme de reglaj (CSM, Inspecţia Judiciară), care să cerceteze ce s-a întâmplat de fapt, care sunt sancţiunile şi cum pot fi prevenite situaţiile de acest gen", a continuat Lăzăroiu.

Fostul consilier prezidenţial a subliniat faptul că nu rezultă de nicăieri că ar fi fost vorba de un denunţ calomnios, oricine se simte şantajat poate să facă o plângere penală. De la plângere încolo e responsabilitatea sistemului judiciar.

"Plus că înţeleg că achitarea a fost dată de judecătoarea Costiniu, motiv suficient să-mi ridice un semn de întrebare. Chiar nu ştiu ce mai caută în sistem după toate peripeţiile familiei", a adăugat Lăzăroiu.

Nici decizia lui Tăriceanu de a cere demisia şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi a şefei Curţii Supreme, Livia Stanciu, nu a trecut de ochiul critic al lui Lăzăroiu:

"Tăriceanu văd că cere insistent demisia şefei DNA şi a şefei ÎCCJ pentru că în sistem a apărut o eroare judiciară. Ok. Dacă asta se aplică în cazul magistraţilor, ar trebui să se aplice şi în cazul politicienilor. Iar Tăriceanu, pentru deciziile politice catastrofale pe care le-a luat în timpul guvernării sale sau pentru toţi corupţii dovediţi pe care i-a ţinut în guvern sau pentru încălcările Constituţiei mai recente, ar fi trebuit să părăsească de mult viaţa politică".

Pe de altă parte, Sebastian Lăzăroiu recunoaşte că nu e în regulă ca un om nevinovat să stea 6 luni în arest preventiv, însă evidenţiază că un procentaj de erori în sistemul judiciar este admisibil, problema întotdeauna apare la mediatizare, pentru că tot ce e mediatizat şi se dovedeşte eroare se întoarce împotriva celor care au iniţiat tot procesul.

Recomandăm şi Tăriceanu, pus de la punct cu eleganţă de Danileţ după ce a cerut demiterea şefelor DNA şi ÎCCJ

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor