Ponta îi ţine spatele lui Putin, la Baku

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Scăpat de grija moţiunii de cenzură, premierul Victor Ponta a ales să ia parte, vineri, la deschiderea Jocurilor Europene de la Baku, Azerbaidjan.

Prezenţa lui Ponta în tribunele de la Baku, în spatele lui Vladimir Putin, a stârnit valuri de critici, în condiţiile în care, cu excepţia Prinţului Albert de Monaco, liderii UE au boicotat ceremonia.

Potrivit adevărul.ro, dintre toţi liderii politici europeni, la festivităţile din Azerbaidjan s-au afişat Alexandr Lukaşenko, preşedintele Belarusului, Recep Erdogan - preşedintele Turciei şi, bineînţeles, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, în spatele căruia a fost fotografiat premierul României, Victor Ponta.

La deschiderea Jocurilor Europene a fost invitat şi Dan Mihalache, şeful Cancelariei Prezidenţiale, însă acesta a refuzat, relatează Mediafax.

"Mi-ar fi făcut plăcere să fiu în numele preşedintelui României, dar sunt anumite lucruri pe care trebuie să le luăm în considerare când dăm curs unor asemenea invitaţii. Atunci când am văzut că toţi cei din Uniunea Europeană merg la un nivel de reprezentare foarte redus, am decis şi eu să nu mai merg. Noi nu am fost informaţi (că premierul Ponta va fi prezent la Baku-n.r.), prezenţa premierului României, dacă mă întrebaţi pe mine, mi se pare o greşeală de politică externă", a spus Mihalache la Realitatea TV, întrebat cum comentează faptul că Ponta s-a dus la Baku deşi liderii europeni au anunţat că vor boicota deschiderea Jocurilor Europene şi nu vor fi prezenţi, din cauza problemelor din Azerbaidjan legate de respectarea drepturilor omului.

Liderii UE reproşează Azerbaidjanului situaţia nerespectării drepturilor omului în această ţară. Totodată, Guvernul azer este acuzat şi de faptul că, în ultimul an, ar fi redus la tăcere media independentă. De altfel, înainte de debutul jocurilor de la Baku, ministrul de externe azer a ameninţat că va respinge acreditarea tuturor jurnaliştilor care scriu "împotriva integrităţii teritoriale, a suveranităţii şi independenţei Azerbaidjanului", relatează Pro TV.

Revenind la Victor Ponta, premierul a stârnit controverse şi în iarna lui 2014, când, pe fundalul tensiunilor din Ucraina a decis să ia parte la Jocurile Olimpice de la Soci, boicotate de numeroase personalităţi precum Viviane Reding - comisarul european pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţeni, ministrul de Externe al Franţei, Laurent Fabius, preşedintele francez Francois Hollande, preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic David Cameron, precum şi cel al Statelor Unite, Barack Obama.

La Soci, Ponta s-a bucurat de compania lui Lukaşenko, preşedintele Belarusului, a preşedintelui Chinei comuniste, Xi Jinping, şi, bineînţeles, a lui Putin, în timp ce în ţară opinia publică taxa faptul că vizita acestuia la Soci avea loc la scurt timp după ce în Transnistria avusesera loc agresiuni ale aşa-ziselor autorităţi transnistrene împotriva basarabenilor şi românilor de la Tiraspol.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne