Lăzăroiu: Rar mi-a fost dat să văd atâta cinism şi lipsă de sensibilitate faţă de drama celor care au luat drumul băjeniei

Într-o nouă analiză intitulată "Ţară de curve şi golani", fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu susţine că rar i-a fost dat să vadă atâta cinism şi lipsă de sensibilitate faţă de drama unor români de-ai noştri care au luat drumul băjeniei ca cel reflectat din declaraţiile făcute cu o zi în urmă de pesedistul Ioan Rus.
Sebastian Lăzăroiu (reportervirtual.ro)
Andrei Pricopie
12.06.2015

Într-o nouă analiză intitulată "Ţară de curve şi golani", fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu susţine că rar i-a fost dat să vadă atâta cinism şi lipsă de sensibilitate faţă de drama unor români de-ai noştri care au luat drumul băjeniei ca cel reflectat din declaraţiile făcute cu o zi în urmă de pesedistul Ioan Rus.

"Cred că prin 2006 era când, ajuns pe aeroportul din Manila, la ieşire, la trecerea frontierei, am văzut că erau două benzi şi două ghişee. Pe una dintre benzi scria: pentru muncitorii migranţi sau aşa ceva. Filipine e una din ţările care beneficiază cel mai mult de remitanţele celor plecaţi să muncească în străinătate şi sunt mulţi, nu mai ştiu exact numărul, dar o pondere mare din populaţia ţării. Mi-am dat seama ce mult reprezintă aceşti cetăţeni pentru ţara mamă, dacă le-au făcut o bandă specială de intrare în ţară, ca să nu se înghesuie la cozi cu turiştii.

În România, migraţia forţei de muncă a luat amploare odată ce, în 2002, guvernul PSD şi în special Ioan Rus, pe atunci ministru de interne (ironic, nu?), au obţinut circulaţia cetăţenilor români în ţările europene fără vize. De atunci încoace numărul celor plecaţi la muncă în străinătate a crescut exponenţial, ajungând acum la o cotă ameţitoare, în jur de 3 milioane. Cei mai mulţi în Spania şi Italia, dar şi în alte ţări din UE.

Plecarea lor din ţară a însemnat o presiune mai mică pe piaţa forţei de muncă din România. Din cauza asta rata şomajului la noi, chiar şi în timpul crizei economice, a avut cote foarte scăzute. A însemnat presiune mai mică şi pe alte bugete cum ar fi educaţia şi sănătatea. Banii pe care i-au trimis în ţară în ultimii 10 ani au echilibrat balanţa de plăţi. Vorbim de 3-5 miliarde de euro pe an (cu mici scăderi pe perioada crizei economice).

N-a fost deloc uşor pentru cei care au plecat. Mulţi şi-au lăsat familii în urmă, soţii şi copii, alţii au reuşit să le aducă cu ei câţiva ani mai târziu. Salariile pentru care lucrează în ţările de destinaţie sunt mult mai mari decât ar putea obţine în România pentru aceeaşi muncă.

Mai important decât banii pe care i-au trimis sunt însă mentalităţile şi o anumită etică a muncii pe care noi le-am importat, fără să ne dăm seama, prin simplul contact al acestor români cu civilizaţia occidentală (instituţii, piaţa muncii etc.). Pentru că cei mai mulţi dintre ei ţin legătura cu familiile, vin o dată sau de două ori în ţară de sărbători şi îşi obligă rudele, chiar vârstnicii sau de la ţară, să înveţe să comunice pe skype, ca să le mai treacă dorul de ţară.

Ce face statul român pentru ei?

Păi, în primul rând statul român pare că nu înţelege că oamenii ăştia au plecat din două motive: salarii mai mari şi instituţii funcţionale. Dacă îi vrea înapoi, n-are decât o soluţie: să construiască instituţii credibile în România şi să asigure o creştere economică care să permită salarii egale cu cele pe care le obţin în ţările de destinaţie. Vi se pare că se întâmplă asta? Mie, nu.

Când e vorba să voteze, statul român, sigur, prin partidul la guvernare, PSD, îi împiedică şi îi umileşte obligându-i să stea la cozi de 8 ore, de frică să nu voteze pentru adversarii lor politici.

Din când în când statul român, tot prin politicile PSD, se gândeşte dacă nu ar putea ca, pe lângă banii pe care îi trimit în ţară, să le mai ia şi alte taxe acestor români.

Când se întorc în ţară în vacanţă, statul român îi obligă să stea la cozi la frontieră, pentru că domnii parlamentari nu catadicsesc să ridice imunitatea colegilor, în aşa fel încât să intrăm şi noi, românii, în spaţiul Schengen.

După ce trec de frontieră, dacă vin pe căi rutiere, românii din afară sunt obligaţi de statul român să-şi rupă maşinile pe drumurile naţionale infecte şi să facă de la Nădlac la Focşani cât fac din Sicilia până la Nădlac. Domnul Rus e responsabil cu autostrăzile, dacă nu ştiaţi.

Şi, ca să fie tacâmul complet, Rus, membru marcant PSD şi membru al guvernului Ponta, le spune românilor din afară că nu merită cei 1500 de euro salariu, de vreme ce, în România, copiii lor devin golani şi nevestele curve.

Rar mi-a fost dat să văd atâta cinism şi lipsă de sensibilitate faţă de drama unor români de-ai noştri care au luat drumul băjeniei, alungaţi de un stat impotent, care, altfel, beneficiază la maximum de plecarea lor.

Nu vot prin corespondenţă, nu autostrăzi decente, nu servicii de educaţie şi sănătate pentru copiii şi bunicii migranţilor.

Şi, când vezi toate astea, nu-ţi vine să-ţi iei şi tu câmpii prin lume, luând bineînţeles şi nevasta şi copiii cu tine, ca să nu rămână aici să fie abuzaţi de PSD şi de Ioan Rus?", scrie Sebastian Lăzăroiu.

Recomandăm şi Declaraţiile lui Rus la adresa românilor din diaspora provoacă un cutremur. "E ca un kamikaze care s-a detonat în casa PSD"

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor