Pregătiri pentru alegeri? Premierul Ponta "toarnă" 15 milioane de euro în televiziuni, prin OUG

Posturile de televiziune "care produc şi difuzează emisiuni cu specific de informare, educare şi cultural de interes public" vor primi un un ajutor de stat de 15 milioane de euro în perioada 1 iulie 2015 - 31 decembrie 2016, cu posibilitatea de prelungire, decizie luată miercuri de Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă.
Andrei Pricopie
11.06.2015

alte articole

Premierul Victor Ponta (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
11.06.2015

Posturile de televiziune "care produc şi difuzează emisiuni cu specific de informare, educare şi cultural de interes public" vor primi un ajutor de stat de 15 milioane de euro în perioada 1 iulie 2015 - 31 decembrie 2016, cu posibilitatea de prelungire, decizie luată miercuri de Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă.

"Guvernul a decis că operatorii economici din domeniul audiovizual pot beneficia de finanţare în baza unei scheme de ajutor de stat al cărui buget va fi în sumă de 67,5 milioane de lei, respectiv echivalentul a 15 milioane de euro, cu posibilitatea suplimentării acestuia", se precizează într-un comunicat de presă al Executivului.

Destinaţia acestor bani este însă necunoscută. Schema de ajutor de stat va fi aprobată prin Hotărâre, Guvernul urmând să stabilească criteriile de eligibilitate a beneficiarilor, numărul estimativ al acestora, categoriile de cheltuieli eligibile, precum şi procedura de acordare şi monitorizare.

Perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat este 1 iulie 2015 - 31 decembrie 2016, însă va putea fi prelungită. Trebuie remarcat că în 2016 vor avea loc alegerile parlamentare.

"Guvernul României a adoptat în şedinţa de ieri, 10 iunie, o ordonanţă de urgenţă care instituie o schemă de ajutor de stat pentru posturile de televiziune şi radio, fără a oferi detalii despre normele de aplicare a acestei măsuri. Constat că ordonanţa promovată ieri de Executiv nu are nicio legătură cu apelul public pe care l-am formulat în data de 14 aprilie, prin care propuneam instituirea unui Fond audiovizual al cărui unic scop era susţinerea proiectelor editoriale educativ-culturale, în niciun caz susţinerea generală a unor posturi de televiziune prin mecanisme care pot asigura clientelismul politic. (...)

Faptul că Primul-ministru Victor Ponta (...) adoptă o măsură mai mult decât îndoielnică, demonstrează un singur lucru: s-a folosit de propunerea mea, transformând o măsură care sprijină exclusiv apariţia emisiunilor educativ-culturale în, cel mai probabil, mecanism de susţinere financiară a posturilor de televiziune fidele actualului Guvern. Din fericire, această ticăloşie nu a fost dusă până la capăt. Normele de aplicare/funcţionare a Ordonanţei adoptate ieri încă nu au fost stabilite", a declarat joi Valentin Jucan, unul dintre membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului, în cadrul unui comunicat de presă remis Mediafax.

La rândul său, fosta membră CNA Narcisa Iorga atrage atenţia că ordonanţă emisă de premierul Victor Ponta nu este altceva decât un măr otrăvit:

"Ordonanţa televiziunilor – un măr otrăvit întins de Victor Ponta înaintea anului electoral 2016. ONG-urile de media trebuie să ceară dezbaterea hotărârii de guvern care va stabili criteriile. Am delimitat câteva riscuri majore pe care le implică ordonanţa adoptată ieri de Guvern. Aceasta va scoate din joc televiziunile critice şi le va da un uriaş imbold celor de casă ale PSD.

Nu există nici un fel de criteriu obiectiv care să definească interesul public, emisiunile culturale şi educative. Totul va fi arbitrar, lăsat pe mâna unui CNA controlat masiv de PSD. Mai mult, în categoria societăţilor care vor fi ajutate cu bani publici pot intra şi cele de organizare a campaniilor electorale, astfel primind fonduri mascate de la guvern".

Ordonanţa de urgenţă a televiziunilor modifică aberant legea audiovizualului, în opinia Narcisei Iorga, care subliniază că Victor Ponta nu este la prima experienţă de acest gen.

"A modificat această lege de cel puţin trei ori până acum prin OUG, fără consultarea celor interesaţi şi fără avizul CNA, deşi e obligat s-o facă. Ordonanţa introduce sintagma "operatori economici din domeniul audiovizualului", termeni care nu există în definiţiile legii audiovizualului. Or, această lege dă dreptul CNA să reglementeze şi să controleze doar activitatea radiodifuzorilor şi distribuitorilor de servicii, ambele tipuri de societate licenţiate de către CNA. Operatorii economici din domeniul audiovizualului pot fi orice societăţi comerciale care produc şi comercializează produse audiovizuale, începând cu copiile după filmele pentru adulţi, de exemplu."

"15 milioane de euro alocate de la stat pentru televiziuni şi radio. Bani aruncaţi. PSD mai bine ar cumpăra Facebook. Dar nu vor americanii să îl vândă lor. Decizia asta arată că Guvernul Ponta a înţeles că românii au devenit cam scumpi la bucată (vor şi pensii mari şi salarii mari şi zahar&ulei în campanie).

Atunci au hotărât să cumpere nişte maşini de spălat creiere, că sunt mai ietine. Sunt mai ieftine pentru că sunt de primă generaţie, de alea de pe vremea lui Stalin. D-aia şi sunt mai puţin eficiente. Bine, e ca şi cum te-ai hotărât să cumperi Volga pentru poliţia rutieră sau calculatoare 286 ca să-i prinzi pe hackeri, aşa e şi cu astea 15 milioane pe "televiziunile" de la noi", a precizat, la rândul său, fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu.

Întrebat care sunt posturile TV care vor beneficia de ajutorul de stat, Lăzăroiu a replicat: "Toate care sunt gata să-i cânte ode lui Ponta".

"15 milioane la TV e nimic. Ăştia îi papă într-o lună şi nici nu livrează ce trebuie că s-au sofisticat şi ei. Le place disidenţa mascată", a mai precizat Sebastian Lăzăroiu.

Organizaţiile de media resping ideea ajutorului de stat pentru televiziuni în campania electorală

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), ActiveWatch şi Convenţia Organizaţiilor de Media (COM) consideră inoportună instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru televiziuni, în perioada 2015-2016 şi solicită Executivului să reconsidere această opţiune, luând în calcul alte modalităţi de a sprijini producţia editorială şi informarea publicului.

"Prin însăşi natura sa, ajutorul de stat creează un avantaj competitiv selectiv şi distorsionează libera concurenţă. "Selectivitatea" presupusă de ajutorul de stat lasă celui care îl gestionează putere discreţionară (conform Consiliului Concurenţei). Instituirea unor astfel de măsuri în plin sezon electoral (a doua jumătate a anului 2015 şi anul 2016) ridică majore semne de întrebare în ceea ce priveşte intenţiile Guvernului şi erodează de la bun început credibilitatea televiziunilor care vor primi astfel de ajutoare", au transmis organizaţiile de media.

"Solicităm, de asemenea, Guvernului să facă publice studiile care justifică această decizie şi caracterul ei de urgenţă. Credem că o atare măsură, cu uriaş potenţial anti-concurenţial, ar trebui să se aplice doar în condiţii de maximă transparenţă. Considerăm că informarea şi educarea publicului sunt obiective majore şi legitime. Orice sprijin guvernamental, din fonduri publice, în această direcţie este bine-venit, în condiţiile în care accentul cade pe produsul editorial şi pe destinatarul său de drept, publicul, nu pe operatorii economici care îl comercializează.

Credem, de aceea, că sprijinul guvernamental ar trebui să acopere producţia editorială, indiferent de tipul mijlocului de informare (presă scrisă, radio, televiziune, online). Astfel de fonduri trebuie să poată fi accesate de orice creator, în cadrul unui proces transparent şi competitiv. Solicităm, de aceea, Guvernului să retragă Ordonanţa de urgenţă privind instituirea schemei de ajutor de stat pentru operatorii economici din domeniul audiovizual şi să iniţieze consultări cu toţi actorii interesaţi în dezvoltarea unor metode alternative, în afara oricăror suspiciuni de influenţe politice, de sprijin pentru producţia de materiale de informare, educare şi culturale de interes public", se mai arată în comunicatul remis de organizaţii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor