Ponta nu ia PP-DD-ul la guvernare însă promite că va aprecia sprijinul pe care-l va primi

Victor Viorel Ponta
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)

La scurtă vreme după ce PP-DD-ul s-a autopropus la guvernare în locul UDMR, premierul Victor Ponta declină propunerea, anunţând însă că apreciază sprijinul acestui partid. Victor Ponta a mai precizat că protocolul cu maghiarii a fost încheiat, iar el îşi va respecta promisiunea făcută UDMR.

Luni dimineaţa, premierul a discutat cu reprezentanţii PP-DD, care s-au oferit să intre la guvernare fără să solicite portofolii în Guvern. Conform ziare.com, în urma dezbaterilor, s-a decis că partidul lui Dan Diaconescu nu va avea reprezentanţi în noul Cabinet însă va sprijini cu voturile sale în Parlament investitura noului guvern, dacă şi Victor Ponta va susţine proiectele legislative ale acestora. Printre proiectele pe care PP-DD le-ar dori rezolvate de către premier se numără eliminarea taxei radio-tv, eventuale discuţii asupra taxelor precum şi pensii şi alocaţii mai mari, conform liderilor PP-DD. Prim-ministrul ar fi fost de acord cu această propunere.

"Am prezentat principalele obiective de guvernare şi un lucru valabil pentru toate grupurile parlamentare, că Guvernul, indiferent că reprezintă o majoritate, este responsabil în faţa întregului Parlament. La 16:30 voi anunţa componenţa Guvernului şi rămâne o deschidere către toate grupurile parlamentare. Dacă asta înseamnă că grupul PP-DD să sprijine mâine (marţi - n.red.)... Eu le-am spus un lucru celor de la PP-DD, şi anume că de fiecare dată când închei o înţelegere îmi ţin acea înţelegere, în ciuda pierderilor de moment. Aşa încât am apreciat propunerea PP-DD şi tot ce am discutat cu cei de la PP-DD, ne vom înţelege şi ne vom ţine de cuvânt. Şi pentru PP-DD faptul că îmi ţin cuvântul e şi în avantajul lor pe termen mediu şi lung", a declarat Ponta.

Reamintim că Kelemen Hunor a confirmat luni oficial că va intra la guvernare şi că partidul său va prelua Ministerul Mediului şi Ministerul Culturii precum şi un post ce vicepremier.

„Am constatat că România are nevoie de stabilitate politică, ţinând cont de cele mai recente situaţii atât din ţară, cât şi de la vecinii noştri. Am renunţat la ministerul Sănătăţii. Am decis să intrăm în structurile guvernamentale cu un post de vicepremier, ministerele Culturii şi Mediului şi 14 posturi de secretari de stat, pe programul guvernamental aprobat de Parlament în decembrie 2012. Despre structura Guvernului va vorbi premierul" a declarat Hunor.

Pretenţiile UDMR-ului sunt mult mai "specifice" decât taxa radio-tv a PP-DD-ului. Maghiarii îşi propun să obţină înfiinţarea Universităţii de medicină în limba maghiară la Târgu Mureş, prevăzută de trei ani în Legea Educaţiei însă blocată până acum de guvern, acordarea permisiunii maghiarilor din România de a-şi folosi simbolurile naţionale, plus retragerea proceselor pe care prefecţii din judeţele cu populaţie maghiară le-au intentat primarilor ce au arborat pe primării steagul secuiesc.

Noul guvern se poate aştepta la vot negativ mâine, în Parlament, din partea PDL, PNL şi parlamentarilor afiliaţi PMP, însă cu voturile UDMR şi PP-DD, cabinetul Ponta III mizează pe majoritate în forul legislativ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne