Mazăre jubilează după plecarea liberalilor - are cale liberă către Portul Constanţa

Crin Antonescu, Radu Mazăre, Victor Ponta, la mitingul de protest organizat de USL
Crin Antonescu, Radu Mazăre, Victor Ponta, la mitingul de protest organizat de USL (Epoch Times România)

Primarul Constanţei, liderul PSD Radu Mazăre, a declarat sâmbătă că este mai bine pentru Constanţa că liberalii au rupt USL şi au ieşit de la guvernare, motivul fiind că acum poate deveni liniştit acţionar majoritar la Portul Constanţa pentru că nu vor mai fi miniştrii liberali de la Transporturi care să se opună.

Mazăre a fost sâmbătă la mai multe cluburi pentru pensionari din municipiu pentru a le oferi doamnelor mărţişoare şi flori. La finalul unei astfel de acţiuni, edilul a răspuns unei întrebări privind ruperea USL explicând că pentru Constanţa este un lucru bun.

"Pentru Constanţa cred că e bine. M-ai întrebat mai devreme cu portul, că se opunea ministra şi eu ce ţi-am răspuns? Despre morţi numai de bine. Pentru că se opunea cu portul şi eu tot vreau acţiunile de la port ca să iau bani şi să mai scad factura la întreţinere", a replicat Mazăre.

Edilul a subliniat că speră ca situaţia cu acţiunile portului să se rezolve cât mai curând.

"Acum vin alegerile, lucrurile se rezolvă de la sine. Îmi plac oamenii care se ţin de cuvânt", a adăugat acesta.

Întrebat dacă va continua colaborarea pe plan local cu liberalii, Mazăre a precizat că vrea ca lucrurile să meargă bine în continuare.

"Nu am nimic cu liberalii de aici şi nici nu sunt un certăreţ. Eu vreau ca lucrurile să meargă bine şi ce motiv am să-mi scot ochii cu ei. Dacă ei nu vor dori să colaborăm, nu mai colaborăm, eu nu vreau să mă cert", a declarat primarul Constanţei.

Problema lui Mazăre era că liberalii nu voiau ca el să devină acţionar majoritar la Portul Constanţa.

„Pentru că s-au opus descentralizării promovate de Dragnea, pentru că s-au opus descentralizării Portului, deşi în campanie susţineau contrariul, pentru mine sunt doar nişte mincinoşi care îşi doresc cât mai multă putere sub controlul lor. Ca atare, indiferent dacă Ponta se împacă cu Antonescu sau nu, liberalii au pierdut susţinerea mea. Cu cât pleacă mai repede din Guvern, cu atât mai bine”, declara recent Mazăre.

Mazăre, acţionar majoritar la Portul Constanţa

Momentan, statul deţine 60% din acţiunile APMC (portul Constanţa) prin Ministerul Transporturilor, Fondul Proprietatea deţine 20% iar Consiliul Local Constan­ţa deţine 20%.

Demersurile lui Mazăre au început pe 19 septembrie, când primarul îi anunţa pe membrii consiliului local că a agreat cu premierul Victor Ponta listarea la Bursă a 15% din acţiunile portului Constanţa şi transferul de la Ministerul Transporturilor la Consiliul Local Municipal, a încă 15% din acţiuni, pe lângă cele 20% pe care autorităţile locale le deţin deja, ceea ce urma sa facă din Consiliul Local Constanţa acţionarul majoritar al portului.

Dacă 15% din acţiuni s-ar lista la bursă şi 15% s-ar duce la primar, statul ar mai rămâne cu doar 30% din acţiuni, iar Consiliul Local Constanţa ar deveni acţionar majoritar cu 35% din acţiuni.

Liberalii s-au opus

Recent, Ministerul Transporturilor Ramona Mănescu a subliniat că nu vrea să le cedeze portul Constanţa autorităţilor locale pentru că acesta este un obiectiv strategic, de interes naţional şi trebuie tratat ca atare.

"Eu nu vreau să dau portul şi domnul Mazăre (Radu Mazăre, primarul Constanţei - n.r.) ştie lucrul acesta, chiar dacă se supără pe mine, asta este. (...) Porturile au proiecte în derulare, pe fonduri europene, odată ce schimbi administratorul, se încheie contractul, pierzi fondurile europene, sunt proiecte care au fost finalizate dar nu a trecut perioada de graţie de 5 ani, deci orice modificare presupune returnarea fondurilor care au fost investite. Apoi, avem un proiect integrat, acesta de care vă spuneam, pe care vrem să-l începem în 2014. Ar fi fost pus în pericol, pentru că un proiect integrat trebuie gestionat într-un mod integrat şi nu fărâmiţat în mii de bucăţele, care mai apoi nu ştim cine şi cum le administrează şi le gestionează”, a declarat ministrul liberal.

Operatorii Portuari critică transferul

În timp ce Guvernul Ponta se pregătea să-i ofere lui Mazăre pachetul majoritar de acţiuni la Portul Constanţa, Organizaţia patronală "Operatorul Portuar" şi Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare au făcut numeroase sesizări către Ministerul Transporturilor în care prezintă problemele grave care au loc acolo şi cer investigarea deficienţelor constatate în actul de administrare a acestuia.

„În mai multe rânduri, membrii Organizaţiilor noastre au arătat că întreaga activitate a conducerii APMC s-a derulat şi se derulează împotriva intereselor acţionarului majoritar statul şi ale partenerilor contractuali (agenţii economici privaţi), întreagă activitate a APMC fiind concentrată numai pe rezolvarea unor interese individuale sau de grup şi crearea unor facilităţi neconcurenţiale în favoarea unora dintre societăţile comerciale cu consecinţe grave asupra economiei naţionale(...) Cu toate acestea, observăm că nici până la data înaintării prezentului document nu au fost adoptate măsuri concrete cu privire la sancţionarea persoanelor care se fac vinovate de situaţia actuală a administrării de către APMC a porturilor maritime cu importanţă strategică pentru dezvoltarea socio-economică a României”, se precizează într-una din scrisorile transmise Ministerului Transporturilor.

În documentul citat se arată şi faptul că raportul Corpului de Control al Ministerului Transporturilor din care reiese că au fost încheiate, la data de 1 februarie 2013, două contracte privind realizarea digului de larg care au adus prejudicii statului român. Organizaţia patronală şi federaţia sindicală amintesc că până acum nu au fost sancţionate persoanele responsabile şi solicită "adoptarea cât mai rapidă a unor măsuri drastice, având în vedere importanţa economică şi socială a activităţii derulate în porturile României de la Marea Neagră".