Antonescu: PNL va vota împotriva Guvernului Ponta 3

Crin Antonescu
Crin Antonescu (Epoch Times România)

Liderul liberalilor Crin Antonescu a declarat, luni, că PNL va vota împotriva Guvernului Ponta 3, adăugând însă că, deşi liberali i-au cerut politic demisia premierului Victor Ponta, Constituţia nu îl obligă pe acesta să facă acest pas, aşa cum sugera preşedintele Traian Băsescu.

"Probabil că, în mod normal, vom vota împotriva noului Guvern, nu vom da un vot de învestitură. Din punctul de vedere al interpretării Constituţiei, nu cred că teoria domnului Băsescu se susţine. Dacă premierul vine în Parlament cu o modificare a Guvernului şi obţine un vot majoritar, nu este obligat să demisioneze. Din punct de vedere politic, noi considerăm că ar fi trebuit să demisioneze. Nu cred că există temei pentru un atac de neconstituţionalitate. În opinia mea, un astfel de atac n-ar avea nicio şansă. Am văzut în multe discuţii că ar exista doi judecători ai PNL-ului, sunt mândru că PNL i-a susţinut pe Toader Tudorel şi pe Mona Pivniceru, care n-au fost niciodată apropiaţi PNL-ului", a declarat Antonescu.

"Niciun fel de interpretare a Constituţiei nu interzice completarea cu schimbarea componentei politice a guvernului printr-un vot în Parlament", a adăugat liderul liberal, deşi "normal, democratic ar fi fost să predea mandatul".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică seara, în cadrul unei emisiunii TV, că există o problemă de constituţionalitate cu mandatul de premier al lui Victor Ponta, căci acesta a fost mandatat să conducă guvernul de către USL, coaliţie ce a dispărut. Cum USL s-a rupt, a explicat şeful statului, Victor Ponta nu mai este susţinut de un partid sau o alianţă cu peste 50% şi, în aceste condiţii, corect ar fi ca Victor Ponta să-şi depună mandatul de premier.

Şeful statului a precizat că se va consulta, luni, cu specialişti, pentru a vedea dacă Guvernul poate fi învestit cu actualul premier în frunte, pentru că nu vrea să creeze un precedent de încălcare a Constituţiei.

"Nu mă interesează să fac un joc politic din asta, mă interesează să nu creez un precedent neconstituţional. Nu discutăm de o remaniere - primul ministru vrea să schimbe trei miniştri - ci discutăm de o spargere a structurii politice care a luat peste 50% în alegeri. (...) Ei nu mai sunt împreună. Un premier desemnat pe un articol constituţional nu mai are legitimitate când acel articol constituţional nu mai e valabil", a declarat acesta.

În replică, premierul Victor Ponta a catalogat drept "iresponsabile" declaraţiile lui Traian Băsescu pe tema mandatului său de premier.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne