Ponta: Iohannis a fost influenţat de membrii PNL care au avut întâlniri private cu reprezentanţii Schwighofer
alte articole
Preşedintele Klaus Iohannis ar fi fost influenţat de oameni din PNL atunci când a luat decizia de a cere reexaminarea noului Cod Silvic, a afirmat, miercuri seară, la postul B1 Tv, premierul Victor Ponta care, de altfel, susţine că au existat întâlniri private între liberali şi reprezentanţi ai firmei Holzindustrie Schwighofer.
"Impresia mea personală, poate greşesc, este că preşedintele a retrimis legea la Parlament pe baza unor informaţii pe care le-a primit de la nişte binevoitori, în ghilimele, în special nişte binevoitori liberali pe care îi vedeţi zilele acestea luptându-se cu dinţii pentru interesele Schwighofer, interesele care din punctul meu de vedere sunt strict private. Domnii care se luptă în Parlament au avut întâlniri în calitate privată cu reprezentanţii Holzindustrie Schwighofer", a declarat Victor Ponta.
Premierul a subliniat că nu este rolul lui să facă încadrări juridice în acest caz, însă este "convins că instituţiile statului monitorizează aceste lucruri".
În replică, şeful Cancelariei Administraţiei Prezidenţiale, Dan Mihalache, a declarat, în cadrul aceleaşi emisiuni, că deciziile lui Iohannis nu au fost influenţate de nimeni, ci sunt rezultatele expertizei care există la Cotroceni.
"Punctele de vedere ale preşedintelui Klaus Iohannis respectă cererile de reexaminare ale unor acte normative. Nu sunt influenţate, sunt rezultatele expertizei care există la Cotroceni. Am publicat azi punctul de vedere al Consiliului Concurenţei. Domnul prim ministru ar trebui să înţeleagă că are responsabilitate în ceea ce priveşte afirmaţiile sale. La Cotroceni avem şi noi informaţii de la instituţiile statului. Acel punct de vedere a fost exprimat după o evaluare proprie. Nimeni din Administraţia Prezidenţială nu s-a întâlnit cu un reprezentant al industriei de lemn, nici cu domnul Schweighofer sau apropiaţi ai acestuia", a precizat Dan Mihalache.
Amintim că, în cererea de reexaminare, preşedintele a argumentat că există prevederi în noul Cod Silvic care "sunt de natură să limiteze activitatea operatorilor economici şi să aibă un impact nedorit asupra mediului concurenţial şi, implicit, asupra economiei, creând premisa legislativă a unui tratament juridic discriminator".
Mai mult, şeful statului a arătat că, "aşa cum au fost redactate, unele dintre dispoziţiile acestei legi ar putea atrage posibilitatea ca statul român să fie acuzat de încălcarea obligaţiilor asumate în calitate de stat membru al Uniunii Europene". Pentru mai multe detalii despre argumentele invocate de preşedinte intraţi aici.
Între timp, Consiliul Concurenţei s-a adresat Comisiei Europene solicitând o opinie referitoare la introducerea pragului maxim de 30% din volumul de masă lemnoasă din fiecare specie ce poate fi achiziţionat de o companie, prevedere conţinută în proiectul legii de modificare a Codului Silvic. Decizia autorităţii a fost luată pe fondul unor îngrijorări privind încălcarea normelor europene de către această prevedere, fapt care ar duce la declanşarea procedurii de infringement împotriva României.
Această prevedere a fost, de asemenea, unul dintre principalele motive pentru care preşedintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea noului Cod Silvic, fapt ce a stârnit indignarea publicului, care l-a acuzat pe şeful statului că s-a situat pe aceeaşi baricadă cu compania austriacă Holzindustrie Schwighofer atunci când a cerut scoaterea acelei prevederi din proiectul de lege.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.