Prevederea din noul Cod Silvic care ar dezavantaja Holzindustrie Schwighofer, în atenţia Comisiei Europene

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei (Lavinia Savu / Epoch Times)

Îngrijorat că impunerea unei limitări de masă lemnoasă, aşa cum este prevăzută în noul Cod Silvic, ar încălca normele europene şi ar putea duce la declanşarea procedurii de infringement împotriva României, Consiliul Concurenţei s-a adresat Comisiei Europene solicitând o opinie referitoare la această chestiune, a anunţat marţi, în cadrul unui comunicat de presă, instituţia condusă de Bogdan Chiriţoiu.

Consiliul Concurenţei solicită Executivului european să îşi exprime opinia privind introducerea pragului maxim de 30% din volumul de masă lemnoasă din fiecare specie ce poate fi achiziţionat de o companie, în proiectul legii de modificare a Codului Silvic.

Instituţia prezidată de Bogdan Chiriţoiu a decis să se consulte cu Comisia Europeană în contextul în care menţinerea unei limitări la achiziţia de masă lemnoasă ar putea reprezenta o încălcare a Tratatului privind Funcţionarea Uniunii Europene în ceea ce priveşte libera circulaţie a mărfurilor, ce poate avea ca posibilă consecinţă declanşarea procedurii de infringement împotriva României.

"Nu ne opunem acestei legi şi nici măsurilor de limitare a tăierilor ilegale. Noi avem obiecţii referitoare la unele măsuri punctuale, care, deşi introduse cu bune intenţii, riscă să încalce legislaţia europeană şi pot atrage sancţiuni din partea Comisiei Europene", a declarat Bogdan Chiriţoiu.

Consiliul Concurenţei şi-a exprimat, încă din iunie 2014, punctul de vedere privind toate proiectele de modificare a Codului Silvic transmiţând obiecţiile sale atât Guvernului (Departamentului pentru Ape, Păduri şi Piscicultură), cât şi Parlamentului (Comisiei parlamentare pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara şi servicii specific, Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic, Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi din Camera Deputaţilor).

"Având în vedere că a fost trimisă spre promulgare o formă a legii ce conţine prevederi care pot încălca legislaţia comunitară în domeniul concurenţei, inclusiv al ajutorului de stat, conform atribuţiilor noastre, am transmis Preşedintelui României o informare, atrăgând atenţia asupra acestui aspect", a adăugat şeful Consiliului Concurenţei.

Mai mult, instituţia reaminteşte că legislaţia în domeniul concurenţei, care este similară legislaţiei Uniunii Europene, conţine instrumente pentru depistarea şi sancţionarea abuzului unei companii aflate în poziţie dominantă. De altfel, Consiliul Concurenţei a sancţionat compania Kronospan, activă pe piaţa prelucrării lemnului, cu 3,5 milioane lei pentru abuz de poziţie dominantă. Sancţiunea a fost confirmată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

De asemenea, în perioada următoare autoritatea de concurenţă va finaliza analiza derulată pe piaţa lemnului şi va face recomandări pentru îmbunătăţirea regulilor care guvernează sectorul şi funcţionarea Romsilva.

Trebuie menţionat că introducerea acelui prag maxim de 30% din volumul de masă lemnoasă din fiecare specie ce poate fi achiziţionat de o companie a fost unul dintre principalele motive pentru care preşedintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea noului Cod Silvic.

În cererea de reexaminare a legii, preşedintele a argumentat că există prevederi care "sunt de natură să limiteze activitatea operatorilor economici şi să aibă un impact nedorit asupra mediului concurenţial şi, implicit, asupra economiei, creând premisa legislativă a unui tratament juridic discriminator".

Mai mult, şeful statului a arătat că, "aşa cum au fost redactate, unele dintre dispoziţiile acestei legi ar putea atrage posibilitatea ca statul român să fie acuzat de încălcarea obligaţiilor asumate în calitate de stat membru al Uniunii Europene".

Decizia lui Iohannis a declanşat o serie de atacuri atât din partea unor membri PSD, cât şi din partea societăţii civile, care l-au acuzat pe şeful statului că s-a situat pe aceeaşi baricadă cu compania austriacă Holzindustrie Schwighofer atunci când a cerut scoaterea acelei prevederi.

Potrivit unui document obţinut de hotnews.ro, PNL a depus luni la Camera Deputaţilor, la comisia de specialitate, o serie de amendamente la Codul Silvic, unul dintre acestea vizând chiar scoaterea acelui prag de 30%.

Aceste mişcări politice au loc în contextul în care mii de oameni din mai multe oraşe au ieşit sâmbătă în stradă pentru a protesta împotriva despăduririlor ilegale din România.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.