Locurile cu cel mai curat aer din România. Cluj-Napoca, în fruntea topului oraşelor europene

Se pare că oraşul în care se respiră cel mai curat aer din Europa se află în România, potrivit unui clasament publicat de Asociaţia "Respire" în parteneriat cu revista "We demain". Acesta a fost realizat folosind baza de date Airbase a Agenţiei Europene de Mediu, care strânge înregistrările tuturor staţiilor europene de măsurare a calităţii aerului.
Poiana Mărului (Facebook)
A. D.
12.05.2015

Se pare că oraşul în care se respiră cel mai curat aer din Europa se află în România, potrivit unui clasament publicat de Asociaţia "Respire" în parteneriat cu revista "We demain". Acesta a fost realizat folosind baza de date Airbase a Agenţiei Europene de Mediu, care strânge înregistrările tuturor staţiilor europene de măsurare a calităţii aerului. Astfel, surprinzător, Cluj-Napoca, oraşul din nord-vestul României, este în fruntea topului oraşelor europene cu cel mai curat aer.

Locuri din România unde se respiră cel mai curat aer:

În Munţii Banatului, ozonul se găseşte în stare naturală. Practic, ozonul sterilizează aerul aşa cum se sterilizează instrumentele medicale prin fierbere. Datorită acestei proprietăţi, în toată lumea, ozonul se foloseşte în domeniul medical ca dezinfectant pentru aer sau apă, folosindu-se pe scară largă pentru oxigenarea şi curăţarea sângelui, activarea funcţiilor celulare, descompunerea antibioticelor şi a steroizilor.

La Poiana Mărului din Caraş Severin putem face gratis aceste băi de ozon pentru care vedetele americane dau bani grei. În urmă cu 10 ani, unii specialişti francezi au constatat că ionizarea negativă a aerului din Poiana Mărului este mai mare decât cea înregistrată în staţiunea Davos din Elveţia sau în punctul de cădere al apelor Cascadei Niagara. Veridicitatea acestei informaţii a fost atestată de documente ştiinţifice, dar acest lucru este mai puţin important. Important este că la Poiana Mărului este cel mai bun aer din Munţii Banatului şi acest fapt este confirmat de fiecare turist.

Poiana Mărului este situată la 700 de metri altitudine, străjuită de Munţii Ţarcu şi Muntele Mic. Aici, calitatea aerului este asigurată de patru componente esenţiale: ozonul, ionizarea negativă, aerosolii naturali şi puritatea.

Potrivit datelor furnizate de agenţiile regionale de protecţie a mediului, prin intermediul rapoartelor anuale, judeţul Caraş Severin este oricum o zonă în care se înregistrează valori insignifiante în ceea ce priveşte poluanţii chimici. Astfel, indicii de poluare se situează în jurul valorii de 0,07, mai precis 2% pentru bioxid de sulf, 1% dioxid de azot, 10% amoniac, valori cu mult mai mici decât în judeţul Timiş sau Arad. Aceste rezultate se datorează, în primul rând, pădurilor din această zonă şi, în al doilea rând, slabei industrializări.

O altă zonă cu cel mai curat aer din România se găseşte în Harghita, în staţiunea Băile Tuşnad.

Staţiunea se află la 650 de metri altitudine şi este cel mai mic oraş din ţară. Este o oază de linişte şi de sănătate pentru persoanele care suferă de anumite afecţiuni. Asta datorită lacurilor sărate, a nămolului şi a tratamentelor la mofetă. Supranumit şi „Perla Ardealului“, oraşul are o populaţie de puţin peste 1.600 de locuitori.

În inima Carpaţilor de Curbură, la 80 de kilometri de Focşani, se află staţiunea Soveja, unul dintre locurile superbe din România în care se respiră cel mai curat aer.

Deşi este recunoscută drept una dintre cele mai ozonate staţiune din Europa, doar ruinele hotelurilor abandonate şi degradate mai amintesc de frumuseţea de altă dată a fostei Perle a Vrancei. Din fericire, natura mirifică ce o înconjoară o poate salva.

Breaza. Staţiune balneoclimaterică încă din anul 1928 şi având un aer bogat în ioni negativi şi bine ozonificat, Breaza este des comparată cu staţiunea din Alpii Elveţieni, Davos. Calitatea aerului din această localitate se datorează ozonului şi ionilor negativi, cu efect terapeutic. Pe dealurile înconjurătoare se găsesc livezi, păduri, păşuni şi fâneţe, flora şi fauna fiind bogat reprezentate.

Beneficiind de un aer curat şi un bioclimat stimulativ, caracterizat prin valori joase ale presiunii atmosferice, regimul de cură în staţiune este recomandat în nevroza astenică, sindroame neuro-astenice, boli endocrinometabolice precum diabetul zaharat, hipertiroidie şi dislipidemii, tulburări circulatorii periferice, hipertensiune arterială, afecţiuni ale căilor respiratorii, anemii şi multe altele. Izvoarele cu apă minerală locale sunt sulfuroase, sulfatate, calcice, sodice şi hipotone, acestea primind în cadrul Expoziţiei de la Viena din 1873 Diploma de Onoare pentru calităţi terapeutice deosebite.

Botoşani face şi el parte din categoria locurilor cu cel cel mai curat aer din România, datorită parcurilor şi oazelor de verdeaţă ale oraşului. Potrivit normelor impuse de Uniunea Europeană, oraşul Botoşani este singurul din ţară care îndeplineşte normele europene privind suprafaţa optimă de spaţiu verde.

Ţinut de poveste, în care timpul parcă a împietrit, regiunea Bilbor, situată între Bucovina şi Ardeal, este cunoscută pentru faptul că adăposteşte una dintre cele mai nepoluate zone din ţară.

Bilbor este o regiune situată în mijlocul pădurilor nesfârşite dintre Harghita şi Suceava, pe Valea Bistricioarei, între vechile provincii Bucovina şi Ardeal. Numele Bilbor provine de la Bielbar, care în limba slavonă înseamnă „locul bradului alb”.

Şi-a câştigat renumele de zonă cu aer curat datorită pădurilor bogate de conifere de la poalele Munţilor Călimani, care o înconjoară.

În această regiune, omul nu a intervenit foarte mult, iar peisajul este unul foarte rar, cu păşuni cât vezi cu ochii, dealuri, păduri, izvoare de apă dulce şi minerală, turme de oi, dar şi căpiţe înmiresmate de fân. Zona este una protejată de lege, datorită faptului că adăposteşte mai multe splendori ale naturii: laleaua pestriţă (care trăieşte 14 zile pe an şi înfloreşte în perioada aprilie-mai şi este monument al naturii), jneapănul, tisa, trestia de câmp, cimbrişorul, garofiţa pitică sau bujorul de munte, care cresc aici în mediul lor natural. Aici trăiesc şi animale care au fost introduse pe lista celor protejate de lege: cocoşul de mesteacăn, jderul, barza albă sau ursul brun.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor