Cererea de reexaminare a noului Cod Silvic respinsă de deputaţii din comisiile de specialitate

Cererea de reexaminare a proiectului de modificare a Codului Silvic, înaintată de preşedintele Klaus Iohannis, a fost respinsă marţi de deputaţii din comisiile juridică, de agricultură şi mediu cu 35 de voturi "împotriva" şi 21 "pentru"'. Liberalii au susţinut cererea în timp ce social democraţii şi maghiarii din UDMR au fost împotrivă.
Loredana Diacu
12.05.2015

alte articole

Vot în Camerele reunite ale Parlamentului României. (Epoch Times România)
Loredana Diacu
12.05.2015

Cererea de reexaminare a proiectului de modificare a Codului Silvic, înaintată de preşedintele Klaus Iohannis, a fost respinsă marţi de deputaţii din comisiile juridică, de agricultură şi mediu cu 35 de voturi "împotriva" şi 21 "pentru"'. Liberalii au susţinut cererea în timp ce social-democraţii şi maghiarii din UDMR au fost împotrivă.

Potrivit Mediafax, în cadrul dezbaterilor au avut loc dispute procedurale, pesediştii fiind de părere că, în cadrul comisiilor, trebuie votat direct asupra acceptării sau respingerii cererii de reexaminare, în timp ce liberalii şi-au exprimat dorinţa de a da cuvântul reprezentanţilor societăţii civile şi Consiliului Concurenţei şi de a se dezbate punct cu punct observaţiile înaintate de şeful statului.

Acest lucru nu s-a mai întâmplat, deputaţii au trecut la vot şi au decis respingerea cererii, care urmează acum să ajungă în plenul Parlamentului, unde va fi luată decizia finală.

"În prezentul Cod Silvic găsim ZERO măsuri de protejare a pădurii. PSD a scos măsurile care permiteau ca personalul silvic corupt să poată fi eliminat din sistem. PSD şi Victor Ponta au respins inclusiv măsurile pentru prevenirea defrişărilor ilegale prin introducerea acestei teme ca "vulnerabilitate" în legea siguranţei naţionale. PSD doreşte doar să protejeze interesele de partid", acuză deputatul PNL, Lucia Varga.

La rândul său, fost ministru delegat pentru Ape şi Păduri, pesedista Doina Pană, a declarat că noul Cod Silvic "este foarte bun sub foarte multe aspecte, inclusiv ca să crescă preţul lemnului aici în România şi să vindem mobilă şi să aducem plus valoare aici în România".

Doina Pană a adăugat că nu înţelege de ce liberalii s-au solidarizatt cu preşedintele Klaus Iohannis, pentru că acest act normativ a fost dezbătut în detaliu şi "toată România este de acord" cu el.

"Noi nu trebuia să reexaminăm un text pe care noi nu l-am văzut, el a fost dezbătut în detaliu, nu văd de ce s-au solidarizat pentru revendicarea domnului preşedinte Iohannis, că toată România este de acord cu el", a precizat Doina Pană.

În cererea de reexaminare, preşedintele a argumentat că există prevederi care "sunt de natură să limiteze activitatea operatorilor economici şi să aibă un impact nedorit asupra mediului concurenţial şi, implicit, asupra economiei, creând premisa legislativă a unui tratament juridic discriminator".

Mai mult, şeful statului a arătat că, "aşa cum au fost redactate, unele dintre dispoziţiile acestei legi ar putea atrage posibilitatea ca statul român să fie acuzat de încălcarea obligaţiilor asumate în calitate de stat membru al Uniunii Europene". Pentru mai multe detalii despre argumentele invocate de preşedinte intraţi aici.

Între timp, Consiliul Concurenţei s-a adresat Comisiei Europene solicitând o opinie referitoare la introducerea pragului maxim de 30% din volumul de masă lemnoasă din fiecare specie ce poate fi achiziţionat de o companie, prevedere conţinută în proiectul legii de modificare a Codului Silvic. Decizia autorităţii a fost luată pe fondul unor îngrijorări privind încălcarea normelor europene de către această prevedere, fapt care ar duce la declanşarea procedurii de infringement împotriva României.

Această prevedere a fost, de asemenea, unul dintre principalele motive pentru care preşedintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea noului Cod Silvic, fapt ce a stârnit indignarea publicului, care l-a acuzat pe şeful statului că s-a situat pe aceeaşi baricadă cu compania austriacă Holzindustrie Schwighofer atunci când a cerut scoaterea acelei prevederi din proiectul de lege.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor