Ponta cosmetizează imaginea PSD: "Vom susţine o limită de mandate la nivel central şi local"

Preşedintele PSD, Victor Ponta a declarat, vineri, la Parlament, după şedinţa coaliţiei de guvernare, că va susţine în discuţiile privind Codul electoral, introducerea unei limite de două mandate consecutive pentru aleşii locali şi parlamentari
Victor Ponta (Epoch Times România)
Loredana Diacu
12.12.2014

Preşedintele PSD, Victor Ponta a declarat, vineri, la Parlament, după şedinţa coaliţiei de guvernare, că va susţine în discuţiile privind Codul electoral, introducerea unei limite de două mandate consecutive pentru aleşii locali şi parlamentari, relatează B1 TV.

”Vom susţine în aceste discuţii o limită de mandate pentru toţi cei care ocupă funcţii publice, la nivel central şi local. Aşa cum preşedintele României poate ocupa doar de două ori funcţia de preşedinte, putem să gândim în viitor ca şi la nivel local şi parlamentar, această limită de două mandate consecutive să fie regulă”, a declarat Ponta.

Întrebat care va fi maniera prin care va legifera limitarea mandatelor parlamentarilor şi aleşilor locali la două, premierul a răspuns: "Doar prin modificarea Constituţiei".

De altfel, potrivit premierului, printre priorităţile coaliţiei pe 2015 este revizuirea Constituţiei, demers la care USL a lucrat intens înainte de ieşirea PNL de la Putere.

Ponta a mai afirmat că va susţine proiectul depus iniţial de USL, pe marginea Codului Electoral, respins pe motive procedurale de Curtea Constituţională şi care se referă la alegerea Camerei Deputaţilor, cu cel mult 300 de parlamentari şi a Senatului, cu un număr egal de aleşi, pentru fiecare judeţ. Preşedintele PSD a mai vorbit şi despre ”un sistem de vot mixt, mai bine cunoscut ca sistemul de vot german, în care jumătate din parlamentari să fie aleşi în colegii şi jumătate pe lista naţională.

Premierul a mai afirmat că îşi doreşte ca în cursul anului 2015 să finalizăm sistemul de vot pentru românii din afara ţării "fie că e vorba de votul electronic sau vot prin corespondenţă", o nouă lege de finanţare a partidelor politice, şi un nou sistem de alegeri pentru alegerile locale.

”În aceste discuţii va fi nevoie de găsirea unui dialog şi a unei soluţii consensuale cu reprezentanţii opoziţiei, în aşa fel încât aceste reforme să fie stabile şi predictibile pe termen lung”, a afirmat premierul.

Declaraţiile lui Ponta vin pe fundalul încercărilor PSD de a-şi repara imaginea în cădere liberă după eşecul în alegerile prezidenţiale.

Cota de încredere a premierului s-a prăbuşit după alegeri undeva în zona lui 26% în timp ce PSD-ul are imaginea unui partid osificat în corupţie. Din ce în ce mai mulţi aleşii locali şi parlamentari PSD sunt urmăriţi penal de DNA pentru modul în care şi-au făurit averile fabuloase de-a lungul celor 2- 3 - 4 mandate pe care le-au deţinut.

La prăbuşirea vertiginoasă a imagii lui Ponta şi a PSD, cele două fiind momentan indisolubil legate a fost şi refuzul puterii de a lua în considerare posibilitatea legiferării votului electronic sau prin corespondenţă (pe care acum premierul susţine că le vrea) în condiţiile în care, la alegerile prezidenţiale, românii din diaspora leşinau pe la cozile din faţa prea puţinelor secţii de vot. De altfel, Camera Deputaţilor a respins, marţi, proiectul iniţiat de Eugen Tomac privind introducerea votului prin corespondenţă pentru alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate.

În ceea ce priveşte revizuirea Constituţiei la care lucra USL mai reamintim că alianţa PSD-PNL-UNPR-PC voia să introducă, în legea fundamentală a ţării un amendament care prevede că Parlamentul, presărat cu senatori şi deputaţi implicaţi în dosare de corupţie grele, este organul suprem al poporului român, organ care va putea să ignore cererea de ridicare a imunităţii unui parlamentar, formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor