Ponta: Cazanciuc să vadă dacă e necesar să se aducă lămuriri Codului de Procedură Penală

Codul Penal şi Codul de procedură penală
Codul Penal şi Codul de procedură penală (Epoch Times România)

La şedinţa BPN al PSD de luni, premierul Victor Ponta i-a solicitat ministrului Justiţiei Robert Cazanciuc să vadă dacă este necesar să se aducă lămuriri privind Codul de Procedură Penală.

"Vreau să rog ministrul Justiţiei şi după aceea reprezentanţii noştri în comisiile juridice de la Senat şi de la Cameră să ne uităm dacă este necesar şi cum să aducem lămuriri în ceea ce priveşte Codul de procedură penală", a spus Ponta, citat de mediafax.ro.

Acesta a afirmat că preşedintele Traian Băsescu şi "sistemul" lui vor Coduri în care să fie toată lumea înregistrată, după care să dea stenogramele în presă, iar cei vizaţi să se scuze că nu sunt vinovaţi.

De la 1 februarie au intrat în vigoare controversatele coduri - Codul penal şi Codul de Procedură Penală. Au fost discutate şi analizate de numeroase instituţii şi s-au făcut propuneri de către CSM, ICCJ, DNA şi alte instituţii, premierul Ponta şi ministrul justiţiei Robert Cazanciuc chiar promiţând ca vor fi analizate propunerile şi se va da o OUG pentru îndreptarea erorilor. De fapt aceste propuneri au fost ignorate până în prezent, nefăcându-se nicio îmbunătăţire a prevederilor codurilor.

Context

Senatorii şi deputaţii ar mai putea să discute modificarea Codului de procedură penală, pentru ca supravegherea tehnică să poată fi permisă şi înainte de începerea urmăririi penale.

Preşedintele Traian Băsescu a insistat ca premierul Victor Ponta să emită o ordonanţă de urgenţă care să îndrepte erorile Codului de procedură penală operând propunerile solicitate în septembrie 2013 de preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Livia-Doina Stanciu, şi de procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura-Codruţa Kovesi.

Articolul 140 din noul Cod de Procedură Penală prevede că "supravegherea tehnică poate fi dispusă în cursul urmăririi penale, pe o durată de cel mult 30 de zile, la cererea procurorului, de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă sau de la instanţa corespunzătoare în grad acesteia în a cărei circumscripţie se află sediul parchetului din care face parte procurorul care a formulat cererea".

Conform acestui text, procurorul nu mai poate supraveghea tehnic persoana vizată şi înaintea începerii urmăririi penale. Conform procedurilor judiciare, în momentul începerii urmăririi penale, persoanei respective trebuie să i se aducă la cunoştiinţă acest lucru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne